Ezt a receptet még évekkel ez előtt találtam ki, teljesen véletlenül, amikor szójajoghurttal kísérletezgettem a konyhában, mert hát azt is ki kellett próbálnom. 🙂 Önmagában nem különösebben ízlett, de ez a salátaöntet vele az igazi. Kicsit majonézes jellegű, de annál jóval lágyabb ízű és jóval alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma is.
Laktózmentes
Nagyon finomak tudnak lenni a készen kapható salátaöntetek, azonban azok általában tele vannak mindenféle olyan adalékanyaggal, amire semmi szükséged nincs. Oké, néha becsúszhatnak, de érdemes az esetek többségében magadnak, házilag készíteni ilyesmiket. Íme, egy példa, amit legközelebb kipróbálhatsz, és akkor is nyugodtan eheted, ha étkezésedet a laktózmentesség jellemzi!
Hozzávalók (1 adag):
- 100 g szójajoghurt
- 5 ml lenmag-, dió-, vagy mogyoróolaj
- 1 kiskanál mustár
- 1 főtt tojás sárgája
- só
- bors
- fokhagyma
- zöldfűszerek ízlés szerint, pl. petrezselyem, metélőhagyma
Laktózmentes szója öntet
Elkészítés:
A tojássárgáját törd össze villával, majd keverd hozzá az összes többi hozzávalót. Hagyd pár órát a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, a salátába csak tálaláskor keverd bele.
Én nagyon szeretem tofu-jégsaláta-vegyes salátamix + teljes kiőrlésű tészta keverékén, vagy ugyan ez csirkemell kockákkal és főtt brokkoli rózsákkal kiegészítve. Az öntethez felhasznált tojásfehérje részét is a saliba szoktam kockázni.
Jó étvágyat!