Közkívánatra: beszélünk egy kicsit arról, hogyan lehet a tojást helyettesíteni – és egy recepttel is kedveskedünk!
A tojás sokoldalú alapanyag a főzésben és sütésben, hiszen textúrát, kötőerőt és nedvességet ad az ételeknek. Azonban számos okból kifolyólag előfordulhat, hogy szeretnénk vagy kell helyettesítenünk. Legyen szó vegán étrendről, tojásallergiáról vagy egyszerűen csak arról, hogy nincs otthon tojás, számos remek alternatíva létezik, amelyekkel sikeresen pótolhatjuk a tojást. Nézzük meg ezeket részletesen!
Tojásmentes receptek, ingyen? Jöhetnek? Kattints ide és megmutatjuk, milyen az egészséges DIÉTA VEGÁNKÉNT! Ízletes, fehérjedús, és eléred vele az ÁLOMSÚLYOD is!
1. Lenmag (Lenmagliszt)
A lenmag kiváló alternatíva a tojás helyettesítésére, különösen süteményekben, muffinokban és kenyerekben.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 3 evőkanál víz
Elkészítés:
- Az őrölt lenmagot keverjük össze a vízzel.
- Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg egy zselés állagú keveréket nem kapunk.
Egy tojás helyettesítésére: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz
2. Útifűmaghéj
Az útifűmaghéj szintén kiváló kötőanyag, amely nedvességet is ad az ételeknek, különösen sütemények és muffinok készítésekor.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 3 evőkanál víz
Elkészítés:
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
- Az útifűmaghéjat keverjük össze a vízzel.
- Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg egy zselés állagú keveréket nem kapunk.
Egy tojás helyettesítésére: 1 evőkanál útifűmaghéj + 3 evőkanál víz
3. Banán
A banán különösen jól működik édes süteményekben, muffinokban és palacsintákban, mivel természetes édességet és nedvességet ad az ételeknek.
Hozzávalók:
- 1/2 érett banán
Elkészítés:
- Törjük össze a banánt egy villával, amíg sima nem lesz.
Egy tojás helyettesítésére: 1/2 érett banán (kb. 60-70g)
4. Alma
Az almát püré formájában is használhatjuk, különösen süteményekben és muffinokban, ahol nedvességre van szükség.
Hozzávalók:
- 1/4 csésze (kb. 60g) almaszósz
Elkészítés:
- Használjunk bolti vagy házi készítésű almaszószt.
Egy tojás helyettesítésére: 1/4 csésze (kb. 60g) almaszósz
5. Chiamag
Hasonlóan a lenmaghoz, a chiamag is remekül működik kötőanyagként és nedvességadóként a receptekben.
Hozzávalók:
- 1 evőkanál chiamag
- 3 evőkanál víz
Elkészítés:
- A chiamagot keverjük össze a vízzel.
- Hagyjuk állni 5-10 percig, amíg zselés állagú nem lesz.
Egy tojás helyettesítésére: 1 evőkanál chiamag + 3 evőkanál víz
És akkor jön egy tojásmentes, tejtermékmentes diétás zab-szenya:
1. Villámgyorsan elkészíthető. Vetekszik a mezei szendvics elkészítési idejével.
2. Rostdús – NEM LESZEL ÉHES!
3. Praktikus! Könnyen szállítható, nem borul, nem folyik, nem fut, nem szalad. Egyben állva várja, hogy megedd – akár evőeszközök híján!
4. Variálható attól függően mit teszel bele.
5. Elkészítve lefagyasztható, így bármikor csak ki kell olvasztanod, ha nincs eleség a láthatáron 🙂
Előkészítés | 5 perc |
Sütés/főzés | 5 perc |
Mennyiség |
adag
|
- 50 gramm (gluténmentes) zabpehely
- 10 gramm lenmag
- 120 ml víz
- só
- ízlés szerint sajt, sonka, tofu......
Hozzávalók
A szendvicshez
A feltét
|
- Keverj össze mindent - egy késes aprítóban, kivéve a feltétet.
- Öntsd bele a masszát, mint egy palacsintát kend el körbe.
- Ha elkezd szilárdulni, az egyik oldalát pakold meg sajttal, sonkával... amit szeretnél.
- Hajtsd rá a másik oldalát, és süsd meg mindkét oldalát így is.