Mmm, forró, friss kávé… majdnem mindenki iszik kávét. Sokan akár 3-4 csészével is naponta. A legtöbbünk azonban nem úgy gondol a kávéra, mintha egészséges lenne. Természetesen nem az akkor, ha úgy iszod, ahogy legtöbb ember csinálja. Ha telerakod cukorral és mesterséges ízesítő porokkal, akkor inkább árt.
Most egészséges vagy nem egészséges a kávé?
Először is, a médiában egy ideig hallani lehetett, hogy a kávéban lévő anyagok egy része lehetséges, hogy káros. A főtt kávé akril-amidokat és más veszélyes anyagokat tartalmaz. A jó hír azonban az, hogy a kávé olyan MAGAS koncentrációban lát el értékes antioxidánsokkal, fenolos tápanyagokkal, klorogénsavval és más egészségvédő anyagokkal, hogy ezek bőven ellensúlyozzák a rosszabb összetevőket.
A kávé sok ember számára a legnagyobb antioxidáns forrás, ugyanis a chipsek és a sült krumpli nem tartalmaznak ilyen tápanyagokat. Ha nem eszel elég zöldséget és gyümölcsöt, akkor most tudatosítsuk, hogy a kávéból nyered az antioxidánsokat a legnagyobb mennyiségben. Ezt tehát nem bélyegezhetjük szimplán egészségtelennek.
Fontos lenne egyébként, hogy többféle forrásból lásd el a szervezeted antioxidánsokkal, tehát zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, gyógynövények, babfélék, tea és cukormentes kakaó legyen az étrendedben.
Tehát mi a 3 legjobb módszer arra, hogy egészséges legyen a kávéd?
A 3 legfontosabb trükk az alábbi ahhoz, hogy maximalizáld a kávéd előnyeit:
1. Nulla hozzáadott cukor, vagy valami más szénhidrát.
Ha szereted a feketekávét úgy ahogy van, mindenféle édesítés nélkül, akkor ez a legjobb út. Akár egy fitnesz modell versenydiétában is bármikor, bármennyit fogyaszthatsz így belőle. Ha édesen iszod, gondolom nem mondok újdonságot azzal, hogy semmilyen szénhidráttal ne öntsd nyakon. Tönkreteszed a kávéd jótékony hatásait, ha megrakod cukorral.
Ha coffee shopban, vagy kávéházban veszed meg a kávédat, ügyelj arra, hogy kerüld el a jól hangzó ízesítőket, a mindenféle süteményes, meg krémes, spéci ízeket. Ezek a verziók MINDIG tele vannak cukorral. A Starbucksban vagy más kávézókban akár 300-400 kalóriát is tartalmaz egyetlen egy kávé. Határozottan nem tesz jót a szervezetedben ennyi cukor, és az inzulinszinted azonnal hullámzásba kezd.
A latte vagy a cappuccino jó lehet, ha cukrozatlanul iszod vagy valamilyen édesítővel. Kérlek ügyelj arra, hogy sokszor olyan előrecsomagolt édesítőszert kapsz a kávézókban, ami dextrózt vagy maltodextrint tartalmaz. EZ SZÉNHIDRÁT, azaz innentől kezdve akár cukrot is tehetnél a kávédba.
Ezt onnan tudom, hogy én is járok ilyen kávézókba, és még nem találtam ezekben olyan édesítőt, amit beletehettem volna a kávémba.
2. Másodszor kerülni kellene azokat a borzalmas fehér porokat, amiket tej helyett vagy az ízesítésekhez lehet kapni. Az ilyen ízesítők többnyire kukoricasziruppal készülnek, vagy veszélyes transz-zsírokat tartalmazó hidrogenizált olajokkal. Inkább használj zsíros tejszínt, még ez is jobb! Bio kókusztejjel mindenféle kávé nagyon finom, ráadásul ez sok-sok MCT-t tartalmaz.
Ha vendégeket hívsz magadhoz, egyszerűen főzz egy kávét és önts hozzá kókusztejet, mindenki imádni fogja.
3. Ha ennél is jobban fel akarod turbózni a kávédat antioxidánsokkal, akkor adj hozzá fahéjat. Nagyon finom ízű, nulla kalória és a fahéj segít a vércukorszinted ellenőrzés alatt tartásában. Próbálkozhatsz bio, cukrozatlan kakaóporral is. Az ilyen kakaó szintén tele van antioxidánsokkal és a vérnyomásodra is jótékonyan hat.
Ne vidd túlzásba a kávézást. Ha túladagolod ez okozhat mellékvese kifáradást. A Tyrosin aminosav is nagyon jól működik, ha fáradt vagy és nem tartalmaz koffeint.
Mikor iszol túl sok kávét?
Nem tudok Neked egy dolgot vagy élelmiszert sem mondani, amiből nem okoz gondot, ha túl sokat eszel vagy iszol. Semmi másra nem kell törekedned, csak az egyensúlyra. Látom az embereket, hogy sokan ezt nem értik, amikor a kávézásról vagy a serkentő hatóanyagokról van szó.
Ha napi 3-4-6 csésze ERŐS kávét iszol és masszív fejfájásod van, ha nem kapod meg a napi adagod, akkor ez már a koffein elvonás tünete. Ebben az esetben a teával tudsz ellensúlyozni és szép lassan a napi 1 csésze kávé mellett sem lesz fejfájásod. Rooibos vagy gyógynövényes teákat is ihatsz, ami nem tartalmaz koffeint egyáltalán.
Élvezd a finom kávédat, csak arra ügyelj, hogy ne pakold meg felesleges kalóriákkal és ne kávéval éld túl a mindennapjaid.
Forrás:
http://ajcn.nutrition.org/content/84/2/274.short
http://www.journalsleep.org/Articles/310411.pdf
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "3 trükk az egészséges kávéhoz!" című cikkhezSzerintem az is számít, hogy milyen fajta kávéból készítjük el. Az élelmiszerbolt polcáról levett híres őrölt kávék sem épp optimálisak, mivel ki tudja mikor őrölték őket és már olyat is tapasztaltam, hogy miután megvettem a szemes kávét, találtam benne pár nem kívánatos darabot…rátaláltam egy cégre, akik finom és friss kávékészítményeket árulnak: coffeein.hu