Valószínűleg Te is próbáltál már muffint sütni fehérjeporral. Mi lett az eredmény… rosszabbik esetben?
Szivacsos, kemény és száraz puffancsok, amit egy óra elteltével még a legrosszabb ellenségedhez se vágtál volna szívesen? A lisztet nem tudod 1:1 arányban fehérjeporral helyettesíteni, a végeredmény borzalmas lesz… Éppen ezért fogadd meg a tanácsainkat – és a receptet!
Kitekintő: Miért is teszünk protein port a sütiben?
Nem, ez nem valami gyermekkori feldolgozatlan traumából eredő aberrációnk:)) – igenis célja van annak a pornak a sütiben. De mégis mi?
Nem akarok senkit se leszólni. Én is voltam kezdő, így tudom: hatalmas előrelépés volt számodra, hogy egy bátor sóhajjal lecserélted a lisztet teljes kiőrlésűre, reményekkel telve a cukrot édesítőre, és már a kókuszzsírral is bűvészkedsz – de ezektől a sütik beltartalma közel sem lesz diétás…
…hiszen ettől még ott a zsír és a szénhidrát, mely olyan vad tápértékeket eredményez, amiből maximum csak egy fogtömésnyi darabot ehetsz, ha nem akarod másnap a büntető köröket róni a Margit-szigeten.
DE! A fehérje por segítségével olyan kedvező tápértékeket töltünk a sütibe, melyek nemcsak egészségesek, fehérjedúsak – de liszt hiányában szénhidrátban szegényebbek!
Amire oda kell figyelned, ha fehérjékkel sütsz!!!
A különböző fehérje porok különböző eredményeket adnak. Egyszerűsítve kétféle fehérje szekcióval dolgozhatunk.
- A gyors felszívódású tejsavó fehérje
- A lassabb típusú növényi fehérje és a kazein
- (A kevert: ami lassú és gyors is)
Ha tejsavó por van a konyhádban (ezek a Peak proteinek!)
Ha a tészta jórészét tejsavóval akarod helyettesíteni, akkor az biza’ esélyes, hogy a kudarc sorozatok melegágya lesz: a süti száraz, szétesik, ragacsos… vagyis minden olyan állagot felvesz amit mi nem szeretnénk.
Amit javaslok: 100 gramm liszt esetén maximum 30 grammot válts ki tejsavóval. A tejsavónak van egy olyan jellegzetes tulajdonsága, hogy nagyon szárítja a sütiket (mint a kókuszliszt is) – így mindenképp ezt ellensúlyozni kell valamilyen nedvesebb komponenssel. (Példa: túró, joghurt, tojás, banán, reszelt alma vagy cukkini… ezek mindig jól működnek.).
És ha már proteines a süti, elég ciki lenne fehér lisztet mellé boronálni… a zabpehely vagy a mandula liszt tökéletes összhangban van vele! Ezek magas rosttartalmú és jó szénhidrátok. Kókuszlisztet kerüld, a fenn említett okok miatt. A kókuszlisztes-tejsavós süti meredekebb vállalkozás mint kispapucsban hegyet mászni. (Igen, sok ilyen van, Te ne tedd.)
A növényi fehérjék és a kazein (Ezek a Peak proteinek)
A növényi fehérjék azok, akiket nem feltételen az ízéért szeretünk. Anno nálam landolt egy szójás protkó… hát úgy voltam vele, vagy a kuka, vagy a muffin forma… és láss csodát! A kis szója meghálálta, hogy adtam neki még egy esélyt… és a világ legfinomabb kis vaníliás muffin reinkarnációjaként köszönte meg… na itt jöttem rá! A növényi fehérjékkel a legjobb sütni!!!
Bármilyen kevert süteményben, brownieba, muffinban kiváló textúrát adnak, de egy amerikai palacsintát is inkább ezzel készítenék el. Elég markáns mennyiségben kinyomja a lisztet: fele-fele arányban is nekiindulhatunk – sőt, ha az íz nem zavar, és van más összetevő is, akkor akár 70%-ban is teret kaphat.
A növényi porok állaga nagyon hasonlatos a jó öreg liszthez – gondolj csak a búzasikérre – ami növényi protein szintén!
A kazein hasonlóan működik… egy fokkal szerintem a növényi fehérjék még mindig jobbak, de a lisztes szekció felét még ő is el tudja vinni!
És akkor egy működő recept!
Ha tejsavód van:
- 2 egész tojás
- 2 tojásfehérje
- 30 g tejsavó fehérje
- 70 g zabpehelyliszt
- 1 db banán
- pár szem eper
- 1 tk. útifű maghéj
- 2 ek. zsírszegény kakaópor
- édesítő
Ha kevert/növényi fehérjés vagy kazeined van:
- 2 egész tojás
- 2 tojásfehérje
- 70 g növényi fehérje
- 30 g zabpehelyliszt
- 1 db banán
- pár szem eper
- 1 tk. útifű maghéj
- 2 ek. zsírszegény kakaópor
- édesítő
Elkészítés:
- Mint minden muffinnal, ezzel sem lesz túl sok dolgod. A hozzávalókat keverd össze, legjobb, ha egy robotgépet hívsz segítségül a végtelen egyszerű feladatra.
- Melegítsd elő a sütőt 170 fokra.
- Töltsd meg 3/4-ig a muffinformákat a tésztával.
- Tedd a sütőbe 15 percre.
- Vedd ki, majd minden muffin közepébe nyomj egy szem epret.
- Mehet vissza a sütőbe még 10 percre és kész is!
(A képek illusztrációk.)
Kezdőknek még szuper recept ITT!