Én is olyan vagyok, mint a magyar népmese egyik szereplője:
“Volt egyszer egy király, s volt neki három fia. Volt arrafelé egy özvegyasszony is, annak meg volt egy lánya. Ribike volt a lány neve, mert az mással nem élt, mint csak ribizlivel. Egyszer megbetegedett a lány. Az anyja ugyanis már nem tudott több ribizlit venni neki. Szegény asszony, hogy megmentse a lányát, elment a klastromkertbe, mert ott látott ribizlit bőven.
Beszökött a kertbe, és kihozott egy kosár ribizlit. Meglátta kijövet az apácafőnöknő, odament hozzá, s rászólt: – Mit csinálsz, te asszony? Azt felelte ijedten a szegény asszony: – Soha életemben nem loptam, most is csak a kénytelenség szorított rá! Mert nekem oly gyönyörű lányom van, hogy annak párja nem találkozik; de ha csak egy nap ribizlit nem eszik, meghal.”
Hogy miért is vettem elő ezt a mesét?
Mert gyönyörűen reprezentálja elődeink tapasztalati úton szerzett tudását, azaz hogy a ribiszke fogyasztása nagymértékben hozzájárul az egészségük karbantartásához! Például 4x több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs! (100 g ribizliben 30-40 mg C-vitamin található.)
Ebből következik, hogy kiváló antioxidáns forrás is! Azoknak, akik fogyókúra céljából találtak rá a Peak-re, csak ajánlani tudom, hogy napi egy maréknyit egyenek belőle, mivel minél több kalóriát éget el a szervezetük, annál több szabadgyök fog keletkezni a folyamat során.
Oké, de ez mit is jelent?
A szabadgyökök egy-egy párosítatlan elektront tartalmaznak, amik megnövelik a gyökök reakcióképességét. Képzeljük el, hogy hirtelen kinő még egy kezünk, a másik kettőtől elérhetetlen helyen!
A nagy reakcióképességű molekulák számának növekedése pedig káros hatást gyakorol a szervezetre. Tehát ott van a két kezünk, amik szükség esetén le tudják fogni egymást, de mivel a harmadikat nem érik el, ezért az szabadon garázdálkodhat!
Normál körülmények között ezeket a molekulákat kompenzálni tudja a szervezet, de betegség vagy fogyókúra esetén, amikor felborul az egyensúly, aktívan kell segítenünk a folyamatot: pakoljuk tele a harmadik kéz markát, magas antioxidáns tartalmú ételekkel, hogy ne akarjon minden piszokba belenyúlni! 🙂
Természetesen ne csak az antioxidáns miatt együk a ribizlit, hisz egyéb jó tulajdonságai is akadnak: kiemelkedő a kálium- és rosttartalma, és jó forrása a nátriumnak, kalciumnak, foszfornak, magnéziumnak és vasnak!
A fentiek alapján a piros ribizli nem csak a fogyókúrában segít (magja támogatja a bélmozgást, a rostok pedig az emésztést), de a csontok és a fogak felépítését is segíti. Meg persze eszméletlen finom is!
Remélem mostanra mindenki vágyni kezdett egy kicsit a ribizlire, úgyhogy itt egy gyors recept, hogy minél hamarabb csatlakozni tudjatok a népmese hősök csapatához! 🙂
Előkészítés | 10 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 100 gramm piros ribizli
- 30 gramm Peak Delicious Whey fehérjepor édenkert eper termékminta 30g
- 3 dl tej
Hozzávalók
|
- Dobjunk mindent bele a turmixgépbe, nyomjuk le a gombot, pár másodperc és kész! 🙂 A ribizli savanykás íze nagyon feldobta a fehérjepor alapízét!