-+=
Olvasási idő: 4 perc

Biztos vagyok benne, hogy mi mindannyian elcsócsáltunk már egy vagy két aranyos bébirépát, végtére is olyan finomak. A bébi sárgarépa gyakran fordul elő nyers zöldségekkel teli tányérokon egészségtudatos köretként, vagy akár önmagában zacskóba csomagolva is megkaphatjuk, hozzájárulva ezzel a gyerekek egészséges uzsonnájához nap mint nap.

Úgy tűnhet ez egy igazán tökéletes nassolnivaló, de nem?

Nem szeretem a negatív írásokat, de ez a téma izgatott, már a répa is veszedelmes?

Lehet, hogy valóban imádni valóak ezek a pici répák, mégis azt írják a kutatások, hogy ritkán tedd őket az étrendedbe. Még évekkel ezelőtt a nagymamám is figyelmeztetett arra, hogy ezt a természetellenes kinézetű rágnivalókat kerüljem el. A földből éppen hogy kihúzott répa, sokban különbözik azoktól a harmatos kis répáktól, amiket zacskókba csomagoltan vehetsz meg. DE MIÉRT?

Honnan származnak a bébirépák?

A bébi sárgarépák valójában a tökéletlen, hibás külsejű nagy répák, amiket gyárilag alakítanak ilyen kicsi méretűvé és klóros öblítéssel tisztítják le azokat. Lehet, hogy Te is szívesen fogyasztod, esetleg anyukaként sok sárgarépát adsz gyermekednek, tudnod kell azt, hogy ezek semmivel sem különböznek azoktól a régi, kevéssé szeretett óvodai sárgarépáktól. Sőt, ezek a tökéletes méretűnek és sokkal édesebb ízűnek ítélt répák, ugyanazok, mint a hagyományos társaik.

A bébirépa varázsa abban rejlik mindössze, hogy csak felbontod a kis zacskót és már ott is van az egészségesnek vélt kész nasi. Bele is mártogathatod valamilyen kész bolti szószba, és már eheted is.

Ha bébi, ha nem, egy klassz proteines répatorta mindig jöhet, ugye? Nézd meg a videós recit!

Ha igazán belegondolsz, akkor mitől is ilyen hibátlanul gömbölyűek és mitől ennyire édesek? Lehetnek ilyenek természetesen?

Mielőtt részletesebben kifejtem miért is jobb ezeket a répákat a polcon felejteni, elárulom azt is, hogy ez nem volt mindig így. Tény, hogy egy kaliforniai gazda, Mike Yurosek meglehetősen találékony és előretekintő volt, akkor amikor először elkezdte a bébi sárgarépa forradalmat.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Mike Yurosek volt az, aki kitalálta egyáltalán a bébirépát, és nagy ötlet volt.

Az ő eredeti elgondolása az volt, hogy ne vesszen kárba és ne kelljen kidobnia, annyi hibás vagy göcsörtös zöldséget, hanem azokat is eladhatóvá tegye valahogyan. A tökéletlen sárgarépákat először zöldbabvágóval majd burgonyahámozóval kezdte formálni és végül megszülettek a bébi sárgarépák. Ezzel Mike olyan megoldást talált, amely mind a fogyasztó, mind a termelő számára előnyös volt.

A bébirépa csak az 1980-as évek óta létezik.

De mi az igazi üzlet a babarépa mögött? Tökéletes alakúak, lekerekített élekkel, hámozva is élénk narancssárgák. Eredetileg szigorúan „baba” kifejezés azt jelentette, hogy az éretlen, a földről kihúzva, mielőtt teljes méretüket elért répákat kihúzták és feldolgozták. Manapság olyan miniatűr répa törzseket fejlesztettek ki, amelyek kicsiben is már érettek.

Az igazi baba sárgarépa, azaz baba „stílusú” vágott sárgarépát Mike Yurosek úgy kezdte, egyszerűen a nagy és selejtes répákból baba méretű répákat faragott, és ezt adta el.

Az 1980-as években a babának vágott sárgarépa „feltalálása” előtt, a mérnök és feltaláló Joseph T. Listner már korán felismerte a zacskós, fogyasztásra kész zöldségek vonzerejét és kényelmét. Nincs pucolás, nincs kecmec, azonnal eladható az embereknek magasabb áron.

1959-ben egy egyedülálló gépet tervezett és épített, amely nyers sárgarépát vékonyabb botocskává szeletelt. A gép lehetővé tette egy olyan kistermelő számára, mint a New Jersey-i Wallingtonban található Listner Inc., hogy becslések szerint a világon legtöbb sárgarépát leszeletelhesse. Listner eladta ezt a szeletelő gépet azoknak az élelmiszerláncoknak akik ma bébiként árulják a sárgarépát.

A bébi sárgarépák erősen feldolgozott élelmiszerek. Ez új. 

Habár maga a szó, hogy -bébi répa- létező dolog, azonban zavar van a többféle verziójú répák között az élelmiszer boltokban.

Ezek a nagyon kicsi, vékony fiatal répák, amelyek még nem fejlődtek ki és sokkal kevésbé is táplálóak érett társaiknál, valóban elérhetőek ma már. Ezeknek kaphatóak a magjai is esetenként a boltokban.

Másrészről a vágott bébi sárgarépa számos betakarítási és feldolgozási rutinon megy keresztül, ami közben vegyi anyagokkal is kezelik. Ennél feldarabolt répánál, amit szintén bébirépának nevezünk,  gyártási folyamatok során mennek keresztül a normál méretű, de selejtes formájú felnőtt répák.

Minden étel, akkor a legegészségesebb, ha a zöldségeket és gyümölcsöket is a természet által formálva fogadunk el és úgy is esszük meg. Azaz lesznek göcsörtös, lyukas, túl nagy túl kicsi, több szárú répák a kosarunkban, és ha ezek egy zacskóban vannak tökéletesen egyforma méretben – akkor gyanakodhatunk.

A klórban áztatott répákra én nem mondanám azt, hogy természetesek. Persze a gyártók azt állítják, hogy erre azért van nagy szükség, hogy a baktériumokat és egyéb fertőzéseket el lehessen kerülni, azonban egy bevizsgáláskor napvilágot látott az a tény, hogy sokkal magasabb a klór tartalma ezeknek a bébirépáknak, mint az ivóvíznek. Sajnos nem csupán a bébirépával teszik ezt meg, hanem minden előrecsomagolt, tisztított zöldséggel.

Így mindenképp azt javaslom, hogy vásároljunk a piacról vagy olyan termelőktől, akik háztáji zöldségeket termesztenek egészen biztosan. Ennek ellenére ijesztegetni nem szeretnélek, azonban érdekesnek találtam a bébi répa történetét.

Hogyan használja fel az ipar egy normális, átlagos répa minden egyes miliméterét?

A répa leveles vastag teteje kerül az állati takarmányba.
A megmaradt sárgarépa egy negyede az apró, babarépa elkészítéséhez szükséges, innen vágnak bébirépát.
A központi részeket vagy „szokásos” vágott vagy hámozott babasárgarépa készítéséhez dolgozzuk fel, vagy sárgarépa szálakra vágva salátákba kerül.
A legvastagabb része koncentrátum lesz, amit gyümölcslevekhez használunk fel.

A répa tehát ki van maxolva, és Mike Yurosek ötlete valóban eredeti üzletileg.

Fagyasztva szárított répát a Peakshopban is találsz, diétához használjuk. Bár ez nem  bébi méret. 🙂 Katt ide érte!


bébirépa

bébirépa diétában

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Referenciák:

Forrás:
http://www.carrotmuseum.co.uk/babycarrot.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Yurosek
Krista Hills: The Scary reason you need to skip the baby carrots