-+=
Olvasási idő: 2 perc

A laktózérzékenység vagy laktóz-intolerancia – tejcukor érzékenység vagy tejcukor-intolerancia a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz, vagy más néven tejcukor lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim teljes hiánya vagy igen alacsony szintje.

Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség kb. 75%-a laktózérzékeny – azaz nem képes lebontani a tejcukrot valamilyen okból.

A laktózérzékenység típusai?

Alapvetően két típusa van ennek a betegségnek, így az elsődleges- és a másodlagos laktózérzékenység. Az elsődleges típus genetikus és velünk született érzékenység, így már csecsemő korban hiányzik a laktáz enzim és a babák az anyatejet sem tudják megemészteni. Az is előfordulhat, hogy egy darabig még működik a szükséges enzim, de idővel egyre gyengül, majd végül kialakul az érzékenység. A másodlagos laktóz-intolarencia valamilyen betegség kialakulásának mellékhatásaként, következményeként jelenhet meg, így antibiotikumos kezelés, kemoterápia vagy csecsemőkori vékonybélprobléma következtében.

33% OFF a stressz elleni termékekre!

A panaszok kb. 30 perccel a tejtermékek elfogyasztása után jelentkeznek és a leggyakoribbak a következők:

  • puffadás
  • gyomorfájdalom
  • hasmenés
  • hányinger, hányás
  • rossz közérzet

Ezen tünetek intenzitása attól függ, hogy milyen mennyiségben fogyasztottunk tejterméket, de az is igaz, hogy a legtöbb allergiás kis mennyiségben probléma nélkül fogyaszthat laktóz tartalmú ételeket. Szerencsére ma már a laktózérzékenyeknek nem kell teljesen lemondani a tejtermékekről, hisz a legtöbb árút, már laktózmentes verzióban is meg lehet vásárolni ( a laktóz tartalom 0,1 g/100 g alatt van), jó az ízük és semmit sem vesztenek az élvezeti értékükből.

Laktózérzékenység versus tejallergia?

A két betegség nagyon hasonlatos egymáshoz, hisz mindegyiket tejtermékek fogyasztása váltja ki, de a tejallergia komolyabb és tipikus allergiás tüneteket is okozhat, mint a kiütés, láz, asztma, légúti bántalmak, alacsony vérnyomás vagy gyorsabb szívverés. A tejallergia kialakulása sokkal ritkább és már csecsemőkorban kialakul, de jó hír, hogy idővel kinőhető. Viszont annyit még tudni kell róla, hogy ennél a betegségnél még laktózmentes termékeket sem lehet fogyasztani, mert a szervezet a tejben található fehérjékre ad fokozott választ és nem a tejcukorra.

Manapság már tej nélküli fehérjeporokat is találsz, sőt ezekből palacsintát is süthetsz. 

Laktózérzékenység

Laktózérzékenység tünetei

30 napon át minden napra jut 1 fitt recept - ami 5 perces elfoglaltságot kér CSAK Tőled!