Van az úgy, hogy néha elegem lesz a húsból, és megpróbálok valamilyen helyettesítő ételt készíteni. A mostani recept egy olyan fasírt, ami sütés nélkül készül. Ráadásul fogyasztható főfogás és köret is. Véletlenül három napra elegendő adagot sikerült csinálnom, ezért kipróbálhattam milyen hamburgerként, tortillaként, illetve azt is, hogy milyen húshoz köretként. Nekem mindegyik ízlett! 🙂
Hozzávalók:
- 75 g vöröslencse
- 1 bögre bulgur (2 dl-es)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 30 g Peak Vegan Protein (semleges ízű)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál chiliszósz vagy csípős paprikakrém
- 1 kávéskanál feketebors
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- fél csokor petrezselyem
- 3 db újhagyma
- 1 teáskanál só
Elkészítése:
1. A lencsét mossuk át jól, és fél liter vízben tegyük fel a tűzre főni (kb. 10 perc, mert csak félpuha állag kell).
2. Keverjük hozzá a bulgurt, és fedjük le, így együtt puhulnak további fél órán át.
3. Közben a vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk apróra és az olajon pároljuk üvegesre. Keverjük hozzá a chilit, a paradicsomsűrítményt és a borsot. Végül öntsük fel fél csészényi forró vízzel, és pár perc alatt főzzük teljesen készre.
4. A hagymás szószt adjuk hozzá a lencséhez, sózzuk meg, és keverjük össze alaposan. Fedjük vissza.
5. Az újhagymákat vágjuk vékony karikákra, aprítsuk fel a petrezselymet, majd adjuk ezeket is a keverékhez.
6. Gyúrjuk át alaposan kézzel a masszát, hogy homogén legyen.
7. A masszából formázzunk kis fasírtokat, és tálalásig tartsuk hűtőben.
100 g fasírt 111 kcal-t, 5.8 g fehérjét, 17.9 g szénhidrátot és 1.5 g zsírt tartalmaz.
Vöröslencse fasírton túl: Hogyan növelned kell a fehérjefogyasztásod!
Hogy megértsd a lényegét, előbb nézzük meg, mik azok a fehérjék, miből állnak és miért fontosak a szervezeted számára.
A fehérjék alapvető tápanyagok, csak úgy, mint a szénhidrátok és a zsírok. Számos helyen előfordulnak szervezetedben, hiszen ezek a tested építő kövei. A teljesség igénye nélkül néhány hely, ahol a fehérjék megtalálhatóak:
- haj, köröm, bőr (keratin)
- izomszövet (miozin, aktin, mioglobin)
- csontok
- vörösvérsejtek (hemoglobin)
- vérplazma (lipoprotein)
Jelenleg 22-féle aminosavat ismerünk, melyek a fehérje szerkezetét alkotják. Két kategóriába sorolhatjuk őket: esszenciális (10) és nem esszenciális (12) aminosavak.
Ebből kifolyólag a fehérjéket is két csoportra kell bontanunk aminosav tartalmuk szerint: teljes értékű és nem teljes értékű fehérjékre. A teljes értékű fehérjék minden esszenciális aminosavat tartalmaznak, méghozzá elegendő mennyiségben, míg a nem teljes értékű, inkomplett fehérjék nem.
Teljes értékű fehérjéknek számítanak az állati eredetű élelmiszerek (húsok, halak, tojás, tejtermékek) és a szója, míg a nem teljes értékűek pedig a növényi fehérjék (például gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak).
Azt a fehérjét, amely egy speciális aminosavból keveset tartalmaz, limitáló – korlátozó – fehérjének is nevezik, hiszen csak annyi szövet épülhet fel belőle, amennyit a legkisebb mennyiségben előforduló aminosav lehetővé tesz. Javíthatod ételed fehérjetartalmát, ha a nem teljes értékű fehérjéket tartalmazó élelmiszerek mellé olyasmit eszel, ami a hiányzó aminosavban gazdag, és ezzel pótlod a hiányt.
Jó étvágyat, próbáld ki a vöröslencse fasírtot!