Bármi is legyen a stressz forrása – testi vagy érzelmi, a test adrenalin kibocsátásával reagál. Ez egy olyan hormon, amely egyéb hormonális és idegi válaszok kaszkádját váltja ki, így keresztülsöpörve a testen felkészítenek minket a harcra vagy menekülésre.
Hogyan reagál a tested stresszhelyzetben?
Habár a mai stresszek nagy része nem igényel gyors fizikai reakciót, testünk még mindig az ősi és régen bevált módon reagál. Az aggodalom megtapasztalásának kevesebb, mint egy másodpercén belül a szívritmus meggyorsul, a látás kiélesedik, és a vér az izmok irányába terelődik, valamint besűrűsödik a vérünk, mintegy előkészületként a sebek begyógyításához. A fizikai stressz, melyre ezek a reakciók elsődlegesen hasznosak, rendszerint rövid ideig tartanak, majd a hormonszintek és az idegrendszer visszatérnek normális, kevésbé felfokozott állapotukba. Napjaink életstílusa néha összekapcsolódhat a hosszú időtartamú szellemi stresszel, és ez azt okozhatja, hogy a test hosszú időszakokra marad stressz válasz „üzemmódban”.
A stressz pontos hatását a tápanyagszükségletre nem teljesen értjük, azonban ismert, hogy ilyen körülmények között a test anyagcseréje megterhelés alá kerül, ezáltal az immunrendszert éri a legnagyobb hatása: csökkenti a védelmi képességét és potenciálisan jobban kitesz minket a fertőzéseknek és a betegségeknek.
Az adrenalin előállításához C-vitamin szükséges. Az adrenalinszint a stressz hosszú időtartamaira megemelkedik, ezáltal több C-vitamin szükséges. A legnagyobb részét a táplálkozásunkkal kell biztosítani, de a legjobb megoldás lenne, ha szednénk még pluszba C- vitamint is. Ha ez nem teljesül, azáltal, hogy bőségesen fogyasztunk olyan C-vitaminban gazdag ételeket, mint a narancs, kiwi, bogyósok, paprika, burgonya és brokkoli, a test néhány része, mint az immunrendszer nélkülözni kényszerülhet.
30% OFF mindenre a Peak Karácsonyi vásárban! Vigyél egészséges dolgokat Karácsonyi Ajándékba, az egész Családodnak!
Hogyan tudod csökkenteni, illetve akár megelőzni a stresszhelyzeteket?
Kutatások kimutatták, hogy a C-vitamin hiánya csökkenti a makrofágok aktivitását, azon immunsejtekét, melyek szó szerint felfalják a behatoló baktériumokat és vírusokat. A kevesebb makrofág hajlamosabbá tesz minket a megfázásra és az influenzára, ami viszont még jobban lemeríti a C-vitamin tartalékokat. Mikor hosszú távon vagyunk stressznek kitéve, az immunrendszert a C-vitamin mellett még megerősíthetjük béta-karotinban (az A-vitamin prekurzora) gazdag ételekkel, mint a sárgarépa, mélyzöld színű zöldségek és a sárga és narancsszínű gyümölcsök.
A C- és A-vitamin, valamint a folsav és a cink rendszeres bevitele létfontosságú az immunrendszer működéséhez, hogy segítsék a fertőzések elleni védekezésben. A folsav megtalálható a szemes babban, spenótban és más zöld levelű zöldségekben, míg a jó cinkforrások közé tartoznak a rákok, osztrigák, búzacsíra, máj, sütőtökmagok és a vörös húsok.
Ezért különösen fontosak a fehérjék!
A test fehérjeszükséglete szintén megnövekedhet állandó stressz alatt. Hal, csirke, pulyka, sovány vörös hús, tojás, tej vagy bab fogyasztása az étkezések alkalmával ezért válik különösen fontossá. Az elégtelen fehérjetartalmú táplálkozás határozottan csökkentheti az immunvédelmet és a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. Az olyan „olajos” halak, mint a lazac, pisztráng, tonhal, és szardínia különösen jó választások, mert a vért hígító esszenciális zsírsavakkal is ellátnak. Ez segíthet ellensúlyozni az adrenalin vért sűrítő tulajdonságait.
Enni a stressz legyőzéséért, valójában azt jelenti, hogy jó ételválasztással egészségesen kiegyensúlyozottá teszed a táplálkozásodat. A rendszeres testmozgás szintén fontos, mivel képes felfokozni az endorfinok (természetes kedélyfokozók) termelését és fejleszteni a fittségi szintet. Az állandó stressz alatt lévő embereknek meg kellene fontolniuk életmódjuk megváltoztatását!
stressz
stressz csökkentése
Forrás: