Imádom a csípős ételeket, így mi sem természetesebb, mint hogy a kis konyhakertemben a csípős paprika is ott figyel. Október vége van, megejtettem az utolsó szüretet, és olyan sok lett a termés, hogy azt már képtelenség egyedül megenni rövid idő alatt, így maradt a befőzés. Találtam egy jónak tűnő receptet, de nem akartam cukrot használni, ezért körbenéztem a konyhában, és megtaláltam az áfonyás édesítőszeremet. Egyből beleszerettem az ötletbe: ha az áfonya jó a sült húsokhoz, és ugyebár a chiliszósz is gyakori kísérője, akkor a kettő kombinációja is csak jó lehet. És tényleg! A végeredmény isteni finom lett, az áfonya konkrét íze nem érzékelhető, de ad egy olyan utóízt, ami egyszerűen tökéletessé teszi a szószt! Bele szerettem a receptbe! És ha legközelebb kis üvegeket szerzek az eltevéséhez, akkor még a pikáns karácsonyi ajándék is gyorsan – meg persze jó előre – elkészül. Csak ajánlani tudom!
Ráadásul a mértékkel fogyasztott chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatása miatt betegségek megelőzésére is használható. Az emésztést serkentő és zsíroldó hatása miatt pedig a fogyókúrák egyik közkedvelt alapanyaga (akár ételekben, akár masszázsolajakban). Ráadásul a University of Vermont kutatásai szerint a hosszú élet egyik összetevője! 🙂 Úgyhogy ne féljünk tőle, hanem együk jó étvággyal!
Hozzávalók:
- 20 dkg kápia- és chilipaprika (ízlés szerinti arányban, nálam fele-fele)
- 15 dkg répa
- 8 dkg sűrített paradicsom
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 25-30 csepp Peak Tasty Drops édesítő (áfonyás)
- 1 evőkanál szűretlen almaecet
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál feketebors
- 2 evőkanál lime lé
- 1 evőkanál Worchester szósz
- 2-3 dl víz
Elkészítése:
1. Főzzük meg a répát. Amíg puhul a vízben, távolítsuk el a paprikákból a magházat, és vágjuk apró darabokra.
2. Tegyük az összes alapanyagot főzőedénybe, közepes hőfokon forraljuk fel, majd a forráspont elérése után tegyük kisebb fokozatra, és főzzük tovább, míg meg nem puhul benne minden.
3. Vegyük le a tűzről, és botmixer vagy konyhai robotgéppel pépesítsük.
4. Tegyük vissza a tűzhelyre, sűrű kavargatások mellett főzzük tovább 15-30 percig, majd sterilizált üvegekbe porciózzuk ki, tegyünk rájuk fedőt, fordítsuk fejjel lefelé 5 percre, majd rakjuk őket száraz dunszt alá egy napra.
100 g chiliszósz 29.8 kcal-t, 1.2 g fehérjét, 6.6 g szénhidrátot és 0.2 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!