Múltkor (pontosan ebben a receptben) írtam, hogy VÉÉÉGRE sikerült a TÖKÉLETES zabpiskótatekercset összehoznom, fenséges, fehérjedús kókuszkrémmel… hát a legnagyobb kritikusok is repetáztak belőle! Úgyhogy most tovább is megyek – és nagyon szép tortát csináltam belőle!
Ugye már SIKERÜLT amúgy a zabpiskótánál a TÖKÉLETES ARÁNYOKAT belőni: mert a zab (és én használok fehérje port (kazeint) is, a szénhidrát csökkentés miatt) nagyon erősen nedvszívó, így a hagyományos 1tojás-1ek liszt-1ek cukor nem is működik. Pláne mert most egy evőkanál nahhh… lehet 10g eltérés is!!
A másik, hogy a nehéz vajas-mascarpone krémes töltelék helyett Skyr joghurtot és most Peak kalóriamentes Flav Powdert ízesítőt használtam, hogy abszolút bikini-project kompatibilis legyen!
Peak ízesítőporokat gyakram vetem be, amelyek szinte KALÓRIAMENTESEK, vagyis kb. nulla kalóriával tudsz epret, banánt, mézet vagy csokiiiiis finomságokat varázsolni a kedvenceidből!
Én három ízt szoktam otthon tartani:
- egy vaníliását: ami igazából egy “kalóriamentes” vaníliáscukor
- egy gyümölcsöset: itt épp epreset. Nem azért, mert gyümit enni nagy bűn.. DE nincs mindig otthon, pláne eper… és sokkal intenzívebb ízt ad neki (kalória nélkül) az eeprturmixnak mint sajnos a bolti víz ízű változat… :/
- a kekszes: ettől idegenkedtem, de imádom! Mintha egy Győri kekszgyárat daráltak volna bele ? Tök jó sajttorta alapokhoz, vagy épp ehhez! Mindenhez, amihez a vajas-keksz kell – elég ez a por, plusz zab!
Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 10 perc |
Pihentetés | 2-3 óra |
Mennyiség |
szelet
|
- 5 db tojás
- 70 gramm zabliszt
- 30 gramm Peak Keep Calm Dessert Casein fehérjepor madártej ízben
- 50 gramm víz
- ízlés szerint folyékony édesítő
- 350 gramm Skyr joghurt
- 2 adagolókanál Peak Yummy Flav Powder cukormentes ízesítő por tündéreper íz 250g
- 30 gramm Peak Keep Calm Dessert Casein fehérjepor madártej ízben
- ízlés szerint édesítő
- 8-10 darab eper
Hozzávalók
A tészta
A krém
|
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját az édesítőszerrel elkeverjük majd robotgéppel apránként hozzáadjuk a vizet. A kazeint és a lisztet elkeverjük a pici sütőporral. A tojásfehérjét habbé verjük.
- A fehérjehabba elsőnek a tojássárgát forgatjuk bele óvatosan, majd több részletben a lisztes részt. Óvatosan kavard el, ne törjön a hab és ne maradjon az alján tojás vagy lisztes rész elkeveretlenül!
- Ezt a masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és elegyengetjük. 170 fokon körülbelül 12 perc alatt elkészül.
- Amíg sül a piskóta elkészítjük a Skyr joghurtos tölteléket is: egész egyszerűen összekeverjük és kész is. Az epreket apróra vágva tettem bele. (Akár pár szemet bele is turmixolhatsz - de nekem akkor nagyon folyós lett múltkor a krém - mindenképp valami "kötőanyag" kell akkor bele...konjak liszt, útifű maghéj, zselatin...)
- A kész piskótát még melegen nedves konyharuhába feltekerjük és megvárjuk amíg kicsit kihűl.
- Ezután kitekerjük, mehet 6 egyenlő részre osztjuk. (3ba osztottam és azt feleztem meg). A széleit vágd körbe, ha nem egyenletes.
- Oszlasd el a krémet és kezd el feltekerni. Az első miután feltekerted, tedd tálcára. Ehhez illesztve tekerd rá a következő lapot, és a többivel is hasonlóan tekerd fel. Egy kapcsos tortaformában zárd össze, és hagyd a hűtőben pihenni pár órát.