Apukám makacsul nem eszi meg a humuszt, mindaddig, míg csicseriborsó pástétomnak nem hívjuk azt. Ő aztán nem eszik földet! 🙂 Így, amikor megunom a húst, és előveszem a finomabbnál finomabb vega receptjeimet, alaposan meg kell fontolnom, hogy minek is nevezzem az elkészült étkeket. Szóval itt a csicseri pástétomos sült zöldséges tekercs! Nyámmi!
Hozzávalók:
- tortilla lap (Peak Vegan Protein Fusion fehérjés receptjét itt találod)
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- feketebors ízlés szerint
- 1 db piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 1 db sárga kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 1 db zöld kaliforniai paprika, csíkokra vágva
- 1 kisebb cukkini, csíkokra vágva
- 250 g koktélparadicsom, egyben
- humusz
- bébispenót
- só
Dukkah fűszeres humuszhoz:
- 1 kis vöröshagyma, apróra vágva
- 2 teáskanál olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 40 dkg főtt csicseriborsó
- 12 dkg tahini
- 4 evőkanál citromlé
- 4 evőkanál friss apróra vágott petrezselyem
- 2 evőkanál apróra vágott jalapeño paprika
- 2 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál só
- 4 dkg szezámmag
- 4 dkg mandulapehely
- 2 evőkanál koriandermag
- feketebors
Elkészítés:
1. Először készítsük el a humuszt. Ehhez pároljuk meg a hagymát az olajon, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és robotgéppel dolgozzuk simára. Ha túl tömör a massza, vízzel hígítsuk.
2. A következő lépés a sült zöldség elkészítése. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra. Az olajat, a fokhagymát, a sót és a borsot keverjük össze egy tálban. A zöldségeket szórjuk egy kiolajozott tepsibe, öntsük rá az olajos keveréket, és jól forgassuk össze, hogy a fűszeres olaj minden zöldségre rákerüljön. Félidőben egyszer átforgatva süssük addig, amíg a zöldségek egy kissé pirulni kezdenek és megpuhulnak. Ez kb. 40 perc.
3. Amíg sül a zöldség, készítsük el a tortilla lapokat.
4. A zöldségeket vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni egy kicsit, hogy ne forró legyen, hanem csak meleg. Közben kenjük meg a tortilla lapokat humusszal, rakjunk rá bébispenótot, végül halmozzuk rá a zöldségeket és tekerjük fel a tortillákat.
5. Az utolsó lépést talán mondanom sem kell: együk meg mind! 🙂
Mivel ilyen sok – ízlésünktől függő – részekből áll az étel, ezért a tápértékeket külön adom meg,
így talán könnyebb lesz tervezni vele.
100 g tortilla 278.4 kcal-t, 10 g fehérjét, 32 g szénhidrátot és 12.2 g zsírt tartalmaz.
100 g humusz 196.2 kcal-t, 7.5 g fehérjét, 14.2 g szénhidrátot és 11.8 g zsírt tartalmaz.
100 g sültzöldség 54.7 kcal-t, 1.5 g fehérjét, 4.5 g szénhidrátot és 3.5 g zsírt tartalmaz.
Jó étvágyat!