-+=
Olvasási idő: 2 perc

Gyerekkorunkban, rengeteget hallottuk, hogy igyunk tejet, hogy erősek legyünk, és nagyra nőjünk, kellenek a csontoknak. Mára viszont a felgyorsult világban egyre többen vagyunk, akik a tejre érzékenyek emiatt nem fogyaszthatjuk, de vannak olyan diéták is mikor a legtöbben kerüljük a tejes ételeket. De mégis mivel tudjuk pótolni a számunkra szükséges kalciumot?

Kalcium

Miért fontos számodra a kalcium?

A kalcium rendkívül fontos ásványi anyag, ugyanis minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. A kalcium, a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izom-összehúzódásban, sőt még a véralvadásban is. Az alacsony kalciumszint izomgörcsöket, izomfájdalmat, érzészavarokat okozhat, mert fokozódik az idegek és az izmok ingerelhetősége, kisebb ingerekre hevesebben reagálnak. Hosszútávon csontritkulás alakul ki, ha nem viszünk be elegendő kalciumot a szervezetbe.

Kalciumhiányt okozhat még a mellékpajzsmirigy alulműködése, a D-vitamin hiány, a vesebetegségek, és a hasnyálmirigy-gyulladás is, ezekben az esetekben a kiváltó ok megszüntetése nélkül nem jön rendbe a kalcium-háztartás.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Mennyi a napi szükséges kalcium mennyiség?

Napi beviteli mennyisége gyerekek számára  800-1000 mg körüli, míg a felnőttek számára kb. 800–1200 mg. Terhes vagy szoptató anyák részére, valamint csontritkulás megelőzésére napi 1200 mg feltétlenül ajánlott. Sportolók kalciumigénye még magasabb, napi 1500-2000 mg is lehet.

A kalciumot kiegészítőként többször kis adagban, reggeli és esti órákban, lehetőleg éhgyomorra fogyasszuk, ezzel is segítsük a mielőbbi felszívódását.

Természetes kalciumforrások

Legjobb természetes kalcium források:

  • mák (1438 mg/100g)
  • szezámmag (973 mg/100 g)
  • szardínia (382 mg/100 g)
  • mandula (236 mg/100g)
  • ásványvíz (140-340 mg/1 l)
  • növényi tejpótló italok (120 mg/1 dl)
  • spenót (99 mg/100 g)
  • dió (98 mg/100 g)
  • zabpehely (52 mg/100 g)
  • sötétzöld levelű zöldségek : a petrezselyem, spenót, bazsalikom, rukkola, alga, mángold, brokkoli, csalán, csombor és kapor
  • szója – a szójatej legalább annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej
  • egyéb kalciumforrások: a tökmag, mandula, narancs, sárgarépa, napraforgómag, mogyoró, tofu, barnarizs

Törekedj a megfelelő kalciumbevitelre!

termeszetes-kalcium-forrasok

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.