Liszt- és cukormentes Eszterházy torta: cukrászsulis receptem!
Cukrászsulis Eszterházy torta receptjét hoztam, ámde liszt- és cukormentesen, és a tömény vajkrém helyett is könnyedebbé tettük a krémet. Ne félj belevágni, nem nehéz süti, mutatom!
Cukrászsulis Eszterházy torta receptjét hoztam, ámde liszt- és cukormentesen, és a tömény vajkrém helyett is könnyedebbé tettük a krémet. Ne félj belevágni, nem nehéz süti, mutatom!
-+=
Olvasási idő:3perc
Mit is adhatna egy cukrász az Apukája szülinapjára?
Az imádott Eszterházy tortáját (cukormentesen, liszt nélkül – pssszt! Nem vette észre) és a lánya vadi új Szakácskönyvét! A PEAK Szakácskönyvben hasonló menő – de jóval egyszerűbb finomságok vannak, mind én készítettem és raktam össze Nektek!
Black Friday! 33% OFF Mindenre a PeakShopban + 1 doboz Cukimentes Szaloncukor is a Tiéd!
Az Eszterházy torta pedig klasszikus cukrászsulis recept – természetesen, ahogy megszokhattátok, volt amibe belenyúltam, mert nemcsak törekszem a cukormentességre és a lisztmentességre – de van, amikor a torta is javul tőle.
Például ez az Eszterházy NEM VAJKRÉMES. Már a cukisuliban sem úgy csináltuk, mert ugye a dió zsírtartalma és amúgy a cukortartalom miatt egy nagyon nehéz sütemény. Helyette tejszínnel lazítottuk, én pedig a Peak cukormentes diókrémet tettem hozzá plusz krémesítőnek – a vajnál kevesebb kalória, és brutálfinom ízt ad neki.
Ahol írtam hogy liszt/dió/keményítő (akár pudingpor), ott válasz Te, ami belefér a diétádba. A liszt alatt tönkölylisztet használtam, de szerintem zabbal is működik.
Előkészítés
30perc
Sütés/főzés
10perc
Pihentetés
1éjszaka
Mennyiség
szelet
Hozzávalók
230grammtojásfehérjekb. 7 db
230grammdarált eritrit
150grammdarált dió
50grammdió/valamilyen liszt/keményítődiétádtól függően - a dióval jobban fog törni, de óvatosan bánva vele működik.
A tortalapokhoz megrajzolunk 5 db karikát (nekem 22 cm-es formám volt).
MINDENT előkésztünk a tésztához: kimérünk, a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A fehérjét asztali robotgéppel felverjük, kb. 70%-os készenlétnél menjen bele az eritrit. Utána óvatosan, hablapáttal a száraz rész - több adagban.
Ezt a masszát 5 kupacra osztjuk a sütőlapokon, szétkenjük spatulával egyenletesen. A 180 fokon süssük 12 percig, hőlégkeveréssel.
!!! A tepsin pihenhet a massza, ha nincs annyi hely a sütőben vagy nincs hőlégkeverésünk. Ha viszont a tepsibe se tudod kikenni, akkor inkább keverd ki több fordulóval a tésztát, mert az üstben összeeshet.
A tésztát süsd jól át, de ne legyen száraz. Ha kihűlt, ÓVATOSAN szedd le a sütőpapírról.
A krémhez a sűrítőanyagot elkeverjük: a 70ml tejet, a tojássárgát és a lisztet/diót/keményítőt. A forraló rész tejét feltesszük az édesítővel. Ha felforrt, belecsurgatjuk a sűrítőanyagot és gyorsan kavarva alaposan összefőzzük. Tegyük félre hűlni.
Ha kihűlt habosítsuk fel a diókrémmel és a rummal. Keverjük hozzá a diót. A zselatint oldjuk fel hideg vízben, a tejszínhabot pedig verjük készre fel.
Krém összeállítása: A krémalaphoz keverjük bele a tejszínhab felét. Tegyük a zselatint 30mp-re mikróba, majd öntjük ehhez a krémhez. Keverjük el. Végül mehet hozzá a tejszínhab második fele.
A torta összerakása: osszuk 4 fele a krémet, és egyesével töltsük be a lapokat egy csatos formában. Az utolsó tortalap fordítva menjen rá, picit nyomjuk le, a tetejére nem kell krém! Hagyjuk másnapig dermedni.
A tetejére cukormentes fehércsokiból és olvasztott étcsokiból készítsünk mintát.
A Peak főszerkesztője vagyok, mellette pszichológia szakon végeztem, és sportedzőként is évekig tevékenykedtem. Régebben versenyszerűen sportoltam (küzdősportok), így a rendszeres sport, a minőségi étkezés, az erősítés és a tápkiegek az életem részévé váltak.