A sportolók, és manapság már a hétköznapi emberek egyik leggyakoribb panasza is az ízületek fájdalma. Mindezek ellenére az edzőtermi beszélgetések során igen ritkán esik szó arról, hogy mit is lehetne tenni ez ellen, vagy ha már megtörtént a baj, hogyan kezeljük.
Ízületvédő
Az ízületi fájdalmak okát szinte mindig pontosan meg lehet mondani. Az első és leggyakoribb oka a kellemetlenségeknek a bemelegítés hiánya, amit az emberek többsége igencsak félvállról kezel. Emellett komoly panaszokat okozhat még a túl gyakori vagy túl hosszú ideig tartó edzés, a túl nagy terhelés, amire az ízületek még nem készültek fel, helytelen súlyválasztás, a levezetés és nyújtás hiánya az edzés végén, helytelen táplálkozás, és a hibás gyakorlat végrehajtás. Tehát, az izmaid hiába állnak kész a keményebb edzésekre, ha azonban az ízületeidet túlterheled hosszú időre elbúcsúzhatsz a kondi teremtől. Ebből pedig világosan kiderül, hogy megfelelő ízületi működés nélkül nincsen megfelelő izommunka sem!
Az ízület felépítése:
A csontok egymással érintkezve ízületeket képeznek. Az ízület felépítése határozza meg a lehetséges mozgás kiterjedését és irányát.
Az ízületek alkotóegységei stabilitást adnak, és egyben csökkentik az állandó használatból eredő károsodás lehetőségét.
Az ízületi tok kívülről teljesen körülzárja az ízületet, de egyben elég rugalmas ahhoz, hogy lehetővé tegye a mozgást és erősen összetartsa az ízület részeit. A tokot belülről ízületi hártya béleli, melynek sejtjei termelik az ízületi folyadékot. Ez a tiszta folyadék kitölti az ízületi tokot, és tovább csökkenti a csontok közötti súrlódást mintegy “megolajozva” azt megkönnyíti a mozgást. A csontok végét sima, kemény, kopásálló védőszövet: az ízületi porc védi, mely mozgás közben felfogja a rázkódást, minimálisra szorítja a súrlódást. Ugyancsak ízületi porcok párnázzák ki a két csont közötti rést is, és így a testsúly egyenletes eloszlását segítik. Az ízületi tömlők folyadékkal telt kis tasakok, melyek olyan szomszédos képletek között biztosítják a siklást, ahol az egymáshoz történő súrlódás, kopást, esetleg szakadást eredményezne. Az ízületi tok stabilitását ínszalagok, izmok biztosítják.
Az ízületi fájdalmakat többféle probléma okozhatja, a három leggyakoribb az ízületi gyulladás, a nyáktömlő gyulladás valamint az ín- és ínhüvelygyulladás. Lássuk kicsit részletesebben:
Az ízületi gyulladásnak (arthritis) több típusa is létezik, azonban többnyire vagy reumatikus ízületi gyulladás vagy osteoarthritis áll fenn. Utóbbi az ízület elhasználódását jelenti, ami kifejezetten a testépítőket és az atlétákat érinti. A kopás úgy alakul ki, hogy a két csont súrlódik és emiatt recés felületűvé válik, ami erős fájdalmat okoz.
A nyáktömlő gyulladása (bursitis) során a nyáktömlők (bursák), amik a csontos kiemelkedéseket fedik, és ezáltal kipárnázzák őket, begyulladnak jellemzően a könyöknél és a vállnál. Semmiképpen ne hagyjuk kezeletlenül, hiszen a bursák felelnek az izmok és inak csontok feletti elmozgásáért is, így betegségük komoly gondokat okozhatnak, és nemcsak az edzések során.
Ízületvédő táplálékkiegészítők
Mi a megoldás?
1.Zselé
Na nem a gyümölcs zselé, bár nem járunk távol az igazságtól, ugyanis a zselatin rengeteg ételnek is az összetevője.
A zselatin alapvetően állati kollagénből készül, tehát pl. lovak csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből, hidrolízis útján állítják elő. A kollagénben található kötések lebontásával keletkezik maga a zselatin.
A zselatin egyébként esszenciális fehérje, ami a sejtek és a testszövetek összetartásához szükséges. Magas az aminosav tartalma, mely olyan kollagénformáknál játszik fontos szerepet, mint a prolin és a glicin.
43 gramm szárított tojásfehérje vagy 35 gramm zsírszegény tej felel meg 10 gramm hidrolizált zselatin prolinnak. Bár a szervezet elő tudja állítani a prolint és a glicint, ám bizonyos körülmények között ez mégsem elég és plusz bevitelre van szükség. Kutatások mutatták ki, hogy naponta 10 gramm hidrolizált zselatin csökkenti a fájdalmat, és elősegíti az általános ízületi egészséget, de emellett biztosítani kell a megfelelő kalcium bevitelt is.
2. Omega 3
Manapság egyre többen fedezik fel ismét az Omega 3 áldásos hatásait a szív- és érrendszerre, teljesítményre vagy az agyi funkciókra. Ám ide tartozik például az is, hogy az Omega 3 képes mérsékelni a fájdalmat bármilyen gyulladásos esetben. Ennek, pedig azaz egyszerű oka, hogy ez egy olyan esszenciális zsírsav, aminek szerepe van a gyulladás csökkentésében. Erre kiválóan alkalmas a lenmagolaj vagy a halolaj, akár kapszula formájában is.
Bővebben az Omega zsírsavakkal egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk.
3. Glükozamin
A glükozamin az egyik legelterjedtebb természetes anyag, amelyet a porcelváltozások megelőzésére és kezelésére használnak. A glükozamin a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, melynek molekulájában a szénhidrátokat általánosan alkotó szén, hidrogén és oxigén mellett nitrogént is találhatunk. A csoportot szokták aminocukroknak is hívni, ahol az „amin” előtag a nitrogén jelenlétére utal. A rovarok páncélját alkotó kitin tulajdonképpen polimer (rendkívül sok összekapcsolódott molekula) glükozamin.
A glükozamin esszenciális része a porcnak, az ízületi folyadéknak és az ízület más részeinek is. Funkciója szerint segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését.
Tanulság
Ha te is azon sportolók közé tartozol, akik rendszeresen küzdenek különféle ízületi fájdalmakkal, akkor három teendőd van. Először is vizsgáld felül az edzésedet – megfelelő időtartam, pihenő idő, súlyválasztás, bemelegítés és nyújtás. Másodszor is keress fel egy jó szakorvost és vizsgáltasd ki magad. Harmadik lépésként pedig tedd rendbe az étkezésedet és válassz megfelelő táplálék kiegészítőket. Hidd el nem éri meg az ízületek kárára spórolni, hiszen ízületek nélkül, nincsen edzés sem.
Kattints a képre és tudj meg még többet a ízületi problémákról!
Peak Man
Tudj meg többet a súlyod menedzseléséről a Google+ oldalunkon!