-+=
Olvasási idő: 2 perc

A mostani témaként az egyik leggyakoribb érzékenységet vettem elő, ami nem más mint a laktóz-intoleranciáról. Ha Te is gyanakszol, hogy tejcukor érzékeny vagy, gyere tarts velem ebben a posztban és tudd meg, mit tehetsz ebben az esetben.

Melyek a laktóz-intolerancia előfordulásának okai?

Ez a „betegség” örökletes formában nem igazán alakul ki, viszont gyermekkorban hat éves kor után egyre gyakrabban jelentkezik.

Ennek az elsődleges oka a laktáz enzim (tejcukor lebontó enzim) fokozatos kiürülése a szervezetből. Felnőttkorban pedig szinte természetesnek mondható a laktóz-intoleranciakialakulása. A magyarázat rendkívül logikus és egyszerű: az emlősöknél, így az embereknél is, az élet korai szakaszában van csak jelentősége a tejnek, így a tej lebontásához nélkülözhetetlen enzim aktivitása idővel teljesen meg is szűnik. Ez genetikailag kódolt folyamat. Azonban van egy másodlagos előfordulása is a laktóz-intoleranciának. A vékonybél sérülésének következtében, amely történhet egy fertőzés által vagy akár gyomor-bélhurut miatt, a bélnyálkahártyájába ágyazott laktáz is elvész a hámsejtek felsérülése miatt.

Hogyan állapítható meg a laktóz-érzékenység?

A következő eljárások egyértelmű bizonyosságot adnak abban az esetben ha felmerül a kérdés, hogy érintett vagy-e te is:

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

  • Laktóz tolerancia teszt: A beteg testsúly kilogrammonként 2 gramm laktózt kap, amivel egyidejűleg a vércukorszintet is mérik, amennyiben a vércukorszint-növekedés alacsonyabb lesz, mint 20 mg/dl akkor szinte bizonyos a laktóz-intolerancia megléte.
  • Terheléses-megvonásos tesztek: A táplálékok közül a tej és ezzel párhuzamosan minden más tejtermék kivonása meggyőző eredményeket hozhat ha a korábban jelentkező laktóz-érzékenységre jellemző tünetek hirtelen megszűnnek az új étrend hatására, majd hirtelen visszatéréssel a korábbi étkezéshez a tünetek újra jelentkeznek.
  • Laboratóriumi vizsgálatok: A székletmintából egyértelműen kimutatható a savas vegyhatás a tejsavas erjedés eredményeként.
  • Szövettani vizsgálat: Ez a teljesen biztos módszer arra vonatkozóan, hogy elkülönítsük egymástól akár az elsődleges vagy a másodlagos laktóz-intoleranciát. Ennél az eljárásnál a vékonybélbe vezetett szonda segítségével szövettani minta vételére és vizsgálatára kerül sor, amely kiértékelése után egyértelműen felállítható a diagnózis.

A laktóz-intolerancia leggyakrabban előforduló tünetei:

hasi fájdalom, szélgörcsök, erős bélmozgás, puffadás, kemény hasfal. Ezek a tünetek nagyjából 1 órával a tej vagy tejtermék elfogyasztása után jelentkeznek. Kisebb mennyiségű laktóz bekerülése esetén még nem megfigyelhetőek a tünetek. Napi  2-2,5 dl tej (12 gramm laktóz) elfogyasztása után nem feltétlenül derül ki a laktóz-érzékenység.

Milyen megoldási lehetőségek vannak a problémádra?

Mindenképpen kerülni kell a tej fogyasztását, de legalábbis minimálisra redukálni a napi bevitelét. A savanyított tejtermékek és a hosszú ideig érlelt száraz sajtok ugyanúgy fogyaszthatóak, mint a laktóz-mentes készítmények, mert a fermentálás hatására nem okoznak tüneteket.

Megoldás lehet a laktáz enzim tabletta formában történő visszapótlása a tejfogyasztást megelőzően, hogy a tejcukor lebontás ne okozzon problémát az emésztési folyamatok során.

A magtejek magas fehérjetartalma és laktózmentessége is alternatív megoldást nyújthat a tej helyettesítésére.

 

kokusztej_keszitese_hazilag


tejcukor érzékenység

fehérjepor tejcukor érzékenység

Források:

Mattar R, de Campos Mazo DF, Carrilho FJ; Lactose intolerance: diagnosis, genetic, and clinical factors. Clin Exp Gastroenterol. 2012 5:113-21. doi: 10.2147/CEG.S32368. Epub 2012 Jul 5.

Shaukat A, Levitt MD, Taylor BC, et al; Systematic Review: Effective Management Strategies for Lactose Intolerance. Ann Intern Med. 2010 Apr 19.

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.