Elsőnek is diéta alatt itt a testsúly csökkentő célú étrended értem – nem a táplálékallergiás étrended! Ha például a gluténra érzékeny vagy, akkor erre figyelned kell – majd lesz erről is egy cikk!
Másodsoron sok reform, diétás lisztkeverék van a piacon – ezek is szuperek, ámde az áruk igen borsos, és néha nem is tudnak annyival többet, mintha a hagyományos, ámde egészséges alapokhoz nyúlunk. Ezen túl nagyon sok lisztkeverék plusz adalékokat tartalmaz – gyakran fehér lisztet is… így sokszor még jobban járunk, ha nem ezek között keresgélünk!
A fehér lisztet pedig minden formában érdemes kerülni. A finomlisztté történő feldolgozás során ugyanis leválasztják a gabona héjat, eltávolítják a búzacsírát, így a liszt csak a magbelsőt tartalmazza. Ezzel elveszik a gabona eredeti vitamin- és ásványianyag-tartalmának jelentős százalékát, szinte teljes rosttartalmát. Emiatt tápértékileg silány, gyors felszívódású (inzulinszintet hamar emelő!), nem laktató végeredmény lesz.
Zabpehelyliszt
A zabpehely a legjobb! Olcsó, mellékízmentes, tökéletes tápértékű szénhidrát – amit nagyon nagyon sokféleképp használhatsz a reggeliden túl! B1 és E-vitaminokban gazdag, valamint található benne vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium. Fehérje tartalma és rosttartalma igen magas, ezért szuperül laktat. (Ha ettél már zablisztes palacsintát… tudod, hogy ebből nem lehet 2-3-nál többet egyszerre bevágni…:)) Nagyon jó hatással van az emésztésre a rosttartalma miatt.
Jó alapanyag szinte mindenhez: palacsinta, muffin, sütitészta… könnyen kezelhető, annyi hogy picit tömörebb a tészta és több vizet vesz fel… de hát emiatt is laktatóbb! 🙂 Ízre senki nem szúrja ki a különbséget!
(Ez így igaz… apukám évekig nem tudta anyukám „merényletét” – miszerint a sima liszt helyett zabos palacsintát kapott…:)) A képen ez van…ugye? Mint az igazi 🙂 – szerk.)
Ezen túl sűrítésre is nagyon jó – az említett nedvszívó tulajdonsága miatt! Mártások, szószok, pudingok, főzelékek… csakis zabbal!
Ő az etalon? Sajnos nem, mint mindenkinek, így neki is van hibája. Például nincs sikértartalma, így kelesztésre nem jó. Ha erre a célra szánnánk, keverjük más liszttel és búzasikérrel!
BÓNUSZ Paller tipp! Nekem mindig van itthon Peak palacsinta porom. Ez egy előre kikevert fehérjés-zablisztes por, amihez CSAK víz kell. Tök jó megoldás, ha épp nincs itthon tojás, kifogyott a tej vagy a zab. Ízre, állagra olyan Ő is mint a nagyi palacsintája, nézd:
Teljes kiőrlésű liszt
A teljes kiőrlésű lisztek szinte a teljes gabonaszemet tartalmazzák, vagyis sokkal több vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak. Ezáltal szuper tápértékű, lassabb felszívódású és telítőbb lisztet kapunk. Az íze az, amivel sokan nem mindig vannak kibékülve… a korpás-reformos utóíz felsejlik benne – így szerintem érdemes keverni a semlegesebb zabliszttel.
Kelt tésztákhoz is működik – ott a zab helyett inkább fehér tönkölyliszttel keverd (ha nem szereted annyira a teljes kiőrlésű ízt) – mert a zabnak nincs sikér tartalma így nem fog megkelni.
Teljes kiőrlésű liszt és fehér tönkölyliszt keverésével ilyen szép KELT tésztákat tudsz csinálni – amihez például a Peak cukormentes diókrémje igazi ízorgazmus! Tipikus január elleni antidepresszáns, hát de nem? 🙂
Durumliszt
Előnye, hogy magas a fehérjetartalma, nincs mellékíze, főképp tésztákat szoktak belőle készíteni. Én speciál mindig durumbúzás tésztákat veszek, mert:
- árban nagyon kedvezőek
- nincs „reform” mellékíze
- lassan felszívódó szénhidrát
- tojásmentesek – így kisebb a kalória (zsírtartalma) mint egy 8 tojásos verziónak
Tönkölyliszt
A búzalisztet teljes mértékben helyettesítheti – itt is van fehér és teljes kiőrlésű. Kelt tésztákra is tökéletes. A teljes kiőrlésű itt is jobb választás, bár a fehér változat is jobb tápértékű, mint a hagyományos liszt. Jelentős a fehérjetartalma, s búzához hasonlóan jelentős sikértartalmú, ebből adódóan jól keleszthető. Kiemelkedő antioxidáns hatású szeléntartalma is. Minden olyan étel készítéséhez felhasználható, amihez búzalisztet használnánk. Például egy ilyen finom, francia sós pitéhez, a Quichehez:
Nos, ahogy fentebb kezdtem, ezek a lisztek NEM gluténmentesek. (A zabból akad GM verzió.) Ha intoleranciád van, NE fogyaszd ezeket – de máskülönben nyugodt szívvel! A paleo és egyéb modern diéták elterjedésével valamiért mindenki retteg a gluténtól – pedig ha meg tudod emészteni, akkor igenis fontos és hasznos tápanyag (szénhidrát és rostforrás) a testednek!
Ez is SEGÍTSÉG LEHET: 30 diétás recept, amiket bátran beilleszhetsz a diétádba, teljesen ingyenes az ebook – IDE KATTINTVA TÖLTSD LE!
Fehérjepor sütikbe!
Ismertek minket, a peak konyha rajong a fitt fehérjés falatokért 🙂 Nos, ahhoz, hogy igazán menő, szénhidrátban kevesebb, fehérjében gazdagabb sütiket süss, kell bele plusz fehérje por! Alapesetben a lassú felszívódású fehérjék a legjobbak erre – hiszen állaguk nekik hasonlatos leginkább a lisztekhez! Bővebben a fehérjeporral HOGYAN süss infőkat ITT gyűjtöttem össze.
ITT egy videó, ahol arról is mesélek, HOGYAN tudsz sikeresen diétás sütiket sütni! Kötelező mindenkinek, aki a reform konyhában akar boldogulni!
Ahogy a videóban is mondtam: eginkább a Keep Calm kazeineket szeretem a fitt sütikbe beletenni, mivel állagra hasonlóak a liszthez, és NEM szárítják ki a sütiket – plusz isteni ízűek!
Több diétás tipp az étrendedhez ITT!