Időről-időre találkozom azzal a hihetetlen nagy „okossággal”, hogy a zab valójában hizlal, ennyi erővel fehér kenyeret is ehetnénk tokaszalonnával, az is kb. ugyanazt tudja. Sőt, egy alkalommal a terem öltözőjében a következő magvas kijelentés is elért hozzám: zabot csak a lovak esznek, azért olyan nagy darabok…
Zab
Egyre zabosabb leszek, ahogy ezeket a negatív, egyébként alaptalan „áltudományoskodásokat” látom. Mert valójában miért is szeretjük a zabpelyhet, mi felvilágosult egészséges étrendet követők? Azért, mert magas a vitamin, ásványi anyag, és a rosttartalma. Azért, mert hosszan felszívódó, összetett szénhidrát, ami sokáig tart minket jóllakottan, hosszú időn keresztül nyújt energiát, és nem okoz inzulin csúcsot. Azért, mert a felhasználása olyan sokrétű, hogy listába sem lehet szedni, mégis a teljesség igénye nélkül néhány alap példa: zabkása, zabfasírt, zabliszttel készült sütemények stb.
A kutatási anyagok is áradoznak a zabpehely jó tulajdonságairól. Nem elhanyagolható tény, hogy napi 4-5 dkg is képes csökkenteni a rossz koleszterin szintjét a vérben. A magas rosttartalom kitűnő hatással van az emésztésre, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett. Ráadásul a rostokról a tudósok egybehangzóan azt állítják, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát. A zabpehely emellett nagy mennyiségben tartalmaz B1, B2, B3, B6, K vitamint, Kiváló forrása az E-vitaminnak, de gazdag cink, vas, szelén, magnézium, és mangánforrás.
Nem véletlenül tartalmaz zablisztet a Peak Pancake palacsintapor sem!
Zab diétában
A boltok polcain könnyen elérhető 100%-os tisztaságú termékről beszélünk, kivéve az ízesített fajtákat, amelyek nyilvánvalóan hozzáadott szénhidrátokat tartalmaznak, így azokat nem javaslom. Ám a zab tökéletes királynője a reggeliknek például fehérjével kombinálva a lehető legkomplexebb étkezést tudhatjuk magunkénak. A zabkása nem csak főzve, hanem a mikróban is pillanatok alatt elkészíthető, kókusztejjel, ízlés szerinti fűszerezéssel mennyei étek varázsolható belőle.