-+=
Olvasási idő: 3 perc

Sok fehérjét kipróbáltál és mára már tudod, hogy a legfinomabb és legelterjedtebb fehérjepor tejből készül. Teljesen véletlenül fedezték fel a sajtgyártás során, hogy milyen értékes, magas fehérjetartalmú savó keletezik ekkor.

Mostanra a technológia lehetővé teszi, hogy ezt a sajtgyártás melléktermékeként keletkező folyadékot tovább módosítsuk úgy, hogy abból Te még jobban profitálhass.

A sportolók számára készülő táplálékok fejlesztése folyamatos az egész világon. Nem véletlen, hogy egy sprinter futó 1912-ben 10,6 sec teljesített,  a mai világrekord már 9,57 sec. Az emberi genetika ez idő alatt semmit sem változott, azonban a táplálkozási és edzési módszerek igen nagy mértékben fejlődtek.  

Ilyen folyamatos fejlődésen mennek keresztül a fehérjeporok, egyben az étrend-kiegészítők is. A tejsavó fehérje vagy whey protein fehérje és az aminosav komponens, melyet kivonunk a sajtgyártás melléktermékeként keletkező folyadékból. A whey protein rendelkezik a legmagasabb biológiai értékkel, minden ismert élelmiszer között.

Mi az a “proprietary blends”? Hát…..

Gyakran olvashatod a fehérjeporod dobozán ezt a feliratot : “proprietary blends” of whey proteins.

A “proprietary blends” nem egy különösebb whey protein féleséget vagy típust jelöl, semmilyen megkülönböztető tulajdonságot nem jelent ez a megnevezés. Ez a jelölés arra szolgál, hogy elrejtse a fehérje minőségét az adott termékedben. Néhány “proprietary blends” mindössze 10%-nyi fehérjét tartalmaz. Sok esetben az ilyen keverékek nem-fehérje hozzáadott anyagokat tartalmaznak vagy a whey protein denaturált alkotórészeit.

A fehérjék denaturálódnak hő vagy egyéb külső fizikai hatás esetén. Gondolj csak a tojásfehérje esetére – hő hatására az állaga megváltozik.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

https://peakshop.hu/man/wp-content/uploads/2017/02/995peak_feherjepor.pngA whey protein három fő formában van kereskedelmi forgalomban:

Mi a különbség a whey koncentrátum és a whey izolátum között?

1. A whey protein koncentrátum tipikusan alacsony zsírtartalommal rendelkezik, magas bioaktív összetevő tartalommal, természetes laktóz-, és szénhidráttartalommal. Finom krémes tejre hasonlító íze van.  A whey protein koncentrátumnak ennek ellenére magasabb a zsírtartalma, mint a whey izolátumnak. A whey protein koncentrátum 25% – 89% fehérjét tartalmaz (általában 80%), mely kevesebb, mint a whey izolátum esetében. A koncentrátum több olyan mikronutrienst tartalmaz, amelyet a whey izolátum nem, ezek a:

  • IGF-1
  • TGFb-1
  • TGFb-2

A koncentrátum magasabb mennyiségű nutrienst tartalmaz az alábbiakból, mint a whey protein izolátum:

  • Conjugated Linoleic Acid (CLA)
  • Immunoglobulins
  • Lactoferrin

2. A whey protein izolátum nem tartalmaz zsírt és laktózt, mivel ezt a gyártás során eltávolítják, de általában alacsonyabb bioaktivált összetevővel rendelkezik. Finom, tejre hasonlító íze van. A whey protein izolátum 90% – 96% fehérjét tartalmaz. Laktózérzékenység esetén is nyugodtan használhatod!

3. A whey protein hidrolizátum előemésztett és részlegesen hidrolizált fehérjepor. Az előemésztés lényege a könnyebb felszívhatóság, azonban az áruk magasabb. A fokozottan hidrolizált fehérjék még kevésbé allergének, mint a többi fehérjefajta. 

A whey protein izolátumot tehát akkor használd, ha laktózérzékeny vagy, illetve fontos számodra a nullához közeli zsírtartalom!

Különböztesd meg a whey protein izolátumokat is!

1. Ioncserélt whey protein izolátum

Az ioncserélt whey protein előállítása során a whey protein oldatba statikus, elektromos töltést vezetnek, amellyel lehetővé válik a fehérje elválasztása a víztől és a laktóztól. Az ioncserélt whey protein izolátum zsírtartalma majdnem nulla.

2. Mikroszűrt whey protein izolátum

A mikroszűrt whey protein izolátum gyártása fizikai szeparációt jelent egy mikroszkópikus szűrő segítségével. A mikroszűrt whey izolátum magasabb fokú mint az ioncserélt, mert a kulcs mikronutriensek (szubfrakciók) nem vesznek el az előállítás során.

Mikor használj tehát whey protein izolátumot?

A Peak whey izolátum ioncserélt és mikroszűrt whey izolátumot tartalmaz, hozzáadott l-leucinnal, beta ecdysteronnal, és emésztőenzimekkel. Előnye hogy:

  • A Whey Isolat nem okoz vízvisszatartást a bőröd alatt, amely azt jelenti, hogy jó választás lehet akár versenyidőszakban is.
  • A Whey Islolat még erős laktózérzékenységben szenvedő emberek számára is alkalmazható, mivel igen kevés laktózt tartalmaz, sőt a Peak laktóz emésztőenzimet, laktázt is adagol eme proteinporához.

Maradt még kérdésed? Tedd fel és válaszolunk!

Tejsavófehérje izolátum

Tejsavófehérje

Ketogén diéta könnyen! Töltsd le INGYEN a felkészülésedhez!

Referenciák:

Peak