A hólabda, vagy kozák sapka süti, arról kapta a nevét, hogy a Kozák férfiak ilyen sapkát hordtak. 🙂 Még ma is előfordul, hogy nőként is hordunk ilyen sapkát, de az én édesanyámnak is volt ilyenje, nagy és borzas kiadásban.
A hólabda az egyik nagy kedvencem, és váratlanul és hirtelen ELFOGY :), mindenféle vendégségben. Most egy diétás verziót hoztam, ami ráadásul a Slim Secret fehérje, citromos frissességét is magában rejti. Hóesés, vagy nyári szellő – tök mindegy, minden időjárásban fogyaszthatod. Remélem neked is kedvedre válik ez a finom, krémes és a citromos íz miatt üdítő kis alakbarát édesség.
Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojás
- 5 ek. zabpehelyliszt vagy darált zabpehely
- 2 ek. zsírszegény kakaópor
- 5 ek. víz
- 1 kk. sütőpor
- 2 ek. eritritol Dia wellness 1:1 édesítő
Tipp: pluszban 2 evőkanál Slim Secret fehérjeport is adhatsz a piskótához, így 2 ek. vízzel többet használj.
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl rizstej (bármilyen másfajta tejjel is elkészíthető)
- 2 dl víz
- 3 ek. eritritol Dia wellness 1:1 édesítő (ízlés szerint)
- 3 ek. Slim Secret túrós-citromos fehérjepor
- 1 kk. citromlé (ízlés szerint, de el is hagyható)
- Vanília ízű fehérjés pudingpor
- 250 gr light mascarpone krémsajt
- 1 tábla magas kakaótartalmú cukormentes étcsokoládé
- 1 ek kókuszzsír
- 100 gr kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját az eritritollal fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a vizet, a zabpehelylisztet, kakaóport és a sütőport.
A fehérjét kemény habbá verjük, majd a tojássárgás masszához keverjük óvatosan, nehogy összetörjük a habot. Nagyméretű sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, 175 fokon 10 percig sütjük. Amikor kihűlt, pogácsaszaggatóval kisebb köröket szaggatunk ki belőle, de te választod meg a méretet, ez lehet nagyobb is.
A tejszín ízű pudingot a tejjel, fehérjeporral és az eritritollal elkészítjük, majd hagyjuk kihűlni. Ezután belekeverjük a hideg mascarpone krémsajtot és a citromlevet. Két-két karika közé krémet kenünk, majd az oldalát is körbekenjük és kókuszreszelékbe forgatjuk. A tetejét a kókuszzsírral felolvasztott étcsokoládéval vonjuk be. Irány a hűtő, 1 óra és már fogyasztható is, ha nagyobb formában készítetted el, akkor több időre van szüksége.
Tipp:
A megmaradt piskótadarabokból, krémből, kókuszból és csokoládéból összekeverve pohárdesszertet is készíthetünk, csak hogy semmi se vesszen kárba. 😉