Milyen következményekkel jár, ha nem figyelsz a tünetekre, vagy nem kezelteted a problémát?
Először is fontos tudnod, hogy bármilyen életkorban és bárkinél kialakulhat a gluténérzékenység, hajlamtól függően. Kialakulásában sokszor genetikai tényezők, immunológiai és környezeti hatások is állhatnak. Tehát fontos, hogy alapos kivizsgálás és a táplálkozási lehetőségeid körültekintő feltérképezését követően kezdj bele egy terápiába.
Amennyiben nem kezeled a gluténérzékenység okozta tüneteid, úgy a rosszindulatú nyirokrendszeri daganatos betegségek kockázatát is növelheted, illetve cukorbetegség és autoimmun betegség is kialakulhat súlyosabb esetekben.
Milyen táplálékokat kell kerülnöd, ha lisztérzékeny lettél?
- Ne fogyaszd még kis mennyiségben sem a következőket: búza, búzacsíra, rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durum búza, sör, whisky, vodka, gin.
- Ne vedd le a polcról, ha az étel vagy ital tartalmazza a következő összetevőket: karamell, citromsav, stabilizátorok, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, szójaital, szójaszósz, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártások, ketchup, nápolyi, keksz, néhány fogyókúrás italpor.
Miket fogyaszthatsz gluténérzékenység esetén?
Burgonya, kukorica, rizs, hajdina, köles, bab, borsó, gyümölcsök, zöldségek, halak, húsok, tejtermékek mind szerepelhetnek az étlapodon.
Gluténmentes konyhakész ételek vagy alapanyagok, például gluténmentes liszt,melyeket egyre nagyobb választékban találsz az üzletek polcain.
Fontos, hogy teljesen megreformáld az étkezési szokásaidat, ha bizonyosan megállapított a gluténérzékenységed. Megfelelő és szigorú diéta betartása mellett, orvosi segítség nélkül is kezelheted, szinten tarthatod, sőt enyhébb esetekben akár teljesen meg is szüntetheted a problémádat. Ne legyen betegségtudatod, inkább csak tekintsd felkiáltójelnek ezt az állapotot, a tested jelzéseként, hogy valamin változtatnod kell ahhoz, hogy újra jól működhessen!
gluténérzékenység
gluténérzékenység gyógyítása
Forrás:
Nonceliac Gluten Sensitivity. Kirgel A, Lebwohl B. Advances in Nutrition. 2016 Nov 15;7(6):1105-1110. doi: 10.3945/an.116.012849. Print 2016 Nov.
Green PHR, Cellier C (2007). Celiac disease. New England Journal of Medicine, 357(17): 1731-1743.
Case S (2005). The gluten-free diet: How to provide effective education and resources. Gastroenterology, 128(4, Suppl 1): S128-S134.