Ugye te is szereted a kenyérlángost?
Ugyan én nagy hús párti vagyok, ha házi dolgokról van szó, mint pl kolbász, hurka, szalonna, tepertő. De azért van ám úgy is, hogy hiába a sok fenséges házi kaja, ha fáj a hasam tőle utána…. Míg a párom jó zsírosan, szalonnásan, hagymásan, tepertősen ette a kenyérlángost, én sokkal zsírszegényebben.
Most hús se került rá, hiszen nem mindig szoktam enni, így a vegetáriánusoknak is tökéletes főétel lehet.
A Peak bolognai szósszal kentem meg az amúgy teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel készült tésztát. Ez a szósz valami mennyei! Tudni illik, nem nagyon szeretem ezeket a “porból összeállított ” kész ételeket, mint pl: zacskós leves vagy ezek a mű tésztás zacskós ételeket. De ez a bolognai por tényleg isteni!
Mivel én nagyon figyelek arra mit eszem, ennek is jól utána olvastam, és bátran állíthatom, hogy semmi mű és mesterséges dolgot nem tartalmaz ez a bolognai. Csak meleg víz kell hozzá és kész is! Nem tartalmaz húst sem, és tejterméket sem, szóval teljesen vegán! Plusz pont hogy 27% fehérjét is tartalmaz, így szuperül bele tudod illeszteni a diétádba!
Én ugyan nagy sajt imádó vagyok, szóval egy kis kecskesajttal is túrbóztam ezt a kenyérlángost, de ha teljesen vegán vagy, sajt nélkül, több zöldséggel vagy vegán sajttal is eheted!
Tuti bevált tészta recept! 😉
Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 15 perc |
Pihentetés | 40 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 120 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 kávéskanál só
- 15 gramm friss élesztő
- 1 dl langyos víz az élesztőhöz
- 1 teáskanál cukor
- 1-1,5 dl víz a tésztához, attól függően, hogy mennyit vesz fel a tészta
- 50 gramm Peak Vegan Bolognese Sauce - Vegán Bolognai szósz
- 100 ml forró víz
- ízlés szerint light sajt vagy bármilyen sajt /lehet vegán sajt is
- ízlés szerint madársaláta
Hozzávalók
Kenyérlángos tésztájához:
Feltétnek:
|
- A tésztához az élesztőt futtasd fel a cukros langyos vízben meleg helyen. A lisztet keverd el a sóval, majd ha felfutott az élesztő, öntsd bele. Jöhet a dagasztás: Én dagasztógéppel csináltam. Önts bele annyi vizet, amennyit pont felvesz a tészta. Az a lényege, hogy ne száraz legyen, hanem kicsit ragadós. Az lesz a jó!
- A tészta kelesztését fel szoktam gyorsítani picit, úgy, hogy tiszta konyharuhával letakarom a tésztát és berakom a sütőbe 30 fokra kb 30-40 percre. Nagyon szépen megkel és fel is jön az edény tetejéig. Ezt nézheted időközönként is.
- Ha ez megvan, egy lisztezett felületen szépen nyújtsd ki kerek, ovális vagy négyszögletes formára. Ez teljesen rád van bízva, Keverd el forró vízzel a bolognai port és szépen kend meg a tésztát vele.
- Ezután ízlés szerint megszórhatod sajttal, kecskesajttal, light sajttal vagy vegán sajttal is akár. Ha szeretnéd, és nem vagy vegetáriánus, akkor csirkemellsonkát is rakhatsz rá.
- 200 fokon süsd kb 15 percig. Nagyon finom!