A mostani témaként az egyik leggyakoribb érzékenységet vettem elő, ami nem más mint a laktóz-intoleranciáról. Ha Te is gyanakszol, hogy tejcukor érzékeny vagy, gyere tarts velem ebben a posztban és tudd meg, mit tehetsz ebben az esetben.
Melyek a laktóz-intolerancia előfordulásának okai?
Ez a „betegség” örökletes formában nem igazán alakul ki, viszont gyermekkorban hat éves kor után egyre gyakrabban jelentkezik.
Ennek az elsődleges oka a laktáz enzim (tejcukor lebontó enzim) fokozatos kiürülése a szervezetből. Felnőttkorban pedig szinte természetesnek mondható a laktóz-intoleranciakialakulá
Hogyan állapítható meg a laktóz-érzékenység?
A következő eljárások egyértelmű bizonyosságot adnak abban az esetben ha felmerül a kérdés, hogy érintett vagy-e te is:
- Laktóz tolerancia teszt: A beteg testsúly kilogrammonként 2 gramm laktózt kap, amivel egyidejűleg a vércukorszintet is mérik, amennyiben a vércukorszint-növekedés alacsonyabb lesz, mint 20 mg/dl akkor szinte bizonyos a laktóz-intolerancia megléte.
- Terheléses-megvonásos tesztek: A táplálékok közül a tej és ezzel párhuzamosan minden más tejtermék kivonása meggyőző eredményeket hozhat ha a korábban jelentkező laktóz-érzékenységre jellemző tünetek hirtelen megszűnnek az új étrend hatására, majd hirtelen visszatéréssel a korábbi étkezéshez a tünetek újra jelentkeznek.
- Laboratóriumi vizsgálatok: A székletmintából egyértelműen kimutatható a savas vegyhatás a tejsavas erjedés eredményeként.
- Szövettani vizsgálat: Ez a teljesen biztos módszer arra vonatkozóan, hogy elkülönítsük egymástól akár az elsődleges vagy a másodlagos laktóz-intoleranciát. Ennél az eljárásnál a vékonybélbe vezetett szonda segítségével szövettani minta vételére és vizsgálatára kerül sor, amely kiértékelése után egyértelműen felállítható a diagnózis.
A laktóz-intolerancia leggyakrabban előforduló tünetei:
hasi fájdalom, szélgörcsök, erős bélmozgás, puffadás, kemény hasfal. Ezek a tünetek nagyjából 1 órával a tej vagy tejtermék elfogyasztása után jelentkeznek. Kisebb mennyiségű laktóz bekerülése esetén még nem megfigyelhetőek a tünetek. Napi 2-2,5 dl tej (12 gramm laktóz) elfogyasztása után nem feltétlenül derül ki a laktóz-érzékenység.
Milyen megoldási lehetőségek vannak a problémádra?
Mindenképpen kerülni kell a tej fogyasztását, de legalábbis minimálisra redukálni a napi bevitelét. A savanyított tejtermékek és a hosszú ideig érlelt száraz sajtok ugyanúgy fogyaszthatóak, mint a laktóz-mentes készítmények, mert a fermentálás hatására nem okoznak tüneteket.
Megoldás lehet a laktáz enzim tabletta formában történő visszapótlása a tejfogyasztást megelőzően, hogy a tejcukor lebontás ne okozzon problémát az emésztési folyamatok során.
A magtejek magas fehérjetartalma és laktózmentessége is alternatív megoldást nyújthat a tej helyettesítésére.
tejcukor érzékenység
fehérjepor tejcukor érzékenység
Források:
Mattar R, de Campos Mazo DF, Carrilho FJ; Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors. Clin Exp Gastroenterol. 2012 5:113-21. doi: 10.2147/CEG.S32368. Epub 2012 Jul 5.
Shaukat A, Levitt MD, Taylor BC, et al; Systematic Review: Effective Management Strategies for Lactose Intolerance. Ann Intern Med. 2010 Apr 19.