A csicsóka Magyarországon több száz éve ismert, régebbi leírásokban kiemelten javasolt növényként, „téli élelmiszerként” tartották számon. Milyen hasznod lehet neked most belőle, ha csicsókát fogyasztasz? A szervezetre gyakorolt jótékony hatásait napestig lehetne sorolni, én most elsősorban mégis a diéta felől közelíteném meg.
Csicsóka
A csicsóka kifejezetten segíti a diétádat, a tartós és eredményes súlycsökkentés kelléke lehet, hiszen csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb a rosttartalma. Hosszan tartó teltségérzetet biztosít, cukoranyagcsere-szabályozó, segíti a kiegyensúlyozott szénhidrát forgalom megvalósulását, alacsony glikémiás index-szel rendelkezik. Segíti az éhség-jóllakottság központ egyensúlyának fenntartását, támogatva ezzel a mértéktartó étrendet.
Inulintartalma miatt különleges élettani hatása van, ami más élelmiszerekkel alig pótolhatók. Az inulin egy növényi rostanyag, ami többek között segít megelőzni a kártékony baktériumok elszaporodását az emésztőrendszerben. Javítja az emésztőrendszer működését, a bél pH értékét pozitívan befolyásolja. Kiegyensúlyozza a zsíranyagcserét, segíti a zsírok lebontását is. Segíti a tartós izommunkát, fizikai aktivitást, természetes „sporttápláléknak” is tartják. Gyorsan és hatékonyan feltölti a máj glikogénraktárait, tehát a szervezeted lemerült tartalékait. A stressz leküzdésének hatékony eszköze (akár fizikai, akár lelki stresszről legyen szó), biológiai úton növelheti a stressz-küszöböt, azaz kitolja a fáradtságérzeted. Tartós szellemi és fizikai leterheltséget követően támogatja az agyi-idegi rendszerek, valamint az izomzat regenerációját, gyorsabb kipihentséget biztosít.
Csicsóka recept
Spenótos csirkemell csicsókával
Hozzávalók:
- 400 g csirkemell
- 200 g spenót
- 250 g csicsóka
- oregánó, só, bors
- 1 fej hagyma
- pár gerezd fokhagyma
- E-Z Coat olayspray
Elkészítése:
Kockázd fel a csirkét és a hagymát apró darabokra. A hagymát pirítsd meg a olajspray-vel kifújt serpenyőben, majd add hozzá a húst is. Sózd és szórj rá oregánót. Közben már a megpucolt és felkockázott csicsókát is felteheted főzni.
Készítsd el a spenótot is. Serpenyőben piríts meg pár gerezd apróra vágott fokhagymát és add hozzá a spenótot is. Ezt sóval és borssal ízesítheted. Ha szeretnéd, hogy krémesebb legyen a spenót, felöntheted kis kókusztejszínnel is, de enélkül is nagyon finom lesz.
Ha készen van a spenót, megfőtt a csicsóka is, nincs más dolgod, mint tálalni a hús mellé.
Jó étvágyat hozzá!