Diétás túró rudis táska házi kakaós-leveles tésztából

Ki szereti a túrós táskát? Na és a Túró Rudit? Na és ki szeretné kipróbálni a kettő fúzióját, egy friss, citromos-túrós krémmel töltött, étcsokidarabkákkal gazdagított, kakaós-leveles tésztába csomagolt, roppanós étcsokival bevont Túró Rudis Táskát? Mindezt magas fehérjetartalommal, elenyészően kevés szénhidrát- és zsírtartalom mellett. Szerintem izgalmasan hangzik! 🙂

Általában a makrókat a recept végén közlöm, de annyira hihetetlen, hogy egy péksütemény ennyire jó tápanyagprofillal rendelkezik, hogy inkább beszéljenek a számok helyettem: 100 gramm Túró Rudis Táskában 18 gramm fehérje van, és mindössze 3,7 g zsír és 9 gramm szénhidrát!

Ráadásul a 18 gramm fehérje túlnyomó része elsődleges protein, azaz nagyszerűen hasznosul a szervezetben. A rosttartalom kifejezetten magas, így 1-2 darab maximális teltségérzetet okoz. Az elenyésző zsírtartalom pedig főleg közepes láncú zsírokból jön, a transz-zsír tartalom annyira kevés, hogy 100 grammra vetítve majdnem nulla. Ezzel a recepttel csak nyerni lehet 😀

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 g bambuszrostliszt
  • 15 g Peak Delicious Whey tejsavó fehérjepor (vaníliás vagy csokoládés)
  • 15 g glutén (búzasikér)
  • 15 g zsírszegény keserű kakaópor
  • 7 g élesztőpor
  • 5 g útifű maghéj
  • 1 tojás
  • 1 ek (~ 10-15 g) folyékony kókuszolaj /MCT olaj / ligetszépe olaj/ chia mag olaj
  • tetszőleges édesítőszer ízlés szerinti mennyiségben
  • 1 dl meleg víz

A túrós töltelékhez:

  • 250 g zsírszegény túró (0,3 %-osat használtam)
  • 25 g Peak Delicious Whey Protein vaníliás tejsavó fehérjepor
  • tetszőleges édesítőszer ízlés szerinti mennyiségben
  • egy kisebb citrom leve és reszelt héja
  • vaníliarúd kikapart magjai vagy vanília aroma
  • 1 lapos evőkanál konjac liszt
  • pár cukormentes étcsokoládé darabka, vagy cukormentes sütésálló étcsokicsepp

turi-rudi-taska

Pár megjegyzés a lisztekhez: a teljes kiőrlésű búzaliszt helyett használható teljes kiőrlésű tönkölyliszt is, de akár sima búzaliszt is. Ezekkel a lisztekkel fog optimálisan működni a recept. Egyéb kedvelt lisztek, mint pl. a zabpehelyliszt, mandulaliszt vagy kókuszliszt viszont nem működnek jól ebben az esetben a búzalisztfélék helyett, mivel keményítő, rost és zsírtartalmuk teljesen eltérő, többnyire több folyadékot kötnek meg és szárazabb, morzsáló, nehezen kezelhető tésztát adnak ebben az összetételben.

A 20 g bambuszrostliszt cserélhető ugyanennyi tk. búzalisztre, ha épp nincs otthon és nem szeretnél venni. (Egyébként szívesen ajánlom, mert nagyon jó liszthelyettesítő, térfogatnövelő és cserébe alig tartalmaz kalóriákat, viszont rengeteg növényi rost van benne, ami jól hat az emésztésre. Általában kis mennyiség kell belőle a különböző receptekhez, így egy-egy csomag sokáig elég.)

Hogyan készítsd el ezt a finomságot?

A liszteket egy nagyobb edénybe kimérjük. Hozzáadjuk a tejsavó fehérjeport. Vaníliásat használtam, de csoki ízesítésűvel is kitűnően működhet. Belekeverjük a sikért, sovány kakaóport és a por állagú élesztőt, valamint az útifű maghéjat. Szárazon elkeverjük őket, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat és kézzel, vagy robotgéppel egynemű tésztává gyúrjuk. Akkor jó, ha elválik a tészta a kezünktől. Ha nagyon ragadna, tegyünk még bele bambuszrostlisztet, és gyúrjuk át újra. Ha túl száraz, 1-2 ek. vizet tegyünk a tésztához, vagy ha belefér a diétába, adjunk hozzá 1 teáskanál olajat, és gyúrjuk át.

Lefedve, meleg és huzatmentes helyen hagyjuk kelni minimum 30 percet. (Az én tésztám 60 percet kelt, mert nem tudtam elkezdeni a nyújtást időben, de így is szuper volt, nem kelt túl.)

Amíg kel a tészta, készítsük el a túrós-citromos-étcsokis (túró rudi ) tölteléket. Ehhez csupán a hozzávalókat kell összekevernünk egy edényben, majd pihentessük hűtőben, míg a konjac liszt összefogja a krémet. Étcsokoládéra vonatkozóan nem adok meg pontos mennyiséget, teljesen rátok van bízva, mennyire szeretnétek étcsokisan a tölteléket. (Én csak pár cseppet tettem bele, mivel a tetejét is bevontam étcsokoládéval, de ha nem így terveztem volna, a töltelékbe tettem volna többet.)

A kelesztési idő eltelte után bambuszrostliszttel megszórt felületre borítjuk a tésztát. A tetejét is megszórjuk bambuszrostliszttel és nyújtófával 0,5 mm vastagságúra nyújtjuk ki. (Itt ismét használható a bambuszrostliszt helyett teljes kiőrlésű búzaliszt, de utóbbi használata a kalóriákban is megmutatkozik majd, nagyjából +30-50 grammnyi búzalisztet felvesz a tészta a nyújtófelületről, így ezt hozzá kell számolni az összkalóriákhoz! Annak, aki szigorúan ügyel a szénhidrátbevitelére, ez fontos szempont lehet! )

Ebből a tésztamennyiségből 8 tenyérnyi, vagy 4 hagyományos túrós batyu méretű péksüti formázható. (8 kisebbet sütöttem, a képeken ezek a verziók  láthatóak.) Így vágjuk a tésztát 4 vagy 8 négyzet alakú darabra.

Halmozzunk a közepükre a túrós-citromos tölteléket. Nyomkodjuk le a halmokat. A négyzet alakú tészta 2-2 szemben lévő csücskét hajtsuk be középre és  kissé nyomkodjuk le. Helyezzük a megformázott táskákat szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlapra. Előmelegített sütőben 175 fokon 60 percen keresztül süssük. (Természetesen erősen függ a sütőtől a sütési idő, alsó-felső sütésen 60 perc alatt gyönyörűen megemelkedett és megsült, de előfordulhat , hogy eltérő sütési időt tapasztaltok majd.)

Miután megsültek a túró rudis batyuk, vegyük ki őket a sütőből és hagyjuk langyosra hűlni. Az étcsoki bevonat nem kötelező, én kíváncsi voltam, hogy mutatnak, ha bevonom a táskákat teljesen, de jó ötlet lehet csupán pár cseppnyi vagy sugárnyi csokoládéöntet is rajtuk.

A csokis bevonathoz két tippem van:

  1. Olvasszunk gőz fölött fél tábla étcsokoládét és 1 evőkanál kókuszolajat. Keverjük egyneművé és csorgassuk a túró rudis táskákra.
  2. Szintén gőz fölött olvasszunk össze 2 ek kókuszolajat 2 púpozott evőkanál sovány kakaóporral és némi édesítőszerrel, és az így kapott masszát öntsük a péksütire.

Mindkét esetben érdemes hűtőbe téve megvárni, míg megdermed a csoki.

Remélem tetszik nektek a recept és szívesen megsütitek majd. Ha kérdésetek lenne a lisztek cserélhetőségével, alapanyag -választással, formázással vagy további sütési tippekkel kapcsolatban , elértek itt kommentben, vagy Instagramon @kriszta_fitfoodie néven.

Örömteli sütögetést!

turo-rudis-taska-recept

 

Túrós táska

Túró rudi sütemény

Antal Krisztina

Antal Krisztina

Antal Kriszta vagyok, 10 éve kezdtem el komolyabban foglalkozni a sportolással, egészséges táplálkozással.4 éve dolgozom az egyetemi tanulmányaim mellett fitness edzőként. A kezdetek kezdetén a spinracing jelentette a nagy szerelmet és belépőt a csoportos fitness órák világába, ami olyannyira magával ragadott, hogy végül elvégeztem a spinracing oktatói tanfolyamot, hogy edzőként dolgozhassak, majd testépítés-fitness edzői oklevelet szereztem. Idővel olyannyira megszerettem ezt az életvitelt és mindazt a pozitív változást, amit az életembe hozott, hogy mára a legkedvesebb hobbimmá vált; nem telik el úgy nap, hogy ne sportolnék, ne olvasnám el a legújabb hozzáférhető tanulmányokat az egészséges életvitellel és táplálkozással kapcsolatban, vagy ne próbálnék ki egy újabb fitness receptet. Emellett a konyhában évek óta kitartóan kísérletezem új, alternatív alapanyagokkal (kedvenceim pl. : a tejsavó fehérjepor, növényi rostlisztek, magas proteintartalmú táplálékkiegészítők ) és receptekkel, hogy ideális makronutiens-arányú, diétába könnyen beilleszthető recepteket kreáljak. 2013 óta írom a blogom, ahol saját, kipróbált és jól működő fitness receptjeimet közlöm, melyekre kivétel nélkül jellemző, hogy magas fehérjetartalommal bírnak, alacsony zsír- és szénhidráttartalom mellett.
Antal Krisztina
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások
Diétás túró rudis táska házi kakaós-leveles tésztából
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

Diétás túró rudis táska házi kakaós-leveles tésztából
2 szavazat, 5.00 átl. szavazat (95% pont)
2562
Diétás főzőcske, Édességek, Fehérjeporos receptek
, ,