Szeptemberben már messziről virítanak a narancssárga színben pompázó sütőtökök a zöldséges standokon. Szezonja szeptembertől januárig tart. Nemcsak szép formákat lehet farigcsálni a belőle, hanem finomabbnál finomabb ételeket is, melyek jótékonyan hatnak a szervezetedre. Fogyaszthatod főzelékként, püréként, levesként, süthetsz belőle sütit, vagy csak egyszerűen megsütve is pompás. Nem hiába lett a hideg őszi és téli esték egyik legkedveltebb csemegéje. A sütőtök a szuperételek egyike, mivel tápanyagtartalma igen magas (bolygónk legtápdúsabb ételeit nevezik szuperételeknek, amelyek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat).
Sütőtök
A sárga és narancssárga színe arról árulkodik, hogy a zöldség húsa igen gazdag béta-karotinban, ezen kívül megtalálható benne az A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitaminok is. Az ásványi anyagok közül pedig magnézium, kalcium, foszfor, cink és vas. Magas vastartalma miatt a nőknek különösen ajánlható táplálék. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere, a légúti megbetegedések, köhögés esetén is hasznos. Régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, de jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító. Erősíti az immunrendszert és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok esetén is javallott.
Sütőtök tápértéke: 100 gramm sütőtökben mindösszesen 77 Kcal, 16, 5 gramm szénhidrát, 1,5 gramm fehérje, 0,6 gramm zsír és 0, 7 gramm rost van, így hatékonyan variálható a diétádban is.
Sütőtök recept
Mennyei gyömbéres sütőtök leves
Hozzávalók:
- 1 közepes nagyságú sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- olívaolaj vagy EZ-Coat Spray
- só
- bors
- szerecsendió
- gyömbér
- petrezselyem
Elkészítés:
Pucold meg a tököt és kockázd fel. Kevés olajon párold üvegesre a hagymát, majd tedd rá a tököt. Párold át kicsit a tököt, s amikor elkezd puhulni, öntsd fel vízzel (ha alaposan ellepi, akkor körülbelül jó lesz a turmixolás után a sűrűsége), és sózd. 10-15 perc forrás után vedd le, tedd turmixgépbe, és pépesítsd. A végén ízlés szerint fűszerezd borssal, szerecsendióval, és gyömbérrel. Tetejét petrezselyemmel díszítheted.
Édes álom sütőtök leves
Hozzávalók:
- 1 közepes nagyságú sütőtök
- fahéj
- 1 adag vaníliás fehérje
- édesítő
Elkészítés:
A sütőtököt mosd meg, pucold meg, és kockázd fel. Tedd fel főzni annyi vízzel, hogy ellepje. Amikor megpuhult, turmixold össze. Tegyél bele ízlés szerint édesítőt és fahéjat. Picit főzd össze. Állandó kavarás mellett szórd bele a vaníliás fehérjét, kavard simára, ha kell, hígítsd pici vízzel. Tálaláskor én még megszórtam fahéjjal. Pompás lett.
Jó étvágyat!