Mogyoróvaj diétához??? Igen tudom, hogy Te is, mint minden diétázó tisztában vagy azzal, hogy 1 gramm zsír, 9 kalória, míg 1 gramm szénhidrát, „csak” 4 kalória. Biztos vagyok benne, hogy már tudod: kalória és kalória között is igen nagy a különbség.
A mogyoróvaj (pontosabban földimogyoróvaj), az egyik legköltséghatékonyabb magvaj, amelyet a diétában fogyaszthatsz. Az a kérdés, mit érdekel ez minket?
A mogyoró egyik legjobb tulajdonsága az, hogy finom mogyoró íze van. Röviden tehát ezért esszük. Tök finom.
Furcsamód az egészségünkre is jótékonyan hat, jó a diétához, így nyomom a felsorolást, ami alapján mindenki eldöntheti, hogy megbarátkozzon e magyar nőként: a mogyoróvajjal!
Most elsőnek is tudni kell, hogy a 100%-os Peak mogyoróvajról beszélek, amely – más bolti szörnyedvényekkel ellentétben – KIZÁRÓLAG mogyorót tartalmaz. Nincs benne se cukor, se plusz zsír, se só – az íze természetes mód enyhén sós, c’est la vie.
Minden mogyoróvajon ez a felirat van: 100% mogyoró. (jó esetben) Hát kérem, ez a felszín. ?
Hogy őszinte legyek a Peak mogyoróvaj már 2015 óta a kínálatban van, de azóta többször változtattunk rajta. Nulla cukor, nulla édestő, nulla adalék – de még emulgeálszer sincs benne – az őrlési eljárásnak és a mogyoró fajtájának köszönhetően olyan krémes!
Most arachis földimogyoróból készül a Peak mogyoróvaj AZÉRT, mert ennek a mogyorónak magasabb az olajtartalma, és emiatt folyósabb állagú az anyagsűrűsége. Sokkal finomabb volt az új alapanyag, mint a korábbi.
Milyen diétába illeszthető be a MOGYORÓVAJ? Hallottál már a KETOGÉN diétáról?
Ha zsírokat eszel, ez még nem feltétlenül tesz kövérré. A tény az, hogy inkább a magas, egészséges zsírtartalmú diéták azok, melyek betarthatóak, mert ezekkel a hormonrendszered egyensúlyban van, a vércukorszinted az ellenőrzésed alatt és a magas zsírmennyiség miatt kevésbé vagy éhes.
Tudd meg milyen a FINOM és HATÉKONY KETOGÉN diéta! Ingyenes étrendterved vár itt:
A ketogén diéta lényege a ketózis. Ketózis akkor alakul ki, amikor a tested számára kevés (50g alatti) szénhidrát áll rendelkezésére, hogy energiát biztosítson a testi funkciók ellátásához. Tested egy egyedülálló metabolikus állapotba lép, a májad apró szerves molekulákat, úgynevezett ketontesteket állít elő, hogy biztosítani tudja ezáltal az optimális energiaszintet. 2-6 hétnek kell eltelnie, amíg szervezeted áttér az úgynevezett keto-adaptáció állapotába, azaz alkalmazkodik a ketogén táplálkozási módhoz.
A keto-adaptáció egy olyan metabolikus állapot, amelyben a szervezeted szénhidrátok helyett a zsírokat és ketonokat használja energiaforrás gyanánt. Az eljárás során növekszik a tested szöveteinek azon képessége, hogy oxidálják, azaz égessék a zsírt és hasznosítsák a ketonokat.
A ketogén étrend tehát ZSÍR alapú étrend. Ha szereted a zsírosabb finomságokat, folyton éhes vagy, és azért rekedsz meg a fogyásban – ez a Te diétád lesz! Ehhez hatalmas segítség a FINOM MOGYIVAJ is!
Mogyoróvaj ÉHSÉGCSÖKKENTŐ?
Ha szereted a mogyivajat, és a zsírosabb dolgokat, a ketogén diéta a legjobb. De alapvetően egy egészséges diétába is belefér. A zsíroktól alapvetően mindenki ódzkodik, pedig esszenciális tápanyagunk: nélkülük nem működne jól a szervezetünk, hormonháztartásunk…így a diétánk se! Nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy a diétájuk idején teljesen elhagyják a zsírok fogyasztását. Emiatt az anyagcsere lelassul, a fogyás pedig megáll.
A legtöbb diétát az éhség borítja meg. Ha egy kanállal letolsz, az iszonyat telít, így hidd el, sokáig nem leszel éhes kis nassoló!
Tehát miért egyél MOGYORÓVAJAT, ha diétázol?
1.→ Tehát a legfontosabb: FINOM! A diétánk szempontjából kifejezetten hasznos, ha a kulináris igényeink is ki van elégítve. Így mivel finomakat és jókat eszünk, lassabban vagy egyáltalán nem kezdünk el pszichésen vágyódni a „megszokásból finomnak tartott” ízek után. A mogyoróvaj plusz pontja, hogy tömény az állaga, és néhány kanél totálisan eltelít. Így akárcsak a jó minőségű étcsokoládé esetén, jóval kevesebb is elég belőle ahhoz, hogy megpörgesse az agyad jutalomközpontját.
2.→ A mogyoróvajban sok az egészséges zsírsav! Az egészséges zsírsavak fogyasztása segít csökkenteni a szervezetünkben a gyulladások mennyiségét.
Ez hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben fogyjunk. Ez ismerősen hangzik? Igen, számos Peak Hírlevélben olvashattunk már a fogyás, a gyulladáscsökkentés és a zsírsavak kapcsolatáról, azonban sok embernek jó zsírforrásként „csak” az MCT olaj, a lenmagolaj és az avokádó ugrik be. Akár a mogyorós nassolni valónk is meggyógyíthat? Nem mindig jut eszünkbe, pedig így van!
3.→ A jó zsírsavak fogyasztása köztudottan csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Javítja az ereink állapotát – tehát csökken a koleszterin szintünk, segít stabilizálni a vérnyomást és általában az érfalak gyulladásának csökkentésével hozzájárul a trombózisok és szívrohamok kockázatának csökkentéséhez is.
4.→ Egy átlagos mogyoróvaj 100 grammjában is 24 gramm fehérje és majdnem 7 gramm rost van. A Peak termékek nem tartalmaznak cukrot, így ez az arány még jobb. A Peak mogyoróvaj 100 grammja kevesebb, mint 5 gramm természetes forrású szénhidrátot tartalmaz, így mondhatjuk, hogy szinte szénhidrátmentes energiaforrás. Ez a tény azért fontos számunkra, mert ez azt jelenti, hogy szinte nem is lesz inzulinválasza, márpedig az alacsony inzulinszint elősegíti a zsírégetés folyamatát.
5.→ Odateszi magát és laktat! Ennek két oka van. A zsír, mint energiaforrás sokkal stabilabb energia szintet eredményez. Sokszor olvashattál a zsír- és szénhidrát alapú energia-háztartásról is. Ha ilyen élvezetes út vezet hozzá, miért ne indulnánk el a stabilabb, ketogén jellegű étrend felé. Emellett, 7 gramm rost nem csekély mennyiség, ami tovább növeli a jóllakottság érzeted.
6.→ A jó zsírok rendszeres fogyasztása csökkenti az epekő kialakulásának a kockázatát, ami egy igen gyakori stresszbetegség a magyar nők körében. A magyar egészségvesztésnek 2%a hasnyálmirigy-, máj- vagy epegyulladás miatt következik be.
7.→ Szép bőr, haj, köröm: említésre méltó E-vitamin, B3-vitamin-és magnéziumtartalma. Az olyan külső jegyek, mint a bőr rugalmassága szintén az E-vitaminnal hozható összefüggésbe – tehát csajok… tessék nyalogatni a mogyivajat, ha szépek akartok lenni! Viccet félretéve tényleg sokat segít nemcsak a bőrnek, de a hajnak is! Pláne ha nem külsőleg alkalmazod! ? Plusz pont, hogy mivel ez a vitamin zsírban oldódik, így a mogyoróvajban lévő mennyiség nagy valószínűséggel veszteség nélkül fel is szívódik, ahelyett, hogy átszaladna rajtunk.
8.→ Mogyoróvaj a konyhában? Váltsd ki a rossz minőségű zsírokat!
Sok recepthez markáns vaj, margarin mennyiség kell, de a húsok kisütése is nem megfelelő – bő olajban szokott történni, hogy kedvezzünk kicsit a ház nem diétázó lakóinak – vagy épp a mi csalós énünknek. De képzeld, a mogyivaj tök jól süthető! Nézd csak:
- Nálam a kekszek alapanyaga mindig ez! A vaj/maragrin helyett sokkal finomabb és egészségesebb opció ez – sőt, még kevesebb is elég belőle!
- A zabpelyhet is feldobja reggelente: egészséges zsír, telítettség letudva!
- Házi készítésű müzliszeletbe is csak ő kerülhet!
- Akinek száraz a csirke, az olaj és mindenféle cukros-zsíros-joghurtos szósz helyett tegyen bele egy kanállal! Igazán pikáns ízt ad neki!
- Végül! Házi nutella is készíthető: kevés édesítőszer, natúr kakaó, no meg a mogyoróvaj! Ezeket keverd össze, és máris kész a cukormentes házi nutellád! És öntsd a SÜTIRE!!!
9.→ Edzés előtt is kitűnő energiaforrás lehet, hiszen ezeknek mind magas a kalória tartalma és a zsírtartalma. Ha nincs időd, és tudod, hogy egy kemény edzés előtt vagy, csak kenj meg a kedvenceddel egy pufirizst vagy pár banánkarikát és mehet is az edzés. Nálam rendszeresen kerül egy egy teáskanállal a zabkásámra, vagy a palacsinta töltelékként is tökéletes.
10.→ Tök jó magnéziumforrás. Ez különösen nők, sportolók, öregek, fejlődésben lévők, egészség károsultak, diétázók vagy vegetáriánus étrendet követők esetén fontos, vagyis elég sok mindenkinek ;). Külön bónusz, hogy a Peak kínálatában fellelhető egy plusz adag fehérjével dúsított mogyoróvaj változat, ami még diétásabbá teszi ezt az amúgy is diétabarát ételt.
A mogyoróvaj viszont TÖBB, mint csak egy jó zsírforrás. A mogyoróvaj a megunhatatlan adu ászunk, mert NAGY és jó árban van!
Hogyan született a Peak Peanut Butter mogyoróvaj?
A bolti forgalmazásban kapható pörkölt, sós mogyoró jóval egészségtelenebb a natúr változatnál, a pörkölési eljárás folyamán használt pálmaolaj, valamint a rengeteg só miatt. Nem ajánljuk. De ha már mogyoró, akkor miért ne lenne inkább mogyoróvaj? Sokkal élvezhetőbb, lágyabb, egyszerűen szeretjük. Sőt, nálunk az irodában aki eddig nem szerette, mára már imádja.
Az első ok tehát adott volt a saját termék gyártásához, olyan mogyoróvajat készíteni, ami nem tartalmaz semmiféle hozzáadott anyagot, mégis finom, kellemes pörkölt íze van. Nem kevés időt fordítva a piac feltérképezésére, elmondhatjuk, hogy minden gyártó termékével szemben volt valami kifogásunk. A legtöbb mogyoróvaj az állagának megőrzése végett tartalmazott valamilyen hozzáadott anyagot, amelyik nem, az pedig ízre nem volt a legjobb. A Peak Peanut Butter minden szempontból tökéletes, állagra és ízre is!
A másik ok… Kinek van ideje a tökéletes mogyoróvaj elkészítésére? Nekünk nincs! Hidd el, neked se nagyon van!
Leírjuk miért, ami egyúttal a Peak Peanut Butter receptje is egyben. Nem titok, elkészítheted Te magad is, de nem fogod!
Kísérleteztünk egy kicsit. Közel 2 kg mogyoró megvásárlása után – ami valljuk be a kiskereskedelmi forgalmazásban lévő mogyoró nem éppen alacsony ára miatt nem kis összeg, jöhetett az igazi procedúra.
1. Tisztítsd és pucold meg a mogyorót.
Jó pár óra lesz, fájni fog az ujjad is, mire végzel. Figyelj rá, hogy úgy pucolt meg a mogyorót, hogy a belső héja maradjon rajta a mogyorószemeken. Ez a következő pirítási művelet szempontjából fontos, hiszen a héj nélkül pirított mogyorónak keserűbb íze van.
2. Pörköld meg!
Tedd egy sütőtálcára a mogyorót, és kb. 180 fokon 20-25 percig pirítsd, közben egyszer rázd meg a tálcát, hogy a mogyorók másik fele is megpiruljon. Vigyázz, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor keserű lesz, és dobhatod ki az egészet.
3. Újra pucolás!
Miután kihűlt a mogyoró, tisztítsd meg a mogyorószemeket a héjától, nagyon könnyen le fog jönni.
4. Mogyoróvajasítási fázis!
Itt már látni a fényt az alagút végén, hiszen a közel fél napos előkészítési művelet után ez már megváltásnak számít. Itt már ne Te dolgozol, hanem a turmixgép.
Egy alsó késes mixerbe szórd bele a héjától megtisztított mogyorót. Állítsd közepes fokozatra és indulhat a vajasítási folyamat. Nem lesz rövid ez sem, legyél türelmes!
Időközönként állj meg és ellenőrizd az állagot. Ha szerencséd van, nem kell percenként a mixer oldalára tapadt mogyorót lekapargatnod, ez függ a gép típusától.
Egyre jobban láthatod majd, hogy kezd kicsapódni az olaj, és így válik simábbá,
és simábbá…és simábbá a mogyoróvaj, míg el nem éred a kívánt selymes és puha állagot.
A kész mogyoróvajat kanalazd bele egy zárható tárolóedénybe, majd tapasztald megdöbbenéssel, hogy ez a rengeteg mogyoró, amivel 1 napot szenvedtél, mire volt elég. Ennyire, egy falatnyi mogyorókrémre!
Ezek után gondold át, hogy elkészíted Te magad, vagy inkább beszerzed az általunk már tesztelt Peak Peanut Butter mogyoróvajat, amibe garantáltan nem kerül bele semmilyen más adalékanyag. Olyan, mintha csak Te készítenéd!
+ 1 INDOK a Peak Mogyoróvaj mellett! Ez a KUTYUSOK is ehetik! A videóban elondjuk, miért, és ÉLŐBEN megnézhetitek, hogy imádják :))
Erre MÉG FIGYELJ, ha mogyoróvajat keresel a diétához!
Mindenképp a sótlan, ízesítetlen, egyéb adalékanyagoktól és más hozzáadott olajoktól mentes változatokat vegyél! Ne legyen benne semmi adalék, cukor, csak 100%-ban a mag, krémesítve! Ne is bízd a véletlenre, próbáld ki a Peak 100%-os olajos magkrémjeit!
Itt találsz egy villámreceptet hozzá!
mogyoróvaj
mogyoróvaj diétához
Referenciák:
https://peakshop.hu/girl/miert-szeretjuk-a-mogyorovajat/
https://peakshop.hu/shop/peak_peanut_butter_mogyorovaj
https://drtihanyi.com/egeszseges-eletmod/egeszseges-taplalkozas/a-mogyorovaj-egeszsegre-gyakorolt-jotekony-hatasa-10-pontban
http://edition.cnn.com/2017/09/01/health/peanut-butter-healthy-food-drayer/index.html
Vitrai & Varsányi (szerk.):Egészségjelentés 2015, Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Budapest
Yancy Jr, William S., et al. “A low-carbohydrate, ketogenic diet to treat type 2 diabetes.” Nutr Metab (Lond) 2 (2005): 34.
Westman, Eric C., et al. “The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus.” Nutr Metab (Lond) 5 (2008): 36.
Hussain, Talib A., et al. “Effect of low-calorie versus low-carbohydrate ketogenic diet in type 2 diabetes.” Nutrition 28.10 (2012): 1016-1021.
Noakes, Manny, et al. “Comparison of isocaloric very low carbohydrate/high saturated fat and high carbohydrate/low ‘saturated fat diets on body composition and cardiovascular risk.” Nutrition & metabolism 3.1 (2006): 7