-+=
Olvasási idő: 4 perc

Idén életemben először Görögországba mentem nyaralni. Igaz, hogy csak öt napot töltöttem egy kis szigeten, mégis bőven akadt élmény, kultúra és persze íz, amiből ihletet meríthet az ember. Jöjjön tehát a legkézenfekvőbb, a görög konyha és annak alakbaráttá formálása.

Szerencsére nyáron minden alapanyag frissen beszerezhető hozzá. A görög konyha kínálata engem kissé meglepett. Valamiért azt gondoltam, hogy mediterrán létükre valamelyest könnyebb ételeket fogyasztanak, ezért csodálkoztam, amikor a legtöbb fogás mellett bőszen kukucskált a sült krumpli. Ezt esznek ugyanis szinte mindenhez; gyros mellé, haltálakhoz, sült húsokhoz, még a souvlaki pitába is belegöngyölgetik. Utóbbi miatt egy alkalommal a vendéglátó-ipari egységben zavaróan ható fintorra ragadtattam magam, és gátlástalanul cseréltettem natúr húspálcikára az adagomat. Nem szerettek.

A görög konyha alapjaiban azonban nagyszerű, tele friss alapanyagokkal, halakkal, olíva bogyóval, salátával, cukkinivel, padlizsánnal, paradicsommal, hogy csak a legjellemzőbbeket említsem. A fogások elkészítéséhez pedig csakis jó minőségű olíva olajat használnak. Viszont nem keveset. Húsok közül a sertés nem jellemző, marhából és birkából készülnek az ételek, illetve megtalálhatóak a csirkés változatok is a legnépszerűbb húsételekből, amilyen a souvlaki, a gyros. Élelmiszerüzletbe betérve, legyen az kisebb vagy nagyobb, számtalan fűszert találhatunk, amik közül az oregánó, bazsalikom, babérlevél, fahéj, koriander adják a konyha alap ízeit. Érdemes a friss sajtokat is végigkóstolni, a pultokban számtalan feta és kemény sajt közül válogathatunk, ezekkel megbolondítva még finomabb ételek készíthetők.

Sok desszertet és édes péksüteményt is fogyasztanak a görögök, szőlős édességek, mandulás, diós, mogyorós, fügés, mézes finomság közül válogathatunk. A görögök büszkék alkoholos italaikra is, ezek közül az ouzo, a Metaxa, borok és söreik ismertebbek. Ki-ki ízlése szerint kóstolja meg ezeket, ha erre jár, azonban a kávét kifejezettem ajánlom, az espresso nagyon ízletes, a frappé-t pedig saját találmányuknak tekintik.

Az éttermek végtelen választékából a muosaka (muszaka) az, amit bár megkóstoltam, sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, viszont az elképzelés, azaz a rakott padlizsán megmozgatta a fantáziámat, hazajőve azonnal el is készítettem, és mit nem mondjak, sokkal jobb lett, mint az „eredeti”.

Görög recept

A mousaka paradicsomos darált hús ragu, padlizsán, cukkini, feta sajt, valamint egy morney nevű szósz remek találkozása. A morney szósz leginkább a besamelmártásra hasonlít, amiről köztudott, hogy nem egy diétás valami, tehát ennek kiváltása volt a fő feladat.

Mousaka alakbarátabb változatban

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Hozzávalók a rétegzéshez:

  • 1⁄2 kg padlizsán
  • 750g cukkini
  • 25 g lenmagliszt
  • 25 g zabkorpa
  • 75 g görög feta sajt

A paradicsomos raguhoz:

  • 400 g darált marhahús (lehet csirkemellből, pulykamellből is, ha szigorúbb diétát követsz, de azért a marhahús nem ellenség, főleg ha sovány verziót választasz)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma, ill. fokhagymakrém
  • 5 g extra szűz olíva olaj
  • kb. 1⁄2 kg paradicsom
  • 10 g szárított paradicsom
  • 0,85 g vörösbor (nekem csak fehér volt itthon, azzal és egy löttyintés vörösborecettel is tökéletes lett)
  • só, bors, szegfűszeg, babérlevél, eritrit

A Morney szószhoz:

  • 400 ml mandulaital (édesítetlent használtam, de nyilván tejjel is lehet)
  • 1,5 ek. kókuszolaj
  • 1,5 ek. ízesítetlen borsófehérje
  • 1 kk. sörélesztőpehely
  • 2 db tojássárgája
  • fél tk. konjak liszt
  • só, bors, fehérbors, szerecsendió
  • 60 g light trappista sajt

muszaka-gorog-recept-dietasan

Görög recept diétásan

Elkészítés:

Először a ragut készítsd el. Ehhez a hagymát és a fokhagymát az olívaolajon párszor átkevered, nem kell pirítani. Hozzáadod a darált húst, sózod, borsozod, jól szétnyomogatod. Ezután beledobsz 1-2 babérlevelet, 3-4 szegfűszeget. Alacsony fokozaton kevergeted, majd hozzáadod az apróra vágott paradicsomot és a bort. Időnként megkeverve és kóstolva, sűrűbb ragut főzöl belőle. Egy kiskanál eritrittel édesítheted, ha szeretnéd. A legvégén a babérlevelet és a szegfűszeget vedd ki a raguból.

Amíg a húsalap készül, közben a cukkinit és padlizsánt vékony szeletekre vágod. Érdemes kisebbeket venni, hogy ne legyen bennük sok mag. A cukkiniket szilikonos sütőpapírra teszed, EZ Coat-tal befújod és kb. 10-15 percre 180 fokos sütőbe teszed, hogy veszítsen a víztartalmából.

Vigyázz, hogy ne nagyon süljön meg. Ezalatt a lenmaglisztet zabkorpával és pici sóval elkevered. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kevés olívaolajjal kikensz, a padlizsánszeleteket a lisztkeverékben megforgatod és a tepsi aljára rétegezed – érdemes az oldalára is tenni. Ha a ragu elkészült, akkor a padlizsánra rétegezed, majd befeded az időközben kissé átsült cukkinikkel. Rászórsz egy kis fetát, majd jöhet egy újabb réteg padlizsán és cukkini.

A morney szósz könnyen elkészül, lehet a végére hagyni. Melegítsd meg a mandulatejet, de ne forrjon. Keverd össze a borsófehérjét a sörélesztőpehellyel, majd egy vastagabb aljú edényben a kókuszzsíron megpirítod, vigyázz, nehogy leégjen. 1-2 perc után hozzáöntöd a meleg tejet. Én elektromos habverőt használtam a keveréshez, hogy a csomósodást megelőzzem. Ekkor lehet a fűszerekkel ízlés szerint ízesíteni, majd a végén, szintén habverővel való keverés mellet hozzáadod a konjak lisztet, ami a sűrítésért felelős. Amikor már megfelelően sűrű az állaga, leveszed a tűzhelyről, hozzákevered a tojások sárgáját és a reszelt sajtot, majd a már összeállított rétegekre öntöd. 170 fokos sütőben, alufóliával letakarva kb. 50 percig sütöd, majd levéve a fóliát, 10 percig pirítod. Ekkor egy kis reszelt sajtot lehet még szórni a tetejére.

Az egész ételben a fenti arányokkal kb. 2000 kcal van, 180 g fehérje, 100 g szénhidrát ás 90 g zsír. Az adagok méretőtől függően egészen baráti értékeket kapsz egy nagyon ízletes és egészséges ebédhez. Nekem ebből 8 kisebb adag lett, de négyen pompás ebédet tarthattok belőle.

Hétvégén a desszertet is megérdemled, de hogy a hosszú konyhában sürgölődést is megspórold, válassz egy görög specialitást! Leírni is túl egyszerű:

Natúr görög joghurt mézzel (vagy kandírozott naranccsal, mangószósszal, ha a kevésbé tradicionális vonalat követsz)!

Krémes finomság, ami épp annyira édes, amennyire szeretnéd, hisz csak a tetejére kell csurgatni a mézet és már kész is. 🙂 Ha nem viszed túlzásba, 100 kcal-s, 10 g szénhidrátos finomságot kapsz egy fél doboz joghurtból és egy teáskanál mézből.

Egészségedre!

gorog-joghurt-dietas-desszert

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.