Valljuk be, nem sok embert ismerünk, akinek a zöldség szó hallatára összefut a nyál a szájában, pedig egészséges, és iszonyat fogyókúrássá teszi az ételt. Karácsonykor – vagy bármikor máskor, amikor masszívabb a hús, vagy a sütiáradat… akkor a legjobb megoldás a szénhidrátdús tészták, rizsek, krumplik, vagy épp a zsíros majonézes saláták helyett zöldségköretet választani.
Persze a zöldségköretnek sem kell unalmasnak és száraznak lennie! Figyeld csak!
Sült krumpli helyett zellergumó:
A zeller sütve, vagy párolva és pürésítve tökéletesen helyettesíti a burgonyát. Arra viszont ügyeljünk, hogy hagyjuk meg neki az időt, amire szüksége van a teljes puhulásig, mert csak akkor veszíti el jellegzetes zeller ízét. Megjegyzésképpen én egyszer zeller chipset vittem magammal a moziba és szuper finom volt!
Fontos! Sütésnél nem kell, hogy olajban tocsogjanak, fújd be őket Pam kalóriamentes olajprayvel, és máris jobb lesz az íz, na meg persze a tápérték is!
Cukkinitészta
Spirálvágóval aprítsd fel a zöldséget hosszú csíkokra. Ha nincs spirálvágód, egyszerű késsel is fel lehet szelni. Először vékony lapokat kell vágni, majd abból hosszú, keskeny csíkokat. Arra érdemes figyelni, hogy sokkal kevesebb főzést igényel, mint egy klasszikus tészta. Ha külön készítjük szinte csak elég leforrázni vagy blansírozni némi sós vízben, a szószokba pedig utolsó összetevőként érdemes őket beleforgatni.
Pikáns répacsíkok
A cukkinispagetti mintájára répát is tudsz hosszú csíkokra vágni és átpirítani. Roppant finom ha mézes-mustáros-szezámmagban forgatod meg. (Diétánál mézpótlóval!)
Zöldséges mártogatós:
Esti nassolás, ki ne álmodozna róla, hogy az ágyban heverve a kedvenc romantikus filmjét nézve, két könnycsepp elmorzsolása között ropogtasson valamit. Szerencsére erre is akad megoldás, mégpedig a zöldség mártogatós. Vágjunk hasábokra zellerszárat, uborkát és készítsünk mellé fűszeres brokkolipürét.
Még egyszerűbb, ha kis joghurtból, cottage cheese-ből, fűszerekből dobsz össze egy kis szószt, és nem kell zöldségpirítással sem vesződnöd!! Ha növelni akarod az egészséges, anyagcsere-gyorsító zsírok bevitelét, akkor MCT olajat tegyél még bele!
Karfiol rizs:
Aprítógéppel, szakaszos üzemben daráld a nyers karfiolt rizsszem nagyságú darabokra. Pirítsd meg kevés olajon serpenyőben – vagy olaj nélkül a sütőben 200 °C-n szilikonos papíron vékonyan elterítve. Mindkét esetben érdemes néha átkeverni. Ízlés szerint lehet fűszerezni!
Végül épp annyi vízzel felöntve, hogy ellepje, párold fedő nélkül puhára. Érdemes folyamatosan kevergetni, de semmi vész, mert az így feldarabolt karfiol méretéből adódóan 5-10 perc alatt teljesen megfő! Alkalmas bármihez, amihez rizst is használnál. Szépen magán tartja a mártásokat. Sajnos, sütőben utólag megsütött rakott ételek esetén viszont már inkább karfiolos állaga lesz a rizsszerű élmény helyett!
Karfiol püré:
Megpárolod vagy megfőzöd a karfiolt sós vízben. Amikor készen van és jó puha botmixerrel vagy villával összetöröd. Ízlés szerint hozzáadsz egy kis sót, borsot és szerecsendiót . Végezetül pedig pár fújás a vajaromás Pam kalóriamentes olajsprayvel és kész is a mennyei karfiolpüré.
Brokkoli püré
A karfiol mintájára elkészíthető, akár a kettővel kombózva szép, színes tányért ad :). És a zöld amúgy is a karácsonyi trend! Kis fenyőmaggal és fokhagymával nálunk nagy favorit!
Hamis majonézes saláta
Akár görögjoghurttal, valami pikáns fűszerrel is nyakon lehet önteni a salikat, nem kötelező a zsírdús majonéz! Káposztasali, franciasali, kukoricasali, vagy egy cézár saláta az ünnepi asztalra? Jelentősen kalóriacsökkentve… hiszen a majonézzel nem kell kalkulálni!
BÓNUSZ TIPP! Ha tetszettek ezek a fitt recept tippek, vagy megszeretted a receptjeinket – és szeretnél részese lenni a VADIÚJ Peak Szakácskönyv több mint 40 hasonló egyszerűségű diétás receptjeinek, akkor MÉG meg tudod szerezni a Szakácskönyvem! (LIMITÁLT nyomású!) – Szilvi, Peak Cukrász
És persze tudjuk, mindig jó, ha van desszert is kéznél. 🙂 A legegyszerűbb, ha a cukormentes Peak cukormentes krémekből 2-3 db-ot betárazol. Sokáig elállnak, hűtés nélkül is (akár egy év), és ha rád tör a nassolhatnék, csak felbontod őket és belekanalazol. Ezek azonnal ehető kész krémek, így önmagukban is isteniek – de persze az sem elvetendő, ha palacsintába, sütire, kekszre kened 🙂
Egészséges Pozsonyi kifli recept ITT!
zöldségköret
variáld a zöldségköretet