Bár még nem teljesen tisztázott tény, hogy mi is a pontos okozója az emlőrák kialakulásának, de a kutató orvosok fáradságos munkával folyamatosan vizsgálják az összefüggéseket. Eddig az már bebizonyosodott, hogy a betegség azzal kezdődik, ha a sejtek elkezdenek rendellenesen növekedni és ezek a sejtek gyorsabban osztódnak, mint az egészségesek. Csomók képződnek és kialakul a rákos megbetegedés. Legtöbb esetben a tejmirigyekben kezdődik a rosszindulatú elváltozás.
Mellrák
Melyek lehetnek a mellrákot előidéző kockázati tényezők?
- elhízás
- mozgásszegény életmód
- túlzott mértékű alkoholfogyasztás
- korábbi daganatos megbetegedés
- családban lévő emlőrák
- öröklött genetikai elváltozások
- fiatalkorban vagy gyerekkorban sugárzásveszélynek kitett helyzetek
- menzesz 12 éves kornál előbbi jelentkezése
- 35 éves kor fölötti első terhesség
- hormonkezelés
Mellrák és táplálkozás
Hogyan csökkentheted a mellrák kialakulásának kockázatát?
A kutató orvosok a rizikó faktor listán, első helyen említették az obezitást, vagyis a kóros elhízást! A legfontosabb, hogy az étkezésedre odafigyelj minden körülmények között! Ha egy kiegyensúlyozott és egészséges diétát folytatsz, akkor egészen bizonyosan csökkenteni tudod a rákos sejtképződések kialakulásának kockázatát. Sőt! Hihetetlen változást tudsz elérni már önmagában azzal, ha csupán a fehér cukrot hagyod el! Nem csak az alakodra fog jótékony hatást gyakorolni ez az apró odafigyelés, de 50%-kal kevesebb esélyt adsz annak, hogy rosszindulatú sejtek képződhessenek a szervezetedben. A fehér cukorról kiderült az a tény is, hogy táplálja a rákos sejteket!
Érdemes körülnézni a kamrádban lévő polcokon és egy alapos szelektálást csinálni!