-+=
Olvasási idő: 8 perc

Én egyáltalán NEM akartam, hogy legyen Peak kesuvaj, de lett. Azért elleneztem, mert attól tartottam, hogy  megeszem. Most, hogy tonnaszám elérhető, kitaláltuk, hogy hogyan illesszük be a diétánkba. Márpedig mi itt mindannyian vigyázunk az alakunkra, az egészségünkre, és a tiszta gondolkodásunkra.

Mutatom mit alkottunk. Hogyan ehetsz Kesut a diétádban?  Az MTA 2015-s adatai alapján, Magyarország 65%-a túlsúlyos vagy elhízott.

Nem tudom megmondani, hogy ennek az adatnak hihetünk-e, hiszen akivel megismerkedem, az általában Peak termékeket kezd el használni. Így aztán, minden barátom és ismerősöm azt kezdi el enni, amit én, és ennek előbb utóbb, hiába menekül, fogyás a vége. Az viszont nyilvánvaló, hogy ha ez az adat IGAZ, akkor nem tudjuk, hogy MIT KELL ennünk ahhoz, hogy a városi életmódunkkal összhangban legyenek az ételeink.

A kesuban az a jó, hogy az összes dióféle közül, neki van a legalacsonyabb zsírtartalma. A kesudió zsírtartalmának, 82%-a telítetlen zsírsav, amelyre a testednek szüksége van. Plusz ezeknek a zsíroknak a 66%-a a szívvédő, egyszeresen telítetlen zsírsavak. Ezek azok, melyeket az olívaolajban is megtalálhatsz. A kesudió az egyik legfinomabb, legsokoldalúbb és legegészségesebb diófélék közé tartozik. Valójában a kesudió táplálkozási előnyei között szerepel, hogy javítja a szív egészségét, támogatja az agy egészséges működését, valamint javítja az emésztést és a tápanyagok felszívódását. A kesudió fogyasztása akár a fogyásban is segíthet.

A kesudió fogyasztása az elmúlt években a legtöbb nyugati országban nőtt, valószínűleg azért, mert a diófélék általában ismételten a legegészségesebb élelmiszerek közé sorolják őket. A kesudió táplálkozási előnyeit illetően a szakértők szerint minden dió fontos kiegészítője étrendünknek, mivel egészséges zsírokat, rostokat és nyomelemeket biztosít, valamint segít megelőzni számos krónikus betegséget.

A kesudió egyik legnagyobb előnye, hogy édes és sós ételekben egyaránt finom, így más sokoldalú diófélékkel, például mandulával vagy dióval együtt fogyasztani is nagyon egyszerű. Az olyan új termékeknek köszönhetően, mint a kesudiótej és a kesudióvaj, könnyebb, mint valaha beépíteni a kesudió tápértékét mindenféle receptbe.

A kesudió technikailag mag, nem pedig dió. Világos színű, vese alakú, és az Anacardium occidentale nevű trópusi fa gyümölcséből származik, amely keserű ízű kesudió almát termel. Magas tápértékük és számos fontos ásványi anyag tartalmuk miatt a „kesudiót” és más dióféléket gyakran ajánlják a szív egészségének javítására. A kesudió táplálkozási értéke gazdag telítetlen zsírsavakban és számos más jótékony összetevőben, többek között:

növényi fehérje
étkezési rost
ásványi anyagok, például réz, cink és magnézium
fitoszterolok és fenolos vegyületek formájában jelen lévő antioxidánsok

A kesudió magjának összetétele körülbelül 21 százalék fehérje, 46 százalék zsír és 25 százalék szénhidrát (amelynek egy része emészthetetlen rost), így ez egy laktató, magas fehérje- és zsírtartalmú élelmiszer.

A kesudió táplálkozási értékének egyik legfontosabb tényezője az egészséges zsírtartalom. A kesudió elsősorban telítetlen zsírsavakból áll, amelyek egyrészt egyszeresen telítetlen zsírsavak (oleinsavat tartalmazó MUFA-k), másrészt kisebb arányban többszörösen telítetlen zsírsavak (főként linolsavat tartalmazó PUFA-k). A kesudió zsírtartalmának körülbelül 62 százaléka egyszeresen telítetlen zsír, 18 százaléka többszörösen telítetlen zsír, a többi pedig telített zsírok keveréke.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavak és a többszörösen telítetlen zsírsavak anyagcserére és más bioaktív funkciókra gyakorolt pozitív hatása miatt számos tanulmány a kesudió (és általában a diófélék) fogyasztását a szívkoszorúér-betegség, a rák, a cukorbetegség és az elhízás kockázatának csökkenésével hozza összefüggésbe.

A kesudió táplálkozási értéke tartalmaz némi E-vitamint, niacint, folsavat, pantoténsavat és kalciumot is.

A kesudió táplálkozási értéke mandulához és más diófélékhez képest: 

– Az összes diófélék közül a kesudió az egyik legjobb réz-, vas- és cinkforrás. Szénhidráttartalma is valamivel magasabb, mint más dióféléké.
– A mandulához képest a kesudió táplálkozási értéke magasabb fehérje-, rost-, kalcium-, E-vitamin-, riboflavin- és niacin-tartalommal rendelkezik. Így érthető, miért tartják sokan a mandulát szuperélelmiszernek. A mandula jó mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírt és kevesebb többszörösen telítetlen zsírt tartalmaz, beleértve az omega-3 zsírsavakat is, mint például a dió. A mandula a legjobb kalciumforrás az összes diófélék közül.
A kesudió és a mandula egyaránt a legalacsonyabb kalóriatartalmú diófélék közé tartozik.
– Ha összehasonlítjuk a kesudió és a dió tápértékét, azt látjuk, hogy a dió jobb forrása a szív egészségére jótékony hatással bíró alfa-linolénsavnak (ALA), egy növényekben található omega-3 zsírsavnak.
– A makadámdió az egyik legzsírosabb és legkalóriásabb diófajta, még a kesudiónál is. Azonban még így is egészséges élelmiszer, mert sok egyszeresen telítetlen zsírt tartalmaz, akárcsak az olívaolaj. A kesudióvaj és a makadámiavaj is kiváló alternatívája a mogyoróvajnak.
– A kesudióhoz és más diófélékhez képest a brazil dió kiváló szelénforrás (egy dió több mint egy napi szükségletet tartalmaz!), és jó arányban tartalmaz egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat.
– A pekándió magas kalóriatartalmú dióféle, magas zsírtartalommal, főként egyszeresen telítetlen zsírsavakkal. Oleinsavat és fenolos antioxidánsokat tartalmaznak. A pekándió és a makadám dió összességében a legkevesebb fehérjét és a legtöbb zsírt tartalmazza (de ezek még mindig egészséges zsírok).
A pisztácia és a kesudió kalóriatartalma alacsonyabb, mint sok más dióféléé. Grammonként hasonló mennyiségű fehérjét és zsírt tartalmaznak. A pisztácia rendkívül magas B6-vitamin- és káliumtartalommal rendelkezik.
– A földimogyoró az egyik legmagasabb fehérje- és rosttartalmú diófélék közé tartozik, többet tartalmaz, mint a kesudió. Kalóriatartalmát tekintve is az egyik legalacsonyabb diófélék közé tartozik. A földimogyoró azonban penészes lehet és gyakori allergén, ezért fogyasztásakor óvintézkedéseket kell tenni.

Összességében a különböző diófélék fogyasztása  együttes nyújtja a legtöbb előnyt. A diófélék és magvak jót tesznek a hajnak, bőrnek, körmöknek, agynak és szívnek, mert mindegyikük egészséges zsírokat és kissé eltérő típusú zsírokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaz.

1. Harc a szívbetegségek ellen:

A Nutrients folyóiratban 2017-ben megjelent áttekintés szerint „bár a diófélék kalóriatartalmú élelmiszerek, több tanulmány is beszámolt a diófélék fogyasztásának jótékony hatásairól, amelyek a zsírsavprofilnak, a növényi fehérjéknek, a rostoknak, a vitaminoknak, az ásványi anyagoknak, a karotinoidoknak és a potenciális antioxidáns hatással rendelkező fitoszteroloknak köszönhetők”.

A diófélék és hüvelyesek gyakori fogyasztása segíthet csökkenteni a szívbetegségekkel kapcsolatos számos legnagyobb kockázatot, beleértve a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást és az elhízást. A kesudió jótékony hatással van az oxidatív stressz szintjére, a gyulladásra és az érrendszeri/artériás aktivitásra, amelyek mindegyike elősegíti a szív egészségét.

Peak Black Friday! 33% OFF + Ajándék Szaloncukor a rendelésedhez! És még sokféle más Karácsonyi kedvezmény! Tárazz be!

Októberi kampány – Shop akció

A kesudió segíthet csökkenteni az LDL-koleszterinszintet (amelyet veszélyesnek tartanak) és javíthatja a HDL-koleszterinszintet (a „jó” koleszterint). Különleges fitoszterol-vegyületeket tartalmaz, amelyek fontos szerkezeti szerepet játszanak a sejtmembránokban. Stabilizálják a sejteket és gátolják a koleszterin felszívódását.

Ez felelős koleszterinszint-csökkentő képességükért, és ez az oka annak, hogy a kesudió segíthet megelőzni a plakk kialakulását az artéria falain. A kesudió a trigliceridszint és a gyulladás csökkentésével is összefüggésbe hozható, amelyek mindegyike segít megvédeni Téged a szívbetegségektől, a szívrohamtól vagy a stroke-tól.

2. Segít megelőzni az epeköveket:

Egyes kutatások kimutatták, hogy a kesudiót is tartalmazó diófélék heti fogyasztása segíthet csökkenteni az epekövek kialakulásának kockázatát. Az epekövek az egészséges koleszterinszinttel állnak összefüggésben. Ezeket a megkeményedett koleszterin okozza, amely a túl sok koleszterinnek köszönhető, amely az emésztőrendszerben keringő epében található.

3. Segíthet a fogyásban vagy a súly megtartásában:

A kesudió hizlal? A kutatások szerint a kesudió és más diófélék nem járnak súlygyarapodással. Valójában elősegíthetik a fogyást vagy segíthetnek a súlykontrollban.

A diófélék zsírtartalma magas – a kesudió körülbelül 46 százalékban zsírt tartalmaz –, de nagyon táplálóak, és sok fontos ásványi anyagot és zsírsavat tartalmaznak, amelyek elősegítik a fogyást. A kesudió segít abban, hogy étkezés után teltebbnek érezzük magunkat, ami előnyös az étvágycsökkentés, a túlevés és az egészségtelen nassolás visszaszorításában. A zsírok általában kielégítőbbé teszik az ételeket és növelik a zsírban oldódó vitaminok, például az A-vitamin és a D-vitamin felszívódását.

A kesudió jó növényi fehérjeforrás is (a dió körülbelül 25 százaléka aminosavakból áll), részben a jótékony L-arginin aminosav formájában. Az L-arginin a nitrogén-monoxid előanyaga, amelyről ismert, hogy javítja az érrendszer reakcióképességét és a vérkeringést.

A kesudió zsírtartalmának és fehérjetartalmának kombinációja miatt a kesudió laktató étel, amely segít az étvágy csökkentésében.

4. Segít megőrizni a csontok egészségét:

A kesudió táplálkozási előnyei között szerepel a csontok egészségének javítása a kalcium, magnézium és kálium jelenléte, valamint az alacsony nátriumbevitel miatt. Ezek a csontok demineralizációja elleni védelemmel kapcsolatosak. A kesudió csontépítő előnyei a K-vitamin-tartalmából is származnak.

A kesudió mindössze egy uncia adagban a napi K-vitamin-szükséglet több mint 12 százalékát fedezi, így kiváló forrása a K-vitamin-hiány megelőzésének. A K-vitamin más esszenciális ásványi anyagokkal, például a kalciummal együtt támogatja a csontok mineralizációját és fenntartja a csontok ásványi anyag sűrűségét. Ez segíthet megvédeni Téged a csonttörésektől és az oszteoporózistól. Kísérleti modellekben azt is megállapították, hogy segítenek a degeneratív ízületi betegségek kezelésében.

5. Segíthet megelőzni a vastagbél-, prosztata- és májrákot:

Miért jó a kesudió, ha immunitását szeretné erősíteni és megvédeni magát a betegségektől? A diófélék, köztük a kesudió rendszeres fogyasztása bizonyos gyakori rákos megbetegedések kockázatának csökkenésével jár. Ez különösen igaz az emésztőrendszerben előforduló rákos megbetegedésekre, beleértve a máj- és vastagbélrákot. Egy 2016-os áttekintés megállapította, hogy „a diófélék magasabb fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, az összes rákos megbetegedés és az összes okból bekövetkező halálozás kockázatának csökkenésével”, és a legújabb kutatások is megerősítették ezt.

A diófélék jó forrásai az antioxidáns vitaminoknak (például a tokoferoloknak és bizonyos fenolos vegyületeknek, amelyek többnyire a kesudió és a diófélék héjában találhatók). Ezekre azért van szükség, hogy megvédjék a szervezetet a magas szintű szabad gyökök káros hatásaitól, amelyek oxidatív stresszt okoznak, és potenciálisan hozzájárulnak a DNS károsodásához, a sejtek mutációjához és a rákos daganatok kialakulásához.

6. Támogatja az agy egészséges működését:

Az agy főként zsírokból áll, és táplálkozásunkban az egészséges zsírsavak folyamatos bevitelére van szüksége. A diófélék az egyik legzsírosabb természetes növényi élelmiszer. Támogatják a kognitív funkciókat, az egészséges öregedést és a hangulat szabályozását.

A kesudió több táplálkozási összetevője is segíthet a kognitív képességek és az agy több folyamatának támogatásában azáltal, hogy szabályozza a neurotranszmitter útvonalakat, a szinaptikus átvitelt és a membrán folyékonyságát. Ez elsősorban a kesudióban található egészséges zsíroknak, valamint a cink, vas és réz nyomelemeknek köszönhető.

Az egészséges MUFA és PUFA zsírsavak étrendi hiánya összefüggésbe hozható több mentális rendellenesség, például ADHD, szorongás, depresszió, diszlexia és demencia fokozott kockázatával.

7. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát:

Miért egészséges a kesudió, ha hajlamos vagy a metabolikus szindrómára vagy a cukorbetegségre? A kesudió kiváló MUFA-zsírsavforrás, amely lassítja a vér véráramba jutásának sebességét. A kesudió táplálkozási tulajdonságainak cukorbetegség elleni hatása részben az anacardinsav formájában található hidroetanolos kivonat nevű hatóanyagnak köszönhető, amely stimulálja a glükóz szállítását és szabályozását. A kesudiófa (Anacardium occidentale) diójának hidroetanolos kivonata és fő összetevője, az anakardinsav stimulálja a glükóz felvételét.

Egy 2014-es elemzés kimutatta, hogy a diófélék javítják a glikémiás kontrollt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyéneknél. A kesudió segít csökkenteni a gyulladás szintjét is.

Tanulmányok kimutatták, hogy a diófélékben gazdag étrend csökkenti az inzulinrezisztenciához és a cukorbetegség kialakulásához hozzájáruló gyulladásos biomarkerek keringését. Ezenkívül a kesudió táplálkozási előnyei között szerepel a cukorbetegség egyéb szövődményeinek, például az artériás hipertónia, az elhízás és a szív- és érrendszeri kockázatok megelőzése vagy kezelése.

8. Segít megelőzni a migrénes fejfájást:

A kesudió támogatja az agy egészséges működését, javítja a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást, ami előnyös lehet a fejfájás elleni Ezenkívül a kesudió ellensúlyozza a vércukorszint gyors változásait és a hipoglikémiát, amelyek szintén jól ismert migrén kiváltó okai.

9. Segít megőrizni az egészséges bőrt:

A kesudió tápértéke az egészséges esszenciális zsírsavak jelenléte miatt támogatja az egészséges bőrt. Az egészséges zsírforrások szükségesek a bőr hidratáltságának megőrzéséhez, valamint az irritáció, hámlás és korai öregedés megelőzéséhez.

A kesudió magas rézforrás is. A réz segít a bőr és a haj pigmentjének, a melaninnak a termelésében, valamint a kollagén képződésében és a kötőszövet fenntartásában, ami támogatja a bőr rugalmasságát és védi az öregedés jeleitől.

Használata a hagyományos orvoslásban:

A kesudiót évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban különböző betegségek, például a rossz szív egészség és a cukorbetegség kezelésére. Brazília partvidékén őshonos, ma pedig világszerte népszerű, különösen az ázsiai konyhában. Az ajurvédikus gyógyászat szerint a diófélék fontos részét képezik a vegetáriánus étrendnek, mivel rostokat, fehérjét, zsírt, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaznak. Ugyanakkor minden dióféléket mértékkel kell fogyasztani, ideális esetben blanírozás és áztatás után, hogy javuljon az emésztés.

A diótej és a dióvaj is ajánlott, különösen a „Vata megnyugtatására” – más szóval, a földelő, meleg energia biztosítására. A kesudió és más diófélék fogyasztása mellett a diófélékből a hagyományos gyógyászatban tápláló olajokat is készítenek, amelyek hidratálják és egészségesen tartják a bőrt. A legtöbb más diófélével ellentétben a kesudió valójában jelentős mennyiségű keményítőt tartalmaz. Ez az egyik oka annak, hogy kiváló sűrítőanyagként használható „tejben” vagy krémes mártásokban, különösen, ha előzőleg áztatták. Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben keverhető legyen. Ez az egyik oka annak, hogy világszerte népszerűek levesek, curryk, húsos pörköltek sűrítésére és desszertek készítésére. Délkelet-Ázsiában és Indiában például így használják őket a korma nevű curry étel vagy a kaju barfi nevű édes finomság elkészítéséhez. A kesudió hosszú története van Thaiföldön, a Fülöp-szigeteken, Kínában és a dél-afrikai konyhában is.

Egyetlen dologra kell csak figyelned:

Mindenképpen kerüld a növényi olajjal vagy cukorral és más mesterséges adalékanyagokkal bevont kesudiót vagy más dióféléket. Ez általában akkor fordul elő, ha kész mixet vásárolsz. Gondosan ellenőrizd a címkét, hogy a kesudióhoz vagy a kesudióvajhoz nem adtak-e hozzá extra cukrot, tartósítószert, hidrogénezett növényi olajat, vegyszereket vagy tartósítószereket.

Talán a legfontosabb és leghitelesebb tanulmány, ami a kesuhoz készült az alábbi: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228038

Az a helyzet, hogy azok az emberek, akik legalább heti 2-szer, egy kis tál diófélét ettek, 31%-kal csökkent elhízási eséllyel bírtak azokhoz képest, akik ezt NEM tették. Ez egy 28 hónapig tartó, és 8865 felnőtt nőt és férfit felölelő tanulmány volt Spanyolországban. Röviden ennyi elég is, mert ebben benne van a lényeg.

A diófélék, testsúlyra gyakorolt hatásáról sok-sok hiteles anyag van már elérhető. A legfontosabb dolog azonban az, hogy: KIS TÁL mennyiség, heti 2-szer.

Én nem mondom, hogy ne edd többször. Hát szíved joga, hogy telitömd magad. De a bcaa aminosavakon kívül, szinte NINCS olyan egyéb finomság, amiből bármennyit, bármikor ehetsz, ha meg akarod tartani az alakod. Heti 2-szer, egy 54 kg-s nő is bátran fogyaszthatja az alakjának torzulása nélkül. Ez kb. 2 evőkanál Peak kesuvaj/alkalom.

Na most az a kérdés, hogy mit lehet vele még csinálni? SÜTIT IS – igen, csekkold a videóban fentebb! DE a legegyszerűbb fincsi felhasználása, ha összeturmixolod a fehérjéddel! 

Kesuvaj - ketogén vagy másféle diétához!

Elég a sok eredménytelen diétából?!
Ne vesztegesd tovább az időt!

Referenciák:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17228038
http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/647S.full
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871475/
https://www.fao.org/4/ac451e/ac451e0b.htm
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5748761/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28356271/#:~:text=Results%3A%20Consumption%20of%20the%20cashew,3.1%25)%20compared%20with%201.2%25%20(
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24898229/