Íme a főzősuliban készített gesztenyés csoda. Azért hívom csodának, mert egyáltalán nem szeretem a gesztenyét, ez az ízvilág mégis annyira bejött, hogy azóta már újból elkészítettem, s felhívtam figyelmem a mértéktartásra is:)
Hozzávalók a tésztához:
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg darált dió
- 4 tojás
- 2 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál eritrit
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál gesztenye liszt
Hozzávalók a krémhez:
- 375 g natúr gesztenyemassza
- 2 dl kókusztej
- 2 evőkanál eritrit
- fél evőkanál rumaroma (opcionális)
- 1 evőkanál kókuszzsír
A süti tetejére:
- 3⁄4 tábla étcsoki
- fél dl kókusztejszín
- 5 dkg aprított dió
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit úgy, ahogy vannak, szépen dolgozd össze egy masszává (nem kell külön sem a fehérjét felverni, sem egyéb elválasztás), majd muffin formákba félig töltve, vagy sütőpapíros tepsiben (20 x 35 cm) süsd készre 170 fokos előmelegített sütőben. A muffin formák 18-20 perc alatt készre sülnek, míg a tepsiben készülő sütire szánj 30 perces sütési időt.
Amíg sül a süteményünk alapja, a gesztenyés krém hozzávalóit is jó alaposan dolgozd össze egy robotgéppel, hogy kellemesen kenhető, nem száraz és nem folyós krémet kapjál. Figyelj arra, hogy az édesítés mindig függ a gesztenye alap-édességétől. A darabolt diót serpenyőben pirítsd meg. Figyelj arra is, hogy a kókusztejet adagold a masszához, mert nekem például megfelelő állagú lett 1 dl kókusztejjel is, míg másnak kellett kicsivel több – ezért inkább adagold meg megfelelő állagú masszát nem kapsz.
A csokit és kókusztejszínt tedd egy serpenyőbe, lassú tűzön melegítsd és keverd szép, sima krémmé.
Ha kész a tészta és kihűlt, fordítsd tálcára (amennyiben süteményt és nem muffint készítettél), húzd le a papírt és vágd ketté vízszintesen. Az alső lapot kend meg vastagon a geszetenye krémmel (kb. 2/3-ával), tedd rá a felső réteget, amit egy az egyben vonj be a maradék gesztenye krémmel. A sütemény tetejére rákenheted a csokis masszát, vagy csak locsold meg vele, s végül díszítsd pirított dióval.
Ha muffin formákat készítettél, vedd ki a megsült muffinokat a papírjukból, s erre tegyél a gesztenyés, majd a csokis masszából, végül a tetejére darált diót szórj. Úgy is elkészítheted, hogy a muffint félbe vágod, s oda kensz a gesztenyés masszából, a tetejére pedig a csokis massza és az aprított dió darabokat kerülnek (egyik főzőtársam így találta fel magát ).
A sütemény azonnal fogyasztható, de 1 óra a hűtőszekrényben való pihentetés is nagyon jót tesz neki, az ízek nagy találkozásának köszönhetően!
Mit gondolsz, elég jó tippet adtam a hétvégi sütögetéshez?