Ehhez a sütihez az ihletet egy eredetileg kekszes-diós süti adta. Nagyon egyszerű elkészíteni – jó, a formákkal kell egy kicsit babrálni, de nem sokat – mégis nagyon látványos és finom. Az összetevőket én zabra, kókuszlisztre, jó sok fehérjére cseréltem. Némi egészséges zsiradékra és minimális mézre azért szükségem volt a jó állag és a még finomabb ízek eléréséhez, de szerintem karácsonykor ez belefér. 🙂
Sütés nélküli süti
- 100 g fehérjepor (kevert, vagy kazein, vaníliás, vagy csokis)
- 50 g darált dió
- 50 g dióliszt (ha nincs,, pl. mandulaliszt, vagy zabpehelyliszt is jó, vagy több zabkorpa és kókuszliszt)
- 25 g zabkorpa
- 25 g kókuszliszt
- 50 g eritrit, vagy más édesítő ízlés szerint
- 30 g kókuszzsír
- 10 g méz
- mézeskalács fűszerkeverék, vagy fahéj
- szükség szerint kevés víz
Hozzávalók a gesztenyés krémhez:
- 150 g natúr, vagy édesítős gesztenyemassza
- 30 g fehérjepor (nálam tejszínes süti ízű kazein)
- ízlés szerint édesítő, rum aroma
- szükség esetén kevés víz
Forgatáshoz szükséged lesz még egy kevés vízre + 10 g kókuszreszelékre
Sütés nélküli karácsonyi süti
Elkészítés:
A külső, diós-zabos réteghez keverj össze minden összetevőt és apránként adagolj hozzá annyi folyadékot, hogy jól kezelhető, gyúrható massza legyen. Fontos, hogy ne legyen ragacsos, de szét se essen.
A gesztenyés krémhez turmixold össze a gesztenyemasszát fehérjeporral, szintén csak kevés folyadékkal, rum aromával és ízlés szerint édesítővel. Fontos, hogy ez a massza se legyen folyós, leginkább a gesztenyemassza eredeti állagára hasonlítson.
Most jön a trükk: fogj egy citromfacsarót, a belsejét béleld ki fóliával: ez fogja adni a csúcsos formát. Ide kell belenyomkodnod a diós tésztát úgy, hogy belül üreges maradjon. Érdemes nedves kézzel dolgozni. Az üregbe kanalazz gesztenyemasszát. Ha megvan, a fólia segítségével könnyen kijön a formából a süti. Ezt ismételd meg míg el nem fogy valamelyik masszád. Nekem a gesztenyés fogyott el először, a másikból maradt még annyi, hogy be tudtam vele fedni a sütik alját is. Ez persze kihagyható lépés.
Ha elkészültek a csúcsok, picit nedvesítsd be, majd hempergesd meg őket egy kis kókuszreszelékben.
Tipp:
A gesztenyés masszába gyümölcs, pl. meggy is kerülhet, a külső, diós tésztába pedig kakaópor.
A kész csúcsokat le lehet fagyasztani, így nem kell az elkészítésükkel az ünnepek előtti 1- 2 napban kapkodnod.
A teljes adag tápanyagtartalma kerekítve: 1800 kcal, 140 g fehérje, 100 g szénhidrát és 80 g zsír. Kb. 12-15 db jön ki, a forma méretétől függően. Nekem 13 lett és nagyok!
Jó főzőcskézést az ünnepekre!