-+=
Olvasási idő: 4 perc

Mit együnk vegánként HÚS HELYETT?

A seitan a vegetáriánus nők közkedvelt, por állagú, sokoldalúan felhasználható alapanyaga, mely tönkölybúzából vagy gabonából készül. Magyarosabb neve a búzasikér, avagy a búzahús.

A Kárpát-medencében régóta használják, maga a tönkölybúza Mezopotámiából származik, s az időjárás szélsőségeit is remekül viselte, így igen elterjedt volt. Nagyon gazdag vitaminforrás, tartalmaz B-vitaminokat, niacint, E-vitamint, rezet, vasat, mangánt, cinket, magnéziumot, kalciumot, foszfort és szelént.

A bioboltok sztárja, a seitan helyettesítheti a szeletelt húsokat (gyros, brassói, ragu), ledarálva pedig fasírtokhoz, töltött káposztához, bolognai szószhoz használható. Eheted rizzsel és salátával is. A tönkölybúzából tudod a legtöbb seitant kinyerni. Beszerezheted herbáriákban, gyógynövényboltokban, bioboltokban. A seitan íztelen, akár a tofu, ízét Te magad formálod.

Felhasználási javaslat: Főzd ki zöldséges sóval ízesített vízben, majd olívaolaj és szójaszósz keverékén süsd pirosra.

Mutatok egy receptet, mely segítségével otthon is elkészítheted, és megkóstolhatod! Ha túl sok készült, főzővizével egy hétig tárolhatod a hűtőben (esetleg zárt dobozban, folpackba, esetleg alufóliába csomagolva), vagy le is fagyaszthatod.

Hozzávalók:

  • 1 kg tönkölyliszt
  • víz
  • ételízesítő

Így készítsd el:

Végy egy kg tönkölylisztet, és annyi vízzel dagaszd be, hogy kemény és rugalmas tésztát kapj. A dagasztó tálba addig önts vizet, míg a tésztát el nem lepi. Áztasd fél óráig, majd dagaszd tovább a víz alatt. Miközben dagasztod, a szénhidrát kimosódik, a víz tejszerűvé válik. Öntsd le a vizet, pótold tisztával és addig folytasd a dagasztást, vízleöntést, míg a víz áttetsző nem lesz. Ekkor lesz kész a seitan.

Alakítsd cipóformára egy vizes deszkán, szeleteld fel, vagy formázd tetszőleges formájú darabokra. Tedd őket forrásban lévő, ételízesítős vízbe, s ha feljönnek a víz tetejére, emeld ki őket.

BÓNUSZ TIPP! Vegánkánt nagyon nehéz a zsírmentes FEHÉRJEBEVITEL, pláne mert a Vegán fehérjék nem voltam finomak eddig. EDDIG! Miért nehéz még ezen kívül jó vegan proteint találni?

Ha egy igazán jó vegan protein kerestek, akkor mindenképpen többkomponensűt válassz, és olyat, amiben FINOM alapanyagok vannak – mint például a mandula, vagy épp a diós-mákos beütésű kendermag. Ilyen a Peak Yummy Vegan fehérje – ami ezek miatt  a többi fehérjék között is kitűnik, mert FINOM. Csak borsó-rizs fehérjéből nehéz (nem lehet) finom fehérjét csinálni.

33% OFF az Őszi Életerődért! + akár Ingyenes kiszállítás! Le a betegségekkel!

A legtöbb növényi fehérjeporra sajnos nem jellemző a finom íz, vagy a krémes textúra – veganként talán Te is szembesültél ezzel. A növényi fehérjékből nagyon nehéz a tejsavóhoz hasonló élvezeti értékkel bíró protein port előállaítani – amit most ezzel az ÚJÍTÁSSAL sikerült végre megoldani.

A MANDULA egy kifejezetten finom, édeskés, enyhén diós – de nem túl tolakodó ízű mag, így a mandulából előállított fehérje is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt a fehérjeforrást hozzáadva a többi értékes növényi fehérjéhez (tökmag, bab, kendermag és borsófehérje) nemcsak minőségileg, de ÍZ és ÁLLAGBELI ugrást is tapasztalhatsz a növényi fehérjék “ranglétráján”. 

A Peak Yummy Vegan fehérje ötféle fehérjeforrásnak köszönhetően ez a fehérjepor teljesértékű, azaz minden aminosavat tartalmaz, így minden vegán és nem vegán számára is tökéletes választás. Természetesen mivel nem tartalmaz állati eredetű alapanyagot így tejérzékenyek laktózérzékenyek is fogyaszthatják, emelet tiszta fehérjepor azaz nincs szennyezve semmilyen gluténtartalmú alapanyaggal. Természetesen cukormentes alacsony szénhidráttartalmú így bármely diétába beilleszthető.

+ !!!Ezen kívül simán készíthetsz belőle VEGÁN egészséges finomságokat – mint például egy Vegan Protein Bar, ami:

BRÉKING!!! Azóta MÉG EGY iszonyat durván finom, szinte !!szénhidrátmentes!! nugátkrém érkezett, amit VEGÁNOK is ehetnek, ugyanis semmilyen tejtermék nincs a krémben! Nézd meg!

Szóval igazi MINŐSÉGI FINOMSÁG, és a legjobb: 5 perc alatt elkészíthető! ITT pedig VIDEÓN is megnézhetitek, hogy milyen gyorsan elkészíthető!

 

 

 

A nem megfelelő vegán étrend bizony hiába tűnik egészségesnek, közel sem biztos hogy fogyni tudsz tőle, sőt sok esetben vezet plusz kilókhoz és úszógumihoz az oldaladra…

A növényi fehérjebevitel mellékesen sok keményítős szénhidráttal is együtt jár, és nehéz zsírmentesnek maradni, hiszen alig vannak csak zsírszegény fehérjeforrású növényi táplálékok.

RECEPT HALADÓKNAK! Te mit készítenél belőle? Például egy vegetáriánus mexikói enchiladat?

Ha szereted a mexikói ízeket, érdemes megpróbálkoznod ezzel a különlegességgel. Nem hátrány, hogy vegetáriánus vagy, a tempeh, azaz a búzasikér a segítségedre lesz!

Hozzávalók:

  • 4-6 tortilla lapocska

A töltelékhez:

  • 1 ek. ghee vagy kókuszolaj
  • 1 fej felkockázott hagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 szár felkockázott zeller
  • 100 g főtt csicseriborsó
  • 6-8 fej felkockázott gomba
  • 2 felkockázott paradicsom
  • 200 g felkockázott seitan (esetleg tempeh),
  • két marék bébispenót
  • 1 ek. római kömény, pici só, 1tk. őrölt pirospaprika – pici víz, hogy ne égjen le

Az egészet főzd jól össze kb. 30 perc alatt.

Besamel mártás:

Kókuszolajon dinsztelj meg 2 ek. rizslisztet , önts hozzá 2 dl növényi tejet, szórj rá sót, szerecsendiót, majd mikor besűrűsödött, vedd le a tűzről. Reszelhetsz rá sajtot is.

Az első sor tortilla lapocskákat tedd egy hőálló tálba, töltsd meg őket a töltelékkel, hajtsd rá a két oldalát és rögzítsd fogpiszkálóval. Jöhet a következő sor tortilla, majd ha betöltötted őket, öntsd le az egészet a besamel mártással, és 200 fokon, 30 percig süsd, míg a teteje meg nem pirul.

Tálalhatod friss zöldhagymával, avokádóval is.

Próbáld ki, remélem ízleni fog!

seitan-mexikoi-recept

Seitan

Seitan vegetáriánus fehérje

Hogyan lehetsz gyönyörű, fitnesz anyuka a gyermekeid mellett? Töltsd le INGYEN a felkészítő terved!