„Zéró szénhidráttal”
„Én nem eszek szénhidrátot”
„A rettegett szénhidrátok”
„Szénhidrátmentes diéta”
…
Sajnos, egyre többet hallom ezeket a mondatokat, pedig nem szabadna rettegnetek tőle, hiszen nem bánt! Koránt sem akkora ellenségünk, mint ahogy azt sokan gondolják. Épp ellenkezőleg, hiszen szüksége van a szervezetünknek ilyen fajta tápanyagra is!
Szénhidrátok fő szerepe az energiaszolgáltatás,- tárolás, minden egyes személynek más mennyiségű szénhidrátra van szüksége szervezetétől és céljától függően!!
Ha nem viszünk be kellő mennyiségű szénhidrátot, akkor agyunk,-idegrendszerünk nem fog megfelelően működni, valamint hormonrendszerünk sem fog ideálisan működni, ezt pedig nem szabad kockáztatni!!
Megint, csak azt tudom mondani, cél és egyén függő, hogy kinek mennyi szénhidrátra van szüksége! Viszont, NEM mindegy, milyen szénhidrátot viszünk be szervezetünkbe.
- Kerülni kell a cukor és kenyérfélék által bevitt szénhidrátot.
- MINŐSÉG és MÉRTÉK itt is a legfontosabb kérdés!!
Például fogyasszatok basmati vagy jázmin rizst, zabpelyhet, bulgurt, kölest, édesburgonyát, puffasztott rizst vagy hajdinát és sok-sok zöldséget! De most a címben szereplő tésztákra fogunk kitérni!
”A tészta beilleszthető diétába?”…IGEEEN, beilleszthető az egészséges/tiszta táplálkozásba! (Persze, itt nem versenydiétáról beszélünk, mert ott teljesen más, és grammra pontosan kiszámolt diétáról beszélünk..az már más kérdés) Rengeteg fajta tészta van, szóval nincs nehéz dolgunk ezek között megtalálni, azt, amelyik egészségesebb, és célnak megfelelő!
Mindenekelőtt fontos tisztázni, a tésztafogyasztás önmagában nem vezet túlsúlyhoz, ahogy teljes mellőzésével sem lesz egyik napról a másikra álomalakod… A probléma, ahogy fenn említetve volt: a szénhidrát minőségével van. Egészen pontosan a finomított szénhidrátokkal – melyek gyártása során eltávolítják az ételből a rostokat, ezáltal gyorsan megemelik a vércukorszintet, majd, amikor az újra leesik, kisvártatva farkaséhes leszel.
Milyen tésztákat egyek, ha megkívánom?
• RIZSTÉSZTA: lisztérzékenyek is fogyaszthatják, teljes mértékben gluténmentes, illetve tojást sem tartalmaz! Főzni nem kell, csak forrázni.
• HAJDINATÉSZTA teljes értékű élelmi rostforrás, ennélfogva támogatja az emésztést. A gabonaféle szintén gluténmentes étrendbe is beilleszthető.
• ÜVEGTÉSZTA: Ázsiában nagyon népszerű. Általában mungóbablisztből készítik, előnye; hogy gazdag vitaminokban, alacsony a kalória és a szénhidráttartalma, glikémiás indexe is alacsonynak számít, ezért nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel! (Nem kell főzni, csak forrázni! semleges az íze, ezért jól variálható! ).
• DURUMTÉSZTA: a kalóriatartalma alacsonyabb, mint a hagyományos tésztáé, glikémiás indexe igen alacsony.
„Elmebeteg” ötlet – cukkinitészta?!
Jól jönne egy könnyed aduász vacsora, amely finom és tápláló is egyben? Akkor az a te recepted és mindenképp ki kell próbálnod! A csirkehús biztosítja a kellő fehérje bevitelt és a kellemesen fűszerezett zöldségek remekül passzolnak mellé. Hidd el, nem lesz unalmas és hamar elkészül!
A cukkini mindig a diétázók népszerű konyhatartozéka volt és lesz is… hiszen alacsony kalória tartalma miatt szinte bármikor ehetjük! És bármibe!…
Miért jó ötlet a cukkinit enni a tészta helyett?
- Az íze teljesen semleges, nem fogod érezni a cukkini ízét. Így ahogyan a tésztát, így őt is bármibe variálhatod! Lehet bolognai, vagy joghurtos a szósz, a cukkini mindenhez passzol!
- Magas a rosttartalma, így a szénhidrát felszívódást tudod lassítani. Bár alapból nem kell gyors felszívódású szénhidrátokat enni agyba-főbe… De például akinek még túl meredek gondolat a teljes tészta kihagyása, az felezhet: 50% cukkini tészta és 50% sima vagy durum tészta legyen a menü!
- Szinte kalóriamentesen növeled az étel mennyiségét! Nagyon minimális a kalóriatartalma, így sokat meg lehet belőle enni – és nincs is annál jobb, mint amikor tele a tányér ?
- Aki még fittebb recepteket akar az édesítővel és zabliszttel helyettesítse a cukrot és a fehérlisztet!
Fontos tippek a tésztaimádóknak!
A tészta szénhidráttartalmát tudjuk csökkenteni, ha rostban gazdag, friss zöldségekből álló salátával fogyasztjuk. A nagy halom zöldség arra is kiváló megoldás, hogy kompenzáljuk a kicsinek tűnő tésztamennyiséget – csodásan néz ki a fő fogásunk, ha a tányéron ott díszeleg a nagy kupac, színes friss zöldség. Ha diétázol, akkor a tészta-zöldség arányt próbáld meg minél jobban a zöldségek felé billenteni!
Ne fogyassz zsírt és szénhidrátot együtt!
Jobb lesz az emésztésednek, és diéta szempontból is szükségesen hasznos dolog a szénhidrátokat a zsíroktól külön választani. Így ha zsírszegény húst, halat, tofut adunk a tésztához az egy tökéletes kombó – ráadásul telít, így biztosan nem maradunk éhesek.
Ha mindenképp „olajos élményre” vágysz, akkor ezt próbáld ki: Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával – és 1-2 kanál MCT olajjal! Az MCT olyan különleges tulajdonságú, hogy energizál, segíti az anyagcsere gyorsítását, és nem rakódik le zsírként! Minden tésztaételhez tökéletes plusz szír, a legjobb ha hőkezelés nélkül használod és kevered bele!
Pirított tészta – olaj nélkül?!
Tudtad, hogy létezik olyan olajspray, ami szinte semmi kalóriát nem tartalmaz? Fújd ki a serpenyőt a ShopRite kalóriamentes olajspray-vel (EZ-coat olajspray újult változata): fincsi, vajas, szaftos ízt ad az ételnek – rád viszont nem ró felesleges kalóriákat! Tökéletes, ha például pirított tésztát akarsz készíteni.
A szószon se bukjunk el!
A tésztát nyilván mindenki valami öntettel szereti fogyasztani – azonban a népszerű vajjal, tejszínnel, liszttel sűrített mártások durva kalóriabevitelt jelentenek. A tésztákhoz használjunk szószként sovány tejtermékeket (joghurt, light növényi tejszín) , vagy cukromentes ketchupot, paradicsompürét – de zöldségekből is szuper mártások készülnek: brokkolis, gombás, répás tészta például mennyei 🙂
Egy szónak is száz a vége: MÉRTÉK és MINŐSÉG!! NE válasszátok az egyszerűbb, cukros dolgokat, hiszen amellett, hogy károsak, még narancsbőrösek is lesztek.
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Milyen tésztát ehetsz diéta alatt?" című cikkhezNagyon jók!