Jól jönne egy könnyed aduász vacsora, amely finom és tápláló is egyben? Akkor az a te recepted és mindenképp ki kell próbálnod! A csirkehús biztosítja a kellő fehérje bevitelt és a kellemesen fűszerezett zöldségek remekül passzolnak mellé. Hidd el, nem lesz unalmas és hamar elkészül 😉
A cukkini mindig a diétázók népszerű konyhatartozéka volt és lesz is… hiszen alacsony kalória tartalma miatt szinte bármikor ehetjük! És bármibe!…
Miért jó ötlet a cukkinit enni a tészta helyett?
- Az íze teljesen semleges, nem fogod érezni a cukkini ízét. Így ahogyan a tésztát, így őt is bármibe variálhatod! Lehet bolognai, vagy joghurtos a szósz, a cukkini mindenhez passzol!
- Magas a rosttartalma, így a szénhidrát felszívódást tudod lassítani. Bár alapból nem kell gyors felszívódású szénhidrátokat enni agyba-főbe… De például akinek még túl meredek gondolat a teljes tészta kihagyása, az felezhet: 50% cukkini tészta és 50% sima vagy durum tészta legyen a menü!
- Szinte kalóriamentesen növeled az étel mennyiségét! Nagyon minimális a kalóriatartalma, így sokat meg lehet belőle enni – és nincs is annál jobb, mint amikor tele a tányér 🙂
- Aki még fittebb recepteket akar az édesítővel és zabliszttel helyettesítse a cukrot és a fehérlisztet!
Ezek után hoztam Nektek két szuper receptet – hogy megmutassam, a cukkini milyen nagyszerűen be tud épülni a kedvenc tésztás finomságaink közé!
Pikáns csirkés cukkini tészta
Hozzávalók:
- 4 db cukkini vékony csíkokra szelve (ehhez használhatsz spirálozót)
- 500 gramm csirkemell
- 1 kicsi piros kaliforniai paprika felszeletelve
- 1 kicsi sárga kaliforniai paprika szintén felvágva
- 2-3 szál aprított újhagyma
Öntethez:
- 3 evőkanál fehér rizsecet
- 2 evőkanál szezám olaj
- 1 kis csokor friss koriander aprítva
- 2 teáskanál agave szirup (helyettesítheted folyékony édesítővel)
- ¼ lime leve
- ½ teáskanál chili paszta
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- só és bors, ízlés szerint
- kevés szezámmag
Elkészítés:
Egy kis tálban keverd össze az öntet hozzávalóit, majd tedd félre. Egy nagyobb edénybe tedd bele a felszelt cukkinit, a darabokra szedett csirkemellet, a paprikákat és a hagymát. Locsold meg a dresszing egy részével és rázd össze az egészet. Tálaláskor szórd meg a tetejét szezámmaggal, esetleg plusz koriander levéllel.
A másik nagy kedvencem, aminek nagyon szuper állagot ad a cukkini, az a pizzatészta! Igen, ezt a tésztát is kiválthatjuk vele!
A cukkini egy nedvesebb, „tömeget növelő” hozzávaló, így szuper állagot ad a tésztának, természetesen kevesebb kalóriával!
Hozzávalók:
- 150 g cukkini (reszelve, kinyomkodva)
- 1 tojás
- 50 g zabliszt vagy semleges ízű vegan fehérje por
- ízlés szerint só, őrölt bors, pizzafűszer
Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverjük, majd a sütőpapírral kibélelt pizzaformára egyengetjük. 180 fokon 15 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből, és picit hűlni hagyjuk. Utána lehet rátolni a feltétet, majd újra sütni egy 10 percig!
Visszatesszük a sütőbe még kb. 10-15 percre (amíg a sajt meg nem olvad).
Nemcsak amolyan sós-párolt-sült zöldségköretként tudod fogyasztani, hanem nagyon könnyen lehet vele sok-sok sós ÉS ÉDES! finomságot is elkészíteni!
U.i.: természtetesen NE gondolja senki, hogy egy az egyben a barilla tésztát vagy a kedvenc donpepe pizzád íze fog visszaköszönni. Nagyon más a hozzávaló, nagyon más a tápértéke – és az íze is, de kompromisszumként, diétánál érdemes ilyenekkel cselezni.
Akinek nagyon nehéz a reform-átállás, az próbálja felesben: ahogy fenn írtam fele tészta-fele cukkini, vagy a pizzánál elsőnek térjen át liszt helyett a zab alapúra, és utána a többi. Fokozatosság itt is 🙂