-+=
Olvasási idő: 4 perc

Egészség a grillen

Dübörög a nagy grillszezon a kertekben, teraszokon. Különféle pácolt húsok illatoznak a rácsokon. A grillezés alapvetően egészséges, de néhány apróságon azért könnyen elcsúszhatsz

Grillezni többnyire este szoktunk, illetve a nagy melegben csak akkor érdemes. A nagy forróságban elég kellemetlen a forró rácsok mellett állnod és napközben a melegben inkább a hideg italokra, gyümölcsökre vágysz, nem pedig meleg ételekre. Estére azonban a hőség csökkentésével egyenes arányban jön meg az étvágy is.

Mit tegyél, hogy a finom húsok fogyasztása mellett is beleférj a fürdőruhádba?

Válassz zsírszegény húst!

A zsírosabb húsok, mint például a sertéstarja, akkor is zsírosak maradnak, ha grillen sütöd őket. Szintén rengeteg kalóriát tartalmaznak a csirke szárnyak és a combok, különösen akkor, ha a bőrét rajta hagyod. A bőr ugyan íncsiklandó ropogósra sütve, de túl sok benne a kalória a benne lévő zsír miatt. Így ha nem szeretnél magad is zsírpárnákat, válassz sovány húsféléket.

A fehérjében gazdag – ám kalóriában szegény húsok – mint a csirke- vagy a pulykamell – gyorsan elkészülnek akár grillen akár vaslapon is, nem száradnak ki. Választhatsz bátran halat is, ami kalóriában szegény, de gazdag omega-3 zsírsavakban, amelyek jótékony hatással vannak a szívre és az érrendszerre.

grillezz egészségesen

Az alábbiak a leggyakrabban grillezett húsok átlagos proteintartalma 100 grammjukban:

Csirkemell : 24-27 g
Disznóhús: 10-15 g
Pulyka: 20-26 g
Marhahús: 20-28 g

33% OFF az Őszinte Visszajelzésedért! Írd meg nekünk - szeretettel: Peak

Természetesen az értékek aszerint fognak változni, melyik részét esszük meg, ezért vannak a viszonylag nagy eltérések.

Halak esetén: 

Mahi-mahi: 16 g
Tilápia: 22 g
Tonhal: 20 g

Pácok

Hiába választasz okosan húst, ha később több száz kalóriával toldod meg a pácolás során. Ne ess abba a hibába, hogy eláztatod olajjal a hússzeleteket. Teljesen felesleges kalóriabomba! Másrészt az üveges szószok, az előre elkészített gyorspácok rengeteg cukrot és sót tartalmaznak, nem beszélve az adalékanyagokról.

A fűszerkeverékek túl sok sót rejtenek, ami vizet von ki a húsból, ezáltal könnyebben kiszárad. Az üveges szószok inkább cukorban gazdagok, valamint tele vannak hidrogénezett növényi olajokkal!

Kend meg kenőecset segítségével és olívaolajjal a hús mindkét oldalát, ennyi bőven elég a pácoláshoz!

Egészséges pácok lehetnek:

  • Mustáros: olívaolaj, mustár, bors, majoránna, kevés vöröshagyma
  • Sült paprikás: 8-10 darab kápia paprika, bors, fokhagyma, ízlés szerint csilipaprika, kevés olívaolaj
  • Paradicsomos: 10 szem paradicsom, friss bazsalikom, oregánó, bors, olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma

Jótékony fűszernövények

A nyár a fűszernövények csúcsidőszaka is. Akár cserépben a legkisebb teraszon is nevelhetsz növényeket. A rozmaring, a bazsalikom, az oregánó, a majoránna, a kakukkfű különféle változatai egész nyáron változatos és pikáns lehetőséget kínálnak húsok, köretek, saláták, mártások ízesítésére. Nevelhetsz koktélparadicsomot vagy fűszerpaprikát is!

Sütés egészségesen

Sütheted a húsokat nyílt lángon, vaslapon, grillrácson vagy tálcán. Ügyelj mindig a rendszeres forgatásra. Kenegesd a maradék páccal, hogy ne száradjon ki a hús. Minél kevesebb olajat használj a sütéshez. Ha valóban egészségesen szeretnél grillezni, használj alufóliát vagy sütőpapírt – vagy kalóriamentes EZ coat olajsprayt!

Hajtogasd rá úgy a húsra az alufóliát vagy a sütőpapírt, hogy ne eresszen levet. Ne lepődj meg, ha a rácson a papír a hő hatására felpúposodik, így a saját gőzében párolódik meg a hús plusz olaj hozzáadása nélkül. Ha tovább sütjük, ugyanúgy megpirul a teteje és az alja, mintha grilleznél. Előnye, hogy a hús omlósabb lesz és persze jóval alacsonyabb kalóriatartalmú.

A köret: zöldség és saláta

Amit megspóroltál a húson, ne hagyd elveszni a köret esetében. Grillezz a húsok mellé zöldségeket, vagy készíts nagy adag salátát és tedd pikánssá light fetával – és olaj helyett az anyagcseregyorsító MCT olajat válaszd, ami nem alakul át zsírpárnává!

A gombát, cukkinit, padlizsánt, kaliforniai paprikát helyezheted egyszerűen grillrácsra vagy vaslapra is, de húzhatod őket nyársra is. A padlizsánnal azonban bánj óvatosan, mert nagyon sok zsiradékot képes magába szívni! A zöldségek sütési ideje jól alkalmazkodik a csirke- vagy pulykahús sütési idejéhez. A zöldségeket éppen csak pár percig süsd, hogy ne essenek össze és még ropogósak maradjanak.

Vagyis, ha belegondolunk egy grillparty nem más, mint egy komplett fitnesz diéta, csak éppen mindez nyakon öntve jó hangulattal – és persze a “piálás” részét is már kicselezheted, hiszen a Peak megalkotta a koktél ízű nyári BCAA-it, amelyek tökéletes italpor alapot szolgáltatnak egy tényleg mindenmentes Mojitohoz akár 🙂

Több fitt koktél recept ITT!

grillezés

grillezés egészségesen

Töltsd le INGYEN a Ketogén DIÉTÁS étrended!