Egy új cikksorozat formájában igyekszem bemutatni, hogy milyen alternatívák léteznek a hagyományos búzaliszt kiváltására. Mert ugye azt már tudod, hogy ha az egészséges életmód mellett tetted le a voksod, ott nincs helye a búzalisztnek?!
Minden lisztes írásomban egy-egy lisztet mutatok be, melyet követ belőle készült recept is. Az első szereplő: a KÓKUSZLISZT!
Hogyan készítik?
A kókuszliszt friss kókuszdió húsából készül, amit kiszárítanak, zsírtalanítanak, majd finom porrá őrölnek. Végső állaga nagyon hasonló a búzalisztéhez, de ebben ki is merül minden hasonlósága. A kókuszliszt teljesen egyedi beltartalmát tekintve: 14 % kókuszolaj, 58 % élelmi rost, a fennmaradó 28% víz, fehérje és szénhidrát.
Magadnak is csinálhatsz otthon, ha ledarálod a kókuszreszeléket vagy gyártasz kókusztejet otthon és kiszárítod sütőben a visszamaradt nedves kókusz reszeléket, és ezután darálod le az aprítóban. Így jelentősen zsírmentesebb verziót kapsz.
Előnyei:
– gluténmentes
– paleolit étrendbe illeszthető
– nagyon magas a rost és kalcium, valamint magnézium tartalma
– a legnagyobb rosttartalmú liszt (38.5%)
– alacsony mennyiségű szénhidrátot tartalmaz
Mire használható?
Mivel lágyan aromás ezért levesekhez, szószokhoz, gyümölcs turmixokhoz, édes íz világú süteményekhez, porózus állaga miatt kekszekhez passzol. Kiválóan kihangsúlyozza a vanília ízét, de főzelékek sűrítéséhez, palacsinta készítésére is szuper…
…és a belőle készült pizza isteni és „kókuszíztől” mentes.
Személyes kedvencem a céklás kókuszkenyér egy jó cukormentes lekvárral megkenve.
>Peak-tipp! A kókuszliszt annyira szuper, hogy mi is felhasználtuk: a kedvenc mákkrémünket tuningoltuk vele, hogy még finomabb és diétásabb legyen a végeredmény! Sűríts, ízesíts Te is vele-velük bármit…mondjuk a zabkásád!
Hogyan használjuk?
Azt érdemes tudni , hogy ez az egyik legszokatlanabbul viselkedő liszt fajta. Állagát tekintve hasonlít a búzalisztre, viszont használat közben rengeteg folyadékot vesz fel. Ha épp nem kevered más liszttel vagy épp növényi proteinnel (például Peak Vegan protein) – akkor kb. úgy kell számolni, hogy 30 grammonként (igen,nem elírás) hozzá kell tenni 1 tojást, mert különben szétesik, morzsálódik.
Természetesen, ha a receptben van más nedves összetevő, akkor a tojás aránya is lehet más. Ha bizonytalanok vagyunk egy receptet illetően, akkor ne 100 %-ban használjuk hanem más liszttel keverve.
Nem alkalmas kenyér sütésre, ha teljes mértékben szeretnénk ezzel kiváltani a sima lisztet. Ellenben a növényi proteinekkel jól keverhető – tejsavóval kevésbé, mert az is szárító hatású!!!
Van különbség kókuszliszt és kókuszliszt között?
Igen, van!
Amelynek nagyobb a zsír és kalória tartalma az közelebb áll a ledarált kókuszreszelék állapothoz. Felhasználás szempontból nincs nagy különbség, de tápértékben jelentős. Tehát törekedjünk a jobb és alacsonyabb értékekre, ha a csomagolást olvasgatjuk
Na, de mibe kerül mindez?
Ne legyenek illúzióink, drágább mint a sima liszt. Mondjuk annál minden drágább. Azonban vigasztaló lehet, hogy kevesebb kell belőle. Kiszereléstől és gyártótól függően egy 500 g csomag 570 ft- tól kapható. Természetesen vannak nagyobb kiszerelésben is, így lehet kedvezőbb ár is.