Az egyik legegyszerűbb, és egészséges étel, ami akár egy hétvégi ebéd főfogása is lehet. Könnyen variálható, idényzöldségekkel ízlés szerint kiegészíthető. Ráadásul a mosogatás egy részét is megspórolhatod. Jól hangzik, nem igaz? Ha kedvet kaptál olvass tovább az alaprecepthez! Egy sütőn és az alapanyagokon kívül már csak egy mélyebb tepsire és sütőzacskóra lesz szükséged.
Előtte azonban van egy kis jó infó morzsám: A fehér vagy a sötét húsok a nyerők a diétás étrendben? És mit csinálj a bőrrel?
Bármilyen utcai vásárban jársz, vagy csak egy török kebabos büfé vendégeinek szokásait nézed meg: a vörös színű húsok gyorsabban fogynak a nyársról, mint a fehérek.
A sport szférában, a fehér húsú csirke és pulyka, mindig is az egészségtudatos és fogyni vágyó diétázók kedvence volt, mert ezeknek alacsonyabb a zsír, koleszterin és kalóriatartalma. A sovány húsok, mindig tökéletes fehérjeforrást biztosítottak a férfi izomzat számára.
A fehér hús kb. fele annyi telített zsírt tartalmaz, mint a sötét színű hús. Ezért ezt nyomtuk a diétában. Míg a fehér hús elsődlegesen minőségi fehérjeforrásnak számít, addig a sötét húsok sokkal több tápanyagot tartalmaznak.
Változik a világ, máshogy használd a húsokat az étrendedben. Mi történik?
Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium szerint 30 gramm csontozatlan, bőr nélküli pulykamell körülbelül 46 kalóriát és 1 gramm zsírt tartalmaz, szemben a durván 50 kalóriával és 2 gramm zsírral ugyanennyi csontozatlan, bőr nélküli combhoz képest.
Bőrrel vagy bőr nélkül edd a húsokat?
Ha szabadban nevelt, organikus körülmények között tartott szárnyasról van szó, akkor bátran fogyaszd el a bőrét is. Ez a zsír egészséges, telített zsír, ami jót tesz a bőrödnek, beolajozza az ízületeidet és az immunrendszeredet is megerősíti, sőt gazdag omega 3 zsírokban is.
Mi teszi a fehér húst fehérré és a sötét húsokat vöröses-barnává?
A szín azzal van összefüggésben, hogy az állat mennyit használta az izomzatát. Mivel a csirkék és a pulykák, – különösen a szabad tartásúak – egész nap kapirgálhatnak és sétálgathatnak a farmon, a combjaik megerősödnek, így ezek a részeik főzés után barnábbak. A szárnyaikat viszont általában nem használják repülésre, így a mellhús fehér marad.
Minél több a mozgás, annál több a területen a vér, és annál sötétebb az izom színe. Az állandóan használt izmok tele vannak könnyen hozzáférhető vassal, ami segíti a szervezet minden részébe történő oxigénszállítást is. A vas mellett a barna hús több szelént, cinket, A és K vitaminokat, riboflavint, tiamint, valamint B6-ot és B12 vitamint is tartalmaz, sőt taurin aminosav is megtalálható benne.
A taurint gyulladásgátlóként is használják, de segít a vérnyomás szabályozásában, az egészséges idegműködésben, az epesav termelésében (ami lebontja a zsírt) és más fontos élettani funkciókban is. A New York-i Orvostudományi Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint a taurin jelentősen minimalizálja a szívbetegségek kockázatát, valamint véd a cukorbetegség és a magas vérnyomás ellen.
Sok amerikai orvos azt javasolja, hogy barna hús helyett fehér vagy sovány húst fogyassz, mivel azok alacsonyabbak a telített zsírokban, de most már tudjuk, hogy bizonyos telített zsírok egészségesek. A New York-i Egyetem tanulmánya is azt mutatja, hogy a sötét húsok végső soron táplálóbbak és értékesebbek, mint a fehér húsok.
A taurin a hosszú élet titka?
A tanulmány online is megjelent az Európai Journal of Nutrition-ban, amelyben azt írták, hogy a hosszú élettartam elsődleges táplálkozási tényezője lehet a magas taurin hányad az étrendben. A taurin elősegíti az inzulinérzékenységet, az elektrolit egyensúlyt, de javítani képes a látást és a hallást is.
Bizonyos diéták, különösen a vegetáriánus és a vegán étrend nem tartalmaz taurinban gazdag ételeket, amely hatására máj, vese és szívbetegség alakulhat ki, valamint a cukorbetegség és a rák, még nagyobb eséllyel jelentkezhet egy taurin szegény étrend esetén. Öregszünk, szóval még több taurinra lesz szükségünk. Ehhez kétség sem fér.
Egy másik új kutatás megvizsgálta a taurin előnyeit az emberi agy számára is. Kiderült, hogy az egyik legfontosabb kognitív képességeket serkentő anyag, és segíthet lelassítani az életkorral összefüggésben álló emlékezetkiesést és egyéb kognitív hatásokat is. A magas taurin tartalom különösen a sötét húsú szárnyasok húsában, az osztrigában és kagylóban jellemző. De a Taurin már „ezer éve” elérhető a Peakshopban kiegészítőként is.
Térjünk vissza az állatok bőrére. Dobjuk ki?
Minél fokozottabban diétázunk, annál nagyobb figyelmet szentelünk arra, hogy csontozatlan, bőr nélküli csirke vagy pulykahús kerüljön az asztalra, de ezen most változtatnunk kell. Sokkal több ehető rész van egy csirkén vagy egy pulykán, mint annak csak a húsa. Amikor eltávolítjuk a bőrt, eltávolítjuk az egészséges zsírokat (feltéve, hogy ökológiai és szabad tartású volt a szárnyas), és más hasznos tápanyagokat is. A csirke és a pulyka bőre nagy mennyiségű, egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, ez ugyanaz az egészséges zsír, mint ami az olívaolajban található. Az olívaolaj egészséges az egész szervezeted számára, ugyanúgy, mint a csirke és pulyka zsírjai is.
A szárnyasok bőre szinte tiszta kollagén. A kollagén, az egyik legfontosabb tápanyag, amelyet bevihetsz az étrendedbe. Annyira fontos, hogy érdemes volna egy egész levelet írni arról, hogy mennyire hasznos ez az anyag. Rengeteg kollagénhez juthatsz hozzá a csirke és a pulyka bőrét elfogyasztva. A ropogós részek pedig a porcok, amelyek szintén nagy mennyiségű kollagént tartalmaznak, szóval csak nyugodtan edd meg azt is, ha fiatalos és feszes bőrt szeretnél.
A kollagén segít megbirkózni a diabéteszes megbetegedésekkel, javítja az ízületek állapotát (drasztikusan!), felgyorsítja a gyógyulási időt a sport sérülésekből, csökkenti a ráncok képződését, és javítja a bőr textúráját. Erősíti és rugalmassá teszi a hajat és a körmöket is.
Na jöjjön a sütőzsacsis csirke!
Hozzávalók 2 személyre:
- fejenként egy csirkemell
- 2 darab sárgarépa
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 szem krumpli (ha számodra nem fér bele, kihagyhatod)
- 6 darab csiperkegomba (mehet mellé laska gomba is, ha szereted)
- 1 kisebb brokkoli
- E-Z Coat olajspray
Fűszerek:
- 1 szál rozmaring (vagy kevés szárított/őrölt)
- majoránna, oregáno ízlés szerint
- só, vagy egy kevés szója szósz
- bors
Elkészítés:
A répát karikákra, a krumplit, hagymát és gombát negyedekre, a brokkolit pedig rózsákra szedve tedd bele a zacskóba! A csirkemelleket egyben, de bőrük nélkül, megtisztítva rakd a zacskóba, ezt követően jöhetnek a fűszerek. Mielőtt lezárnád, fújd be egy kis olajspray-vel, körülbelül egy bögre vizet önts hozzá és óvatosan rázd, keverd össze, majd tedd a tepsibe. Közvetlenül az előtt, hogy betennéd a sütőbe, a zacskó tetejénél óvatosan szurkáld meg egy hústűvel, hogy a gőz távozni tudjon, de még véletlenül se szakítsd ki!
Sütőtől függően 30-45 perc alatt készen is van.
Jó étvágyat hozzá!
Csirkemell
Csirkemell sütőzacskóban
Referenciák:
http://www.nytimes.com/2007/11/20/health/nutrition/20real.html
http://www.lifeextension.com/magazine/2013/6/the-forgotten-longevity-benefits-of-taurine/page-01
https://www.livescience.com/18848-dark-meat-heart-healthy.html
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Sütőzacskóban készült csirkemell! És fehér vs vörös hús a diétában?" című cikkhezHasonló, kipróbált, isteni finom recept, azoknak akik szeretik a finom, egészséges, gyorsan elkészíthető ételeket: a csirke felsőcombokát lebőrözzük, megszorítások sóval, fahéjjal, majd a sütőzacskóba dobjuk. Egy almát elnegyedelünk és mehet a csirke után (kB 6 dbhoz egy alma). Lyukat szúrunk a zacskórá, és 180 fokon kB 45 perc alatt megsütjük. Nálunk az egész család imádja!
Köszi Mária a tippet!:)