Elmondhatjuk, hogy a tarka-barka habcsókra emlékeztető süteményt, a Macaront szinte világszerte ismerik és kedvelik az emberek. Eredetileg Olaszországból származik, különlegessége pedig az elkészítésében rejlik. Nagyon sokan nem is mernek belevágni a “Macaron-gyártásba”, mert félnek a végeredménytől. A korong hozzávalóit tekintve darált mandulából és cukorsziruppal felvert tojásfehérjéből készül, amit valamilyen édes krémmel tapasztanak össze. Viszont most ennyit is az eredeti Macaronról, mert mi most egy kicsit megreformált recept alapján fogjuk elkészíteni, cukormentesen, fehérjeporból!
Macaron
Hozzávalók a korongokhoz:
- 1 ek. kókuszliszt
- 1 ek. mandulaliszt vagy finomra őrölt mandula
- 2 ek. vaníliás fehérjepor
- folyékony édesítő tetszés szerint
- 2 tojásfehérje
- színezék (amilyen színt csak szeretnél)
- pár csepp mandulaaroma
Célszerű inkább kisebb adagokat készítened és több adagot kiverni, így több színben el tudod készíteni és még szebb lesz a végeredmény! 🙂
Diétás macaron receptje
A kókuszlisztet, fehérjeport keverd össze. A tojásfehérjét, édesítőt, színezéket és a mandulaaromát verd fel kemény habbá. Óvatosan forgasd bele a fehérjeporos keveréket, ha nem elég sűrű, akkor adhatsz még hozzá a száraz összetevőkből. Formázz belőle kis korongokat és halmozd sütőpapírral kibélelt tepsire. Kb. 180 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses esetén elég a 150 fok is) süsd kb. 5 percig. Vigyázz, mert nagyon hamar meg tud égni! Vedd ki a sütőből és hagyd, hogy kihűljön. Addig készítsd elő a tölteléket hozzá.
Tippek a töltelékhez
Megtöltheted fehérjéből készült krémmel, diétás csokikrémmel, mogyoróvajjal vagy akár cukormentes lekvárral is! Légy kreatív!
Fehérjekrém:
- vaníliás fehérjepor
- kókuszliszt
- édesítő
- kókusztej
- színezék
Nagyjából olyan arányban keverd össze a hozzávalókat, hogy viszonylag sűrűbb állagú krémet kapj. Nehéz a pontos mennyiséget meghatározni, nagyban függ a fehérjepor minőségétől.
Két tallér közé kenj tetszőleges tölteléket, ragaszd össze és már kész is a diétás Macaron! Játssz a színekkel és ízekkel bátran, itt most kiélheted a fantáziád! 🙂
Forrás: ProteinPow
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Macaron mánia! Színes kis csodasütik ezennel diétásan és fehérjében gazdagon!" című cikkhezSzia Móni! Azt szeretném kérdezni, hogy természetes színezékek közül milyet ajánlanál a macaronhoz. Illetve nekem a kókusz liszttel annyi szokott lenni a problémám, hogy meglehetősen darabos a sütikben. A macaron működhet esetleg barna rizsliszttel vagy zabliszttel? Mit gondolsz? Köszönöm a választ 🙂
Szia Réka!
Te ezek olyan kérdések, amire meg nem mondom a választ :). Természetes színezékként csak gyümölcsöt tudok elképzelni: feketebodza, vagy kurkuma, cékla. A barna rizsliszt biztos hogy szétesik. A zabliszt lehet hogy működne, de ki kell próbálni.
A glutént nem tartalmazó lisztek mind szétesnek….
ÍRj ha megcsináltad zabliszttel 🙂
Szia Réka! Nem szabad, hogy darabos legyen, ha kell, akkor inkább őröld át újra a kókuszlisztet. Vagy ami még jobb, hogy csak mandulaliszttel készíted. A zabliszt elég tömény, sűrű szerkezetű, a Macaron lényege pedig pont az, hogy könnyű, levegős szerkezetű legyen.
Természetes színezékként a céklalé, meggylé, illetve akár a spenótlé is tökéletes. Ezekből olyan kis mennyiségre van szükség, hogy az ízét nem fogod érezni a sütiben.:)
Köszönöm szépen lányok 🙂 Maradok ennél, szerintem 🙂 nagyon aranyosak vagytok. Kedves párom oda meg vissza van a macaronért, úgyhogy végre egy bevált recept alapján készíthetek neki 🙂 Hálás vagyok nektek a sok receptért) Kíváncsi leszek nagyon, majd kísérletezem 🙂
Nincs mit Réka 😉 Reméljük, hogy sikerül, ha gondolod majd számolj be nekünk az eredményről!:)
A fehérje az kazeim vagy tejsavó legyen á ltalánosságban sütikhez melyik alkalmazhato jobban?
Inkább kazein, főleg, ha krémesebb dolgokat szeretnél készíteni belőle. De a sem gond, ha tejsavó fehérjét használsz, kicsit másképp viselkedik, annyira nem jó a nedvszívó képessége.
Sziasztok! Ebből a mennyiségből hány macaron lesz?