Imádom az őszt! Sok egyéb miatt azért is, mert szezonja van a sütőtöknek. Képes vagyok napokig sütőtök krémlevest enni, persze ehhez az is kell, hogy van egy remek receptem, ami kicsit rendhagyó, de csodás ízélményt ad. Első hallásra nekem is furcsának tűnt, hogy ilyen fűszerekkel is lehet ízesíteni a sütőtököt, de mikor először elkészítettem, mindent megértettem. Azóta kicsit módosítottam, a a saját ízlésemre formáltam a receptet, de változatlanul megunhatatlannak tartom.
Sütőtök
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- 1 fej hagyma (esetleg fokhagyma)
- kókuszzsír
- zöldség alaplé
- 1 burgonya (elhagyható, de ha sűrűbben szereted, akkor ajánlott)
- kókuszkrém
- curry, kapor, esetleg szerecsendió
Sütőtök krémleves
A sütőtököt és a burgonyát hámozd meg és vágd kis kockákra! A hagymát és a fokhagymát felaprítod és a kókuszzsíron vagy olajsray-vel kifújt serpenyőbe – egy kis sóval – picit megpirítod, majd rádobod a sütőtököt. Amikor kicsit megpirult, rádobod a burgonyát (ez elhagyható, de ha sűrűbben szereted, akkor ajánlott, ugyanis a krumpli keményítőtartalma kicsit besűríti majd a levest). Hagyod picit összepirulni, majd felöntöd az alaplével. Ekkor mehet bele a curry – mindenkinek az ízlésére van bízva, hogy mennyi. Amikor felforrt, leveszed a tűzről és botmixerrel összepépesíted. A tűzre visszatéve, amikor újra felforrt, mehet bele a kókuszrém, végezetül a kapor.
Tálaláskor ízlés szerint kis tökmagolajjal, pirított tökmaggal díszítheted.