Azt Te is biztosan tudod, hogy a cukrot sokan a fehér méregnek nevezik. Ez egy erősen lesarkított állítás, mivel minden anyag toxikus képessége a bevitt mennyiségtől függ, azt azonban nekem is el kell ismernem, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztásnak magas az egészségügyi kockázata.
A normális egészséges, vegyes táplálkozás mellett, amelyben 90%-ban nem szerepelnek finomított szénhidrátok, néha még egy-egy szelet hagyományos sütemény vagy torta is beleférhet. Ehhez azonban fontos, hogy az étrendünk nagyobbik része cukormentes és egészséges legyen. Ezt viszont csak akkor tudjuk megoldani, ha tudjuk, mik azok az ételek, amiket érdemes lenne
elkerülnünk. Az gondolom számodra is egyértelmű, hogy a különböző édességek és sütemények, amelyek hagyományos eljárással készülnek, nem szűkölködnek a finomított cukrokban. Ha jobban belegondolunk, még az is eszünkbe jut, hogy más „régi”, édes ételek; mint a gyümölcsjoghurt, háztartási keksz, reggeliző pelyhek, krémtúró, aszalványok, lekvár is nagy mennyiségben
tartalmaznak cukorféléket.
Mely ételek tartalmaznak cukrot, amiről nem is gondolnánk?
Azt azonban már kevesebben tudják, hogy számos, sósként számon tartott ételben is rengeteg cukor lehet. Az egyik ilyen csoport a különböző szószok és öntetek, mint amilyenek az előre elkészített saláta öntetek; barbeque szószok; húsokhoz való pácok, amelyekben a gazdasági okok mellett (a cukorféleségek; például az invertcukor (szirup) jóval olcsóbb, mint mondjuk a fűszerek), az édes ízre az íz harmónia megőrzése miatt is szükség van. A kínai ételekben a nátrium-glutamát mellett sokszor van cukor, mivel a keleti konyhák általában az ízek egyensúlyára törekednek és így egyszerre használnak édes, sós és savanyú ízesítőket
is. Az olasz konyha esetében a tésztaszószok, különösen a paradicsomszósz ízesítésére, a paradicsom savasságának ellensúlyozására használják a cukrot.
A különböző müzli szeletek és granolák, bár első ránézésre egészségesnek tűnnek, rengeteg cukrot tartalmazhatnak. Még azok a változatok is, ahol nincs hozzáadott cukor igazi kalória-, és cukorbombák lehetnek a rengeteg belerakott aszalt gyümölcs, finomított gabonaféle és méz miatt. Figyeljünk a felvágottakra is, mivel igen sokba tesznek cukorféléket, hogy jobban eltartható legyen, és még ízesebbnek érezzük.
És végül: A diétásnak tartott élelmiszerek egy része: például izotóniás italok, ROSSZ MINŐSÉGŰ fehérjével dúsított szeletek (figyeljünk a megfogalmazásra!), bizonyos magvajak is tartalmazhatnak jelentős mennyiségű cukrot.
Hogyan kerülhetjük el a rejtett cukrot fogyasztását?
Készítsük mi az ételeinket, hiszen ekkor mindig tudjuk mi van benne. Olvassuk el alaposan a címkéket: az „óz” végződések (pl.: maltóz, fruktóz, glükóz-fruktóz-szirup) mindig cukrokat jelölnek. Vásároljunk megbízható gyártótól, minőségi termékeket! Ekkor nem fogunk csalódni!
cukor
cukorfogyasztás
Források:
J Comput Chem. Author manuscript; available in PMC 2012 Nov 15.
https://www.prevention.com/food/healthy-eating- tips/10-hidden- sugar-bombs/slide/11
http://www.webmd.com/diet/ss/hidden-sugar- slideshow