A reform konyha igazán izgalmas dolog, főleg amikor olyan alapanyagokkal kezdünk kísérletezni, amit mondjuk egy klasszik Horváth Ilona szakácskönyv messziről sem ismer. Kitartás, lelkesedés, erős idegzet (és folyamatos B-terv vacsorára) kell hozzá, hogy belevágj… De megéri!
Nos, nekem a protein poros sütemények jelentették az első ilyen meredek gasztro-kalandokat… voltak sikeres attrakciók… és persze olyanok is, amivel a gyomrunk helyett inkább a kukát töltöttük meg.
Az első fehérje poros sütimet szerintem valamikor 10 évvel ezelőtt készítettem (igen, igen:))... Imádtam kísérletezni, és úgy voltam vele, lesz-ami-lesz, muffint végülis mindenből lehet sütni :)) (Hát nem..:))… az első fitt, ámde kevésbé mutatós képek… 😀
És mostanság idáig lehet fejlődni a diétás sütikben:
De! Kezdjük az elején! Miért is került protein por a sütiben?
Nem, ez nem valami gyermekkori feldolgozatlan traumából eredő aberrációm – igenis célja van annak a pornak a sütiben. De mégis mi?
Nem akarok senkit se leszólni. Én is voltam kezdő, így tudom: hatalmas előrelépés volt számodra, hogy egy bátor sóhajjal lecserélted a lisztet teljes kiőrlésűre, reményekkel telve a cukrot édesítőre, és már a kókuszzsírral is bűvészkedsz – de ezektől a sütik beltartalma közel sem lesz diétás…
…hiszen ettől még ott a zsír és a szénhidrát, mely olyan vad tápértékeket eredményez, amiből maximum csak egy fogtömésnyi darabot ehetsz, ha nem akarod másnap a büntető köröket róni a Margit-szigeten.
DE! A fehérje por segítségével olyan kedvező tápértékeket töltünk a sütibe, melyek nemcsak egészségesek, hanem szénhidrátban szegényebbek!
Próbáltam mindig is úgy étkezni, hogy a felesleges nassolásokat mellőzzem és minden étkezésem tudatos makrókkal felépített legyen – és így tartalmazzon fehérjét. A legtöbb receptem szépsége, hogy nemcsak egy finom, egészséges, bélbolyhokat kényeztető desszert, hanem értékes fehérjeforrás – így akár komplett, diétás étkezésként is megállja a helyét.
Bezony. Hányszor mondtam: “Csokitorta az ebédem.” “Amerikai palacsinta a vacsim!” “Az előbb toltam be három kekszet”. Jaaa, és diétázom! 🙂
MINDEN embernek fontos a megfelelő fehérjebevitel! A zsírt és a szénhidrátot könnyen elintézzük – elég csak labilis lelkiállapottal eltévedni a fornettis előtt – na de a fehérjebevitel szinte MINDIG problémás. A magas minőségű fehérje alap férfinak-nőnek, pláne sportolóknak, diétázóknak. És hát micsoda trükk, sütivel bevinni, nem? 🙂
Szóval, EZÉRT van protein por a sütiben. Mert csajok vagyunk és mindent akarunk. Fogyni is, sütizni is!
És elérkeztünk a kemény részhez. Megvettük a fehérjénket, és szeretnénk a kulacson túl is próbára tenni. Pár dolgot tarts észben!
Bármilyen meglepő, attól mert por és por, de a fehérjéd nemcsak tápértékileg, de bizony viselkedéstanilag sem ekvivalens a jó üreg nagyi titka liszttel. A két összetevőnek totál más az összetétele, a nedvszívó képessége, íze, nyújthatósági hajlandósága… és öööö, nem tudom újat mondok-e? – Hiába barátkoztatod az élesztővel, bizony megkelni sem fog.
Tehát egy az egyben nem lehet egy szimpla, békebeli nagymama receptet ámblokk átproteinesíteni.
Érdemes betartani az alábbi szabályokat – amik elég recept függőek, de szerintem Neked, minta a protein poros sütésben még szűz újoncnak remek kezdőlöket!
Ami nagyon fontos!!! … és alig van, aki ezt említené: BAROMIRA NEM MINDEGY, hogy milyen típusú proteinnel van dolgunk.
Tudom, talán Nálad is nagy szó, hogy egy méretes proteines zacsi díszeleg a konyhád kiemelt részén, ami olyan “mindenes” szerepet tölt be: ez megy reggel a zabba, vacsira, edzés előtt, után… és Ő a kiválasztott, mert Ő menne életed első proteines sütijébe.
Ismerős. Én is így jártam, amikor életem első proteines muffinját próbáltam megalkotni. Pár tojásfehérje, egy adag protein, pici zab, mert ugye rettegünk a szénhidrátoktól 😀 … na gondoltam ez gyerekjáték-aranyélet lesz!
Összekevertem, formákba töltöttem, sütőbe toltam, és epekedő, reménykedő… de legfőképp ÉHES szemekkel néztem, ahogy a muffinok szépen növekednek. Boldogság volt. Aztán mégse… hirtelen történt, nehéz is róla beszélni……………….
Váratlanul a folyamat megfordult: a sütihalmok kipukkadt lufiként hirtelen elkezdtek leereszteni, és pár másodperc alatt olyan mélyre süllyedtek, mint a reményeim, miszerint végre egy finom, diétás sütit falhatok.
Nem baj, nem a kinézetre megyünk… gondoltam. Egy kemény diétában, ahol a napok…azaz a makrok meg vannak számlálva, kit érdekel a külcsín, ha a belső finom, fehérjedús sütit rejt. Hátha ehető. Hát. Nem. Ennyire nem!!!!
Olyan száraz tészta lett a végeredmény, amit talán csak a bosszúra jó: mondjuk az ellenségünknek csomagolnánk el tízóraira, víz nélkül egy sivatagi körtúrához…
Mi a tanulság? (Ne legyél az ellenségem :D)…nem… Miért nem működött a recept, ami másoknak igen?!
A megoldás az, hogy különböző fehérje porok különböző eredményeket adnak. Egyik sem jó vagy rossz, más a lelkük, máshoz lesz affinitásuk.
Sajnos hajlamosak (vagyis inkább kénytelenek) vagyunk a protein porokat is egy kaptafára venni, és a receptbe az épp otthon fellelhető aktuális fehérjét beletúrni, aztán “carpe diem” alapon imádkozunk a végeredményért… (és közben telefonon értesítjük a párunkat, hogy biztos-ami-biztos, hozzon B-tervet a sarki gyros-ostól.
Szóval! Egyszerűsítve kétféle fehérje szekcióval dolgozhatunk.
- A gyors felszívódású tejsavó fehérje
- A lassabb típusú növényi fehérje és a kazein
- (A kevert: ami lassú és gyors is)
1. Ha tejsavó por van a konyhádban (ezek a Peak proteinek!)
A legnépszerűbb fehérje, aki annyira nem rajong azért a szerepért, hogy ő legyen az egyedüli sztár a sütidben… Ha a tészta jórészét tejsavóval akarod helyettesíteni, akkor az biza’ esélyes, hogy a kudarc sorozatok melegágya lesz: a süti száraz, szétesik, ragacsos… vagyis minden olyan állagot felvesz amit mi nem szeretnénk.
Amit javaslok: 100 gramm liszt esetén maximum 30 grammot válts ki tejsavóval. A tejsavónak van egy olyan jellegzetes tulajdonsága, hogy nagyon szárítja a sütiket (mint a kókuszliszt is) – így mindenképp ezt ellensúlyozni kell valamilyen nedvesebb komponenssel. (Példa: túró, joghurt, tojás, banán, reszelt alma vagy cukkini… ezek mindig jól működnek.) – ha sok ilyen van (almás-túrós-tojásos valami, akkor 40 grammig is mehetsz.)
És ha már proteines a süti, elég ciki lenne fehér lisztet mellé boronálni… a zabpehely vagy a mandula liszt tökéletes összhangban van vele! Ezek magas rosttartalmú és jó szénhidrátok. Kókuszlisztet kerüld, a fenn említett okok miatt. A kókuszlisztes-tejsavós süti meredekebb vállalkozás mint kispapucsban hegyet mászni. (Igen, sok ilyen van, Te ne tedd.)
Szóval tejsavó! Palacsinták, muffinok, és kevert sütemények, sajttorták (sok túró és tojás!) tökéletes alapanyaga is lehet – de a fenti kritériumokkal, nedvesítő társakkal! Azok a kekszek, melyek magas zsírtartalmúak – például mogyoróvajjal készülnek – azokban szintén jól működik a tejsavó protein.
Ha nem sütni szeretnél vele, akkor viszont igazi aduász! Öntetek, fagyik, sütés nélküli torták, protein szeletek, krémek elkészítésére a legjobbak, hiszen ezeket nem kell sütni, és igen nedves kontextusba kerül! 🙂 Ráadásul a tejsavó proteinek nagyon finom ízűek, ami dominálni is fog sütés nélkül!
!!! Tudom, ne bonyolítsam. De fogom, mert szeretném, ha jól sikerülne a sütid. Ez CSAK tejsavó koncentrátumra vonatkozik. Az ennél is gyorsabb tiszta izolátumok alkalmatlanok minden konyhai manőverre – azoknak a becses helye maradjon csak a kulacs.
2. A növényi fehérjék és a kazein (Ezek a Peak proteinek)
A növényi fehérjék azok, akiket nem feltételen az ízéért szeretünk. Anno nálam landolt egy szójás protkó… hát úgy voltam vele, vagy a kuka, vagy a muffin forma… és láss csodát! A kis szója meghálálta, hogy adtam neki még egy esélyt… és a világ legfinomabb kis vaníliás muffin reinkarnációjaként köszönte meg… na itt jöttem rá! A növényi fehérjékkel a legjobb sütni!!!
Bármilyen kevert süteményben, brownieba, muffinban kiváló textúrát adnak, de egy amerikai palacsintát is inkább ezzel készítenék el. Elég markáns mennyiségben kinyomja a lisztet: fele-fele arányban is nekiindulhatunk – sőt, ha az íz nem zavar, és van más összetevő is, akkor akár 70%-ban is teret kaphat.
A növényi porok állaga nagyon hasonlatos a jó öreg liszthez – gondolj csak a búzasikérre – ami növényi protein szintén!
A kazein hasonlóan működik… egy fokkal szerintem a növényi fehérjék még mindig jobbak, de a lisztes szekció felét még ő is el tudja vinni!
ITT egy videó, ahol arról is mesélek, HOGYAN tudsz sikeresen diétás sütiket sütni! Kötelező mindenkinek, aki a reform konyhában akar boldogulni!
Ahogy a videóban is mondtam: eginkább a Keep Calm kazeineket szeretem a fitt sütikbe beletenni, mivel állagra hasonlóak a liszthez, és NEM szárítják ki a sütiket – plusz isteni ízűek!
… végül: proteines nyújtható tészta? Létezik?
Igen, de ne ezzel indítsd a “porozós” karriered. A nyújtható tésztához mindenképp erős idegzet és növényi fehérje/kazein kell. Tejsavóval nem javaslom, mert nagyon szárítja, szakítja a tésztát. Ha mégis fehérjedús szaggatós sütit akarsz, és csak savód van, akkor vegyél búzasikért és tegyél olyat a tejsavóhoz!
Ettől nagyon jó, nagyon jó ruganyos állagot ad a tésztának! 100 gramm liszt esetén 10 gramm fehérjeporral és 20 gramm búzasikérrel indulnék. Növényi fehérje esetén 100 gramm tésztánál 30-40 grammig mennék.
A KÉPEKEN LÁTHATÓ FEHÉRJÉS SÜTIK RECEPTJÉT ITT MIND MEGTALÁLJÁTOK!
Kezdőknek egy szuper recept ITT!