-+=
Olvasási idő: 3 perc

halfogyasztas_omega_3Miért nem eszünk több halat? Kimutatták, hogy a magyar lakosság halfogyasztása (is) a legalacsonyabb, holott Magyarország a harmadik legnagyobb pontytermelő az EU-ban. Sajnos mára a halat a magyarok ünnepi ételnek tekintjük, vagyis karácsonykor kerül az étlapunkra. Pedig mennyi, de mennyi értékes vitamint, ásványi anyagokat tartalmaz. Egy kis statisztika, hátha többször veszi ki részét a hétvégi menüben a hal

Ez „csak” 9 évi adat és gondolhatjátok, hogy 3 év alatt sem változott többet a statisztika. 2014-ben is ott tartunk, ahol eddig, vagyis egy ember halfogyasztása nem haladja meg az évi 1, maximum 5 kg-ot.

halfogyasztas_magyarorszagon

Halfogyasztás

Ez a mennyiség nem jelent megfelelő forrást az Omega-3 zsírsavak szempontjából és sajnos ehhez társul még a hiányos növényi eredetű tápanyagfelvétel is. Egy kimutatás is azt a mindennapjainkból jól ismert tényt igazolja, hogy a magyarok egy része a szálkát gyűlöli (32%), másik része (32%) büdösnek tartja a halat, ami már kulturális probléma, és ez a halat elutasító, azt nem ismerő szülőkre vezethető vissza.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Valakinek azért büdös a hal, mert nem ismeri, valakinek meg azért, mert nem szokta meg. Ami még ront a helyzeten – és ezáltal nő a halat nem fogyasztók tábora -, hogy a gyerekek nem szeretik a szálkás ételeket, olykor a szülők féltik is őket, nehogy egy szálka megakadjon a torkukon. Pedig a szálkásság tengeri halakra nem jellemző, ahogy a pisztrángra és a harcsára sem. A halhús fogyasztása igen fontos lenne számodra is, mivel óriási szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Ez a betegségcsoport hazánkban évről évre a halálozások felét okozza, de később vagy ritkábban alakulna ki, ha megfelelő telítetlen Omega-3 zsírsavat fogyasztanánk.

Halfogyasztás Magyarországon

Nem minden zsír káros. Sajnos a jó zsírokat is ellenségnek tekintjük az egészséges, diétás táplálkozásban, holott az esszenciális zsírsavak a hormontermelésben is részt vesznek, ezért lenne fontos a megfelelő kiegészítésük vagy fogyasztásuk. A halolaj egy jó zsír, amire szükséged van, mert:

  • javítja az immunrendszert, a szív-és érrendszert és az idegrendszer működését
  • javítja aktív életmódot élők teljesítményét
  • csökkenti a gyulladást az izmokban és ízületekben
  • gyorsítja a regenerálódást
  • segít megőrizni az ízületek és kötőszövetek egészségi állapotát

A halolajak a hideg vízben élő halakban találhatóak meg, mint például.: lazac, makréla, tonhal, pisztráng, óriás laposhal és a szardínia.

Kedvenc halételem (ultra egyszerű)

Alufóliába löttyintek 1 ek. olíva olajat, majd belehelyezem minimálisan sózott, borsozott, petrezselyemmel megszórt halszeletet és a tetszőlegesen összeválogatott zöldségeket. Például lilahagyma, paradicsom, kelbimbó, karfiol, brokkoli, bab, spárga, sárgarépa, édesbugonya, padlizsán, cukkini. Előmelegített sütőben 15-20 percig sütöm és már kész is van! Néha a zöldségeket külön salátaként készítem el és ha olyan kedvem van, akkor egy kis kapros, natur joghurtos öntetet is készítek mellé.

Te mennyi halat eszel egy héten?

alufolias_hal_recept

Peak Girls – Szabó Helga, olvasói bejegyzés

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.