Egyszer valahol írtam, hogy úgy belejöttünk a magvajak és a krémek gyártásába, hogy akár át is keresztelhetnénk magunkat a KRÉÉÉÉMSÉGEK kicsiny boltjára… vagyis nem is olyan kicsi, hiszen már annyi magvajunk és fincsi krémünk van, hogy számon tartani sem könnyű… hát még választani! 🙂 Ha Te sem tudod, hogyan indulj el a krééémes kalandba, segítünk!
Amit tudnod kell a Peak magvajakról!
A Peak magvajak 100%-ban csak az adott magból (mandula, kesu, mogyoró) készült krémek! A magvajak között sajnos elég sok „szemét” kategória szivárgott be a piacra, hiszen ezen vajak előállítása során adhatnak hozzá keményített növényi zsiradékot, ízesítésre cukrot, sót. A Peak 100%-os magvajai sótlan, ízesítetlen, egyéb adalékanyagoktól és más hozzáadott olajoktól mentesek!
De hát otthon is le tudom ezeket gyártani…
A Peak magvajak ultra tiszta, 100%-ban természetes magokból, hengerelési technológiával előállított krémek. Igen, ha lenne hozzá berendezésed, Te magad is előállíthatnád a saját konyhádban. Viszont ahhoz, hogy a magszemeket ennyire simára és krémesre tudd simítani, komoly gépekre van szükség. Egy darálóval nem lesz sosem ilyen krémes és selymes az állaga! Nem kell vele bajlódnod, bennünk megbízhatsz, mi sem teszünk bele olyat, amit Te nem tennél 🙂
A klasszikus kedvenc: Peak 100%-os mogyoróvaj
Mogyoróvaj nélkül lehet élni, de ki akar? Pláne, ha egészséges formában kínálja tálcán magát.. A mogyoró előnyös tulajdonsága, hogy igazán remek „jó zsír” forrás! Mivel telítetlen zsírforrásban is gazdag, a rendszeres mogyorófogyasztás csökkentheti a keringési rendszerrel kapcsolatos betegségek kialakulását.
Említésre méltó E-vitamin, B3-vitamin-és magnéziumtartalma. Amit nagyon kevesen tudnak, hogy antioxidáns tartalma is igen jelentős, a fekete áfonyáéhoz hasonló. Az olyan külső jegyek, mint a bőr rugalmassága szintén az E-vitaminnal hozható összefüggésbe – tehát tessék nyalogatni a mogyivajat, ha szépek akarunk lenni! Persze ki az, aki ezért eszi? :))
Egy másik népszerű krémség: Peak 100%-os Almond mandulavaj
Legmagasabb fehérje tartalommal rendelkezik a magok közül, sőt az olajos magvak esetén a rosttartalma is neki az egyik legmagasabb! Ezen túl relatív alacsony a kalória tartalma is a magokhoz képest – így diétázóknak mindenképp ez a nyerő választás! A benne lévő rost, fehérje és egyszeresen telített zsírok olyan teltségérzetet biztosítanak, amivel kis mennyiség után se fogsz a hűtőben turkálni.
Nincs erőteljes íze, mint mondjuk a mogyorónak, így szinte bármibe passzol!
A legalacsonyabb zsírtartalmú: Peak 100%-os kesudióvaj
Tudnod kell, hogy a kesu a legalacsonyabb zsírtartalmú dióféle szinte mind között. NEM a NULLA zsírbevitel fogja fellendíteni a szálkásító diétád, hanem az ALACSONY zsírmennyiséget tartalmazó diéta, melyet ezzel a kesuvajjal jó sokáig ki tudsz tartani!
Igazán különc finomság: Peak 100%-os pisztáciavaj
A pisztácia jót tesz a bélrendszerünknek? Hoppá, ez valami új! Kutatások szerint a pisztácia, a diófélék között, az egyik legerősebb étel, a bélrendszerünk egészségének javításához, márpedig ez nagyon kell. Olyan antioxidánsokat és rostokat tartalmaz, amelyek a tönkrement bélrendszert, valósággal beolajozzák.
Akkor most melyiket válaszd?
Nyilván nem(csak) az egészségügyi előnyeiért fogyasztjuk, hanem az ízükért – így ez már egy segítség. A mogyorónak elég domináns az íze, még egy mandulavajnak kevésbé. Persze nem is önmagukban kell kanalazni – bár az sem rossz, hanem kreatívan bele lehet vinni az egészséges étkezésünkbe:
- kekszekbe vaj/margarin helyett… mogyorós zabkeksz, kesus keksz…sokkal finomabb és jobb alternatíva a vajnál! Ha semleges ízű kekszet akarsz, akkor a mandulavaj a nyerő!
- sütemények tésztáját lehet ízletesebbé tenni – brownie, muffin, kevert sütik 🙂 – omlósabb lesz, és így itt is kispórolod a vaj/margarin kombót…
- a sajttorták alját én imádom mandula vagy kesuvajjal összetapasztani 🙂
- akinek túl tömény magában, az keverje túróba egy-két kiskanálnyit és édesítse! Nagyon finom zsíros-fehérjés kombó, akár keto-diétához!
- turmixolj el egy evőkanálnyit a fehérjés turmixba – el sem fogod hinni milyen finom! A megunt fehérje por ízt is fényévekkel feldobja
- palacsintába is kenheted – itt én túróval „lazítom” fel, de persze töményen is tolhatod 🙂
- kis növényi tejszínnel és fehérjével nagyon finom pisztáciás, mandulás vagy épp mogyivajas fagyit nyalogathatsz 🙂
- egy pici mutatóban ezekből a vajakból és tutira feldobják a zabkásád!
- SÓÓÓS! Mivel semlegesek a vajak, vagyis nincs bennük édesítő, így nyugodtan lehet pikáns vonalon nyomulni és sós szószokat készíteni! Mogyorós csirke? Kesu-curry? Mandulaszószos sali? Ugye-ugye… csak a fantázia szab határt… 🙂
- aki amúgy nem annyira rajong a geijl édesekért, az a kesu-pisztáciát próbálja ki… a többi vaj sem édes, de ezeknek természetesen van talán egy kissé sós beütése… 🙂
Végül! Szabad diétában magvajakat fogyasztani?
Nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy a diétájuk idején teljesen elhagyják a zsírok fogyasztását. Ez nagy hiba, hiszen az anyagcsere lelassul, a fogyás üteme pedig egész egyszerűen lecsökken, megáll. Diétában fontos a megfelelő minőségű zsírok biztosítása a szervezet számára, ami az egészséges anyagcsere folyamatokhoz elengedhetetlen!
A zsírok teljes elhagyása helyett a diétád sokkal hatékonyabb lesz, ha a szénhidrát mennyiséget szorítod le alacsonyra. Ugyanakkor a csökkentett szénhidrát mennyiséget zsírral kompenzálod ki, akkor az segít abban, hogy az inzulin érzékenységet fokozza, továbbá a gyulladásos folyamatok kialakulását is lassítja.
A zsírokat célszerű a szénhidrátokról külön fogyasztani annak, akinek emésztési gondjai vannak, vagy diétázik!