Seitan, a vegetáriánusok húshelyettesítője

A seitan a vegetáriánus nők közkedvelt, por állagú, sokoldalúan felhasználható alapanyaga, mely tönkölybúzából vagy gabonából készül. Magyarosabb neve a búzasikér, avagy a búzahús.

Seitan

A Kárpát-medencében régóta használják, maga a tönkölybúza Mezopotámiából származik, s az időjárás szélsőségeit is remekül viselte, így igen elterjedt volt. Nagyon gazdag vitaminforrás, tartalmaz B-vitaminokat, niacint, E-vitamint, vegan-proteinrezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.

Seitan vegetáriánus fehérje

A bioboltok sztárja, a seitan helyettesítheti a szeletelt húsokat (gyros, brassói, ragu), ledarálva pedig fasírtokhoz, töltött káposztához, bolognai szószhoz használható. Eheted rizzsel és salátával is. A tönkölybúzából tudod a legtöbb seitant kinyerni. Beszerezheted herbáriákban, gyógynövényboltokban, bioboltokban. A seitan íztelen, akár a tofu, ízét Te magad formálod.

Felhasználási javaslat: Főzd ki zöldséges sóval ízesített vízben, majd olívaolaj és szójaszósz keverékén süsd pirosra.

Mutatok egy receptet, mely segítségével otthon is elkészítheted, és megkóstolhatod! Ha túl sok készült, főzővizével egy hétig tárolhatod a hűtőben (esetleg zárt dobozban, folpackba, esetleg alufóliába csomagolva), vagy le is fagyaszthatod.

seitan-feherje-novenyiHozzávalók:

  • 1 kg tönkölyliszt
  • víz
  • ételízesítő

Így készítsd el:

Végy egy kg tönkölylisztet, és annyi vízzel dagaszd be, hogy kemény és rugalmas tésztát kapj. A dagasztó tálba addig önts vizet, míg a tésztát el nem lepi. Áztasd fél óráig, majd dagaszd tovább a víz alatt. Miközben dagasztod, a szénhidrát kimosódik, a víz tejszerűvé válik. Öntsd le a vizet, pótold tisztával és addig folytasd a dagasztást, vízleöntést, míg a víz áttetsző nem lesz. Ekkor lesz kész a seitan.

Alakítsd cipóformára egy vizes deszkán, szeleteld fel, vagy formázd tetszőleges formájú darabokra. Tedd őket forrásban lévő, ételízesítős vízbe, s ha feljönnek a víz tetejére, emeld ki őket.

Te mit készítenél belőle? Például egy vegetáriánus mexikói enchiladat?

Ha szereted a mexikói ízeket, érdemes megpróbálkoznod ezzel a különlegességgel. Nem hátrány, hogy vegetáriánus vagy, a tempeh, azaz a búzasikér a segítségedre lesz!

Hozzávalók:

  • 4-6 tortilla lapocska

A töltelékhez:

  • 1 ek. ghee vagy kókuszolaj
  • 1 fej felkockázott hagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 szár felkockázott zeller
  • 100 g főtt csicseriborsó
  • 6-8 fej felkockázott gomba
  • 2 felkockázott paradicsom
  • 200 g felkockázott seitan (esetleg tempeh),
  • két marék bébispenót
  • 1 ek. római kömény, pici só, 1tk. őrölt pirospaprika – pici víz, hogy ne égjen le

Az egészet főzd jól össze kb. 30 perc alatt.

Besamel mártás:

Kókuszolajon dinsztelj meg 2 ek. rizslisztet , önts hozzá 2 dl növényi tejet, szórj rá sót, szerecsendiót, majd mikor besűrűsödött, vedd le a tűzről. Reszelhetsz rá sajtot is.

Az első sor tortilla lapocskákat tedd egy hőálló tálba, töltsd meg őket a töltelékkel, hajtsd rá a két oldalát és rögzítsd fogpiszkálóval. Jöhet a következő sor tortilla, majd ha betöltötted őket, öntsd le az egészet a besamel mártással, és 200 fokon, 30 percig süsd, míg a teteje meg nem pirul.

Tálalhatod friss zöldhagymával, avokádóval is.

Próbáld ki, remélem ízleni fog!

seitan-mexikoi-recept

Szombatiné Giczei Betty

Szombatiné Giczei Betty

Boldog feleség, lelkes szövegíró.Kedvenc óratípusom a SpinRacing, és az intervall edzések. Fitness Junkie csapattagként elkötelezett híve vagyok az egészséges életmódnak. Jelmondatom: Ha az élettől citromot kaptál, csinálj belőle limonádét (de kizárólag eritrittel)!
Szombatiné Giczei Betty
Termékek a Peak Shop kínálatából!
Hozzászólások

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

Seitan, a vegetáriánusok húshelyettesítője
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)

Fontos a véleményed! Itt vagyunk, ha van kérdésed!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Hozzászólás elküldése előtt kérled add meg a helyes számot *

1 hozzászólás

  • Adrienne szerint:

    Van itt egy kis elírás, vagy fogalomzavar. Tönkölylisztből soha nem tudsz csinálni szejtánt, csak tönkölylisztből készült búzasikérből. A por az nem maga a szejtán (búzahús), az a már elkészített “hús” maga. Csak azért mondom, hogy ha valaki ez alapján elkészíti, az gyakorlatilag megfőz egy kenyeret, és soha nem fog próbálkozni utána semmilyen vegán étellel a kudarc miatt.

Seitan, a vegetáriánusok húshelyettesítője
1 szavazat, 5.00 átl. szavazat (93% pont)
2078
Diétás főzőcske, Egészség, Egytálételek
, ,