A ribiszkefélék családjába tartozó egrest sok helyen termesztik, s több mint 5000 fajtáját ismerik a világon. Már a középkorban is ismerték, de akkor még inkább gyógynövényként használták. Ma már a diétás étrendedben is helyet adhatsz neki!
Egres
Egres, piszke, köszméte, ahogy tetszik. Hazánkban is több fajtája létezik, melyek alapvetően külsejükben térnek el. Lehet pirosas, zöld, illetve kopasz vagy szőrös a bogyó. Hazánkban az ismertebb fajtái a zöld óriás, a gyöngyösi piros, pallagi óriás és a szentendrei fehér. Elnevezése országunk tájegységei szerint változik. Kevés olyan gyümölcsünk van, melyet ilyen sokféle névvel illetnek.
A Tiszántúl északi részén illetve a Hajdúságon köszméte/pöszmétének, a Duna-Tisza közén és a Jászságban piszkének hívják. Az egres elnevezés pedig a Dunántúlról származik. Egyes helyeken még büszkének vagy püszkének is nevezik. A termés zömét május végén és június elején szedik.
Milyen jótékony hatásait ismerjük ennek a kevéssé ismert, méltatlanul mellőzött gyümölcsnek, az egresnek?
– Az egres A, C , D- vitamint, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, kalciumot, szilíciumot, niacint tartalmaz.
– Pektin tartalma a nyálkahártya védelmében segít, a gazdag szilícium tartalma pedig a kötőszövetek felépítésében, és a méregtelenítésben. Segíti az idegek és a szív működését, a hormonok termelését pedig kedvezően befolyásolja.
– A természetgyógyászok gyulladással, lázzal járó betegségekre a nyugtató, hűsítő hatású egres szörpöt ajánlják.
Nekem a gyermekkoromat juttatja eszembe, a nagyszüleim sokszor készítettek piszke szószt (mifelénk így hívják) igaz, akkoriban még nem tartozott a kedvenceim közé. Nem is értem miért… ?
A minap a zöldségesnél járva, annyira megkívántam, hogy vettem belőle, s azonnal ki is gondoltam a szósz diétás változatát. Ami persze nem nehéz, hiszen a hagyományos elkészítéshez sem kell nagy szakértelem.
Egres desszert
Hozzávalók:
- 50 dkg egres
- 3 tojás
- 2-3 evőkanál zabkorpa
- Eritrit (Az édesítőt nem mértem ki, ízlés szerint édesítettem. )
Elkészítése:
A megmosott piszkét egy kevés édesítővel felteszed főzni annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Amíg főzöd, a tojásokat szétválasztod. A sárgáját kikevered a zabkorpával és az édesítővel. Amikor felforrt a piszkéd, belekavarod a tojássárgájás masszát, s forrásig tovább főzöd. Közben a tojásfehérjét kemény habbá vered szintén kis édesítővel.
Miután újra felforrt, egy nagyobb tálba öntöd, s beleforgatod a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Díszítheted a felvert fehérjével vagy maradék piszkével. Miután elkészült a hűtőben pihentetesd, hogy kellemes- hűs desszertet kapj. Jó étvágyat hozzá!
Peak Girls – olvasói bejegyzés és képillusztráció, Várszegi Lilla, Palatinus Team, Fitness Modell
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!