Idén életemben először Görögországba mentem nyaralni. Igaz, hogy csak öt napot töltöttem egy kis szigeten, mégis bőven akadt élmény, kultúra és persze íz, amiből ihletet meríthet az ember. Jöjjön tehát a legkézenfekvőbb, a görög konyha és annak alakbaráttá formálása.
Szerencsére nyáron minden alapanyag frissen beszerezhető hozzá. A görög konyha kínálata engem kissé meglepett. Valamiért azt gondoltam, hogy mediterrán létükre valamelyest könnyebb ételeket fogyasztanak, ezért csodálkoztam, amikor a legtöbb fogás mellett bőszen kukucskált a sült krumpli. Ezt esznek ugyanis szinte mindenhez; gyros mellé, haltálakhoz, sült húsokhoz, még a souvlaki pitába is belegöngyölgetik. Utóbbi miatt egy alkalommal a vendéglátó-ipari egységben zavaróan ható fintorra ragadtattam magam, és gátlástalanul cseréltettem natúr húspálcikára az adagomat. Nem szerettek.
A görög konyha alapjaiban azonban nagyszerű, tele friss alapanyagokkal, halakkal, olíva bogyóval, salátával, cukkinivel, padlizsánnal, paradicsommal, hogy csak a legjellemzőbbeket említsem. A fogások elkészítéséhez pedig csakis jó minőségű olíva olajat használnak. Viszont nem keveset. Húsok közül a sertés nem jellemző, marhából és birkából készülnek az ételek, illetve megtalálhatóak a csirkés változatok is a legnépszerűbb húsételekből, amilyen a souvlaki, a gyros. Élelmiszerüzletbe betérve, legyen az kisebb vagy nagyobb, számtalan fűszert találhatunk, amik közül az oregánó, bazsalikom, babérlevél, fahéj, koriander adják a konyha alap ízeit. Érdemes a friss sajtokat is végigkóstolni, a pultokban számtalan feta és kemény sajt közül válogathatunk, ezekkel megbolondítva még finomabb ételek készíthetők.
Sok desszertet és édes péksüteményt is fogyasztanak a görögök, szőlős édességek, mandulás, diós, mogyorós, fügés, mézes finomság közül válogathatunk. A görögök büszkék alkoholos italaikra is, ezek közül az ouzo, a Metaxa, borok és söreik ismertebbek. Ki-ki ízlése szerint kóstolja meg ezeket, ha erre jár, azonban a kávét kifejezettem ajánlom, az espresso nagyon ízletes, a frappé-t pedig saját találmányuknak tekintik.
Az éttermek végtelen választékából a muosaka (muszaka) az, amit bár megkóstoltam, sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeimet, viszont az elképzelés, azaz a rakott padlizsán megmozgatta a fantáziámat, hazajőve azonnal el is készítettem, és mit nem mondjak, sokkal jobb lett, mint az „eredeti”.
Görög recept
A mousaka paradicsomos darált hús ragu, padlizsán, cukkini, feta sajt, valamint egy morney nevű szósz remek találkozása. A morney szósz leginkább a besamelmártásra hasonlít, amiről köztudott, hogy nem egy diétás valami, tehát ennek kiváltása volt a fő feladat.
Mousaka alakbarátabb változatban
Hozzávalók a rétegzéshez:
- 1⁄2 kg padlizsán
- 750g cukkini
- 25 g lenmagliszt
- 25 g zabkorpa
- 75 g görög feta sajt
A paradicsomos raguhoz:
- 400 g darált marhahús (lehet csirkemellből, pulykamellből is, ha szigorúbb diétát követsz, de azért a marhahús nem ellenség, főleg ha sovány verziót választasz)
- 1 közepes vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma, ill. fokhagymakrém
- 5 g extra szűz olíva olaj
- kb. 1⁄2 kg paradicsom
- 10 g szárított paradicsom
- 0,85 g vörösbor (nekem csak fehér volt itthon, azzal és egy löttyintés vörösborecettel is tökéletes lett)
- só, bors, szegfűszeg, babérlevél, eritrit
A Morney szószhoz:
- 400 ml mandulaital (édesítetlent használtam, de nyilván tejjel is lehet)
- 1,5 ek. kókuszolaj
- 1,5 ek. ízesítetlen borsófehérje
- 1 kk. sörélesztőpehely
- 2 db tojássárgája
- fél tk. konjak liszt
- só, bors, fehérbors, szerecsendió
- 60 g light trappista sajt
Görög recept diétásan
Elkészítés:
Először a ragut készítsd el. Ehhez a hagymát és a fokhagymát az olívaolajon párszor átkevered, nem kell pirítani. Hozzáadod a darált húst, sózod, borsozod, jól szétnyomogatod. Ezután beledobsz 1-2 babérlevelet, 3-4 szegfűszeget. Alacsony fokozaton kevergeted, majd hozzáadod az apróra vágott paradicsomot és a bort. Időnként megkeverve és kóstolva, sűrűbb ragut főzöl belőle. Egy kiskanál eritrittel édesítheted, ha szeretnéd. A legvégén a babérlevelet és a szegfűszeget vedd ki a raguból.
Amíg a húsalap készül, közben a cukkinit és padlizsánt vékony szeletekre vágod. Érdemes kisebbeket venni, hogy ne legyen bennük sok mag. A cukkiniket szilikonos sütőpapírra teszed, EZ Coat-tal befújod és kb. 10-15 percre 180 fokos sütőbe teszed, hogy veszítsen a víztartalmából.
Vigyázz, hogy ne nagyon süljön meg. Ezalatt a lenmaglisztet zabkorpával és pici sóval elkevered. Egy tűzálló tálat vagy tepsit kevés olívaolajjal kikensz, a padlizsánszeleteket a lisztkeverékben megforgatod és a tepsi aljára rétegezed – érdemes az oldalára is tenni. Ha a ragu elkészült, akkor a padlizsánra rétegezed, majd befeded az időközben kissé átsült cukkinikkel. Rászórsz egy kis fetát, majd jöhet egy újabb réteg padlizsán és cukkini.
A morney szósz könnyen elkészül, lehet a végére hagyni. Melegítsd meg a mandulatejet, de ne forrjon. Keverd össze a borsófehérjét a sörélesztőpehellyel, majd egy vastagabb aljú edényben a kókuszzsíron megpirítod, vigyázz, nehogy leégjen. 1-2 perc után hozzáöntöd a meleg tejet. Én elektromos habverőt használtam a keveréshez, hogy a csomósodást megelőzzem. Ekkor lehet a fűszerekkel ízlés szerint ízesíteni, majd a végén, szintén habverővel való keverés mellet hozzáadod a konjak lisztet, ami a sűrítésért felelős. Amikor már megfelelően sűrű az állaga, leveszed a tűzhelyről, hozzákevered a tojások sárgáját és a reszelt sajtot, majd a már összeállított rétegekre öntöd. 170 fokos sütőben, alufóliával letakarva kb. 50 percig sütöd, majd levéve a fóliát, 10 percig pirítod. Ekkor egy kis reszelt sajtot lehet még szórni a tetejére.
Az egész ételben a fenti arányokkal kb. 2000 kcal van, 180 g fehérje, 100 g szénhidrát ás 90 g zsír. Az adagok méretőtől függően egészen baráti értékeket kapsz egy nagyon ízletes és egészséges ebédhez. Nekem ebből 8 kisebb adag lett, de négyen pompás ebédet tarthattok belőle.
Hétvégén a desszertet is megérdemled, de hogy a hosszú konyhában sürgölődést is megspórold, válassz egy görög specialitást! Leírni is túl egyszerű:
Natúr görög joghurt mézzel (vagy kandírozott naranccsal, mangószósszal, ha a kevésbé tradicionális vonalat követsz)!
Krémes finomság, ami épp annyira édes, amennyire szeretnéd, hisz csak a tetejére kell csurgatni a mézet és már kész is. 🙂 Ha nem viszed túlzásba, 100 kcal-s, 10 g szénhidrátos finomságot kapsz egy fél doboz joghurtból és egy teáskanál mézből.
Egészségedre!