A folyadékpótlás fontosságáról már biztos sok mindent olvastál, az ásványvizeket valószínűleg karton számra cipeled haza így a nyári kánikulában. De vajon tényleg annyira egészséges? Vagy a csapvíz jobb megoldás?
Ebben a témában (is) nagyon nehéz eligazodni, ha megnézed az interneten felbukkanó cikkeket, elolvasod a fórum hozzászólásokat, megnézed a termékek leírását, teljesen ellentmondó információkkal találhatod magad szemben.
Nézzük először a száraz tényeket!
Víz és víz között hatalmas nagy különbségek lehetnek, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a H2O-n kívül mit is tartalmaz a folyadék, mint ahogy az is lényeges, hogy honnan származik, hogyan lett tisztítva, és milyen formában jut el hozzád.
Mi számít ásványvíznek?
Ásványvíz fogyasztás
Az ásványvíz olyan ivóvíz, amely legalább 500 mg/liter oldott ásványi anyagot tartalmaz. Ezek kölcsönöznek neki egyedi, sajátos ízt és gyakran gyógyhatást kölcsönöznek neki. Az ásványvíz az ivóvízzel azonos beszerzési helyről, védett artézi kútból, vagy forrásból származik. A vizek döntő többsége szénsav mentes, ezt a palackozás előtt dúsítják. Ennek értelmében a hazai vezetékes ivóvizek fele, vagyis a háztartási csapvíz, és a természetes források többsége is ásványvíznek minősülnek. Azonban mesterségesen is állítanak elő ásványi és egyéb anyagokkal dúsított vizet, ezek azonban nem tekinthetők természetes ásványvíznek.
A gyógyvizek ásványi anyag tartalma a 20.000 mg/l-t is elérheti, mely viszont csak kizárólag artézi kút révén nyerhető, lényegesen mélyebb rétegből.
Tudtad? A világon több mint 3000 ásványvízmárka van forgalomban!
Csapvíz vagy ásványvíz?
Van, aki az előbbire, van, aki az utóbbira esküszik. De vajon melyik a jobb?
A csapvíz és az ásványvíz közötti elsődleges különbség – azon túlmenően, hogy az egyiket a boltban megveszed, hazacipeled, a másikhoz meg egyszerűen kinyitod az otthoni csapot – nem csupán ízben, hanem összetételben is megmutatkozik.
Ásványvíz pro és kontra
Az ásványvizekben magasabb az összes oldott ásványi anyag tartalom, és többféle ásványi anyagot tartalmaznak, mint a vezetékes víz. Ezen tulajdonságok azonban a különféle ásványvizek forrásvizek, gyógyvizek között is igen eltérőek lehetnek.
Az ásványvíz fogyasztás az elmúlt években jelentősen megugrott, mindenhol a folyadékpótlás fontosságáról, és az ásványvizek áldásos hatásáról lehet olvasni. Olcsón hozzájuthatsz, széles a kínálat, így azt gondolhatod, hogy a napi szükséges mennyiséggel már sokat tettél az egészségedért.
Valóban így van?
Folyadékpótlás ásványvízzel
Különböző fórumokon egyre gyakrabban beszélnek arról, hogy a szerves és szervetlen ásványi anyagok különféleképpen viselkednek a szervezetben. Szerves kötésű ásványi anyagokhoz kizárólag a táplálékból – zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonamagvak, tej, tejtermék, húsfélék fogyasztásával – juthatsz. A palackos vizekben található ásványi anyagok szervetlenek („élettelenek”), amelyeket testünk „vegykonyhája” csak nehezen, vagy egyáltalán nem tud feldolgozni. Emiatt a rendszeres ásványvizet fogyasztók folyamatosan megterhelik a szervezetüket mesterséges sókkal, amelyek ballasztanyagként lerakódnak a méregtelenítő szerveikben, és különféle betegségeket – vese- és epekőképződést, érelmeszesedést, ízületi problémákat – okoznak.
Ugyanez igaz a magasabb nátrium tartalmú vizekre, melyek nagyobb mennyiségben történő fogyasztása szintén nem célszerű, kiváltképp magas vérnyomásban szenvedőknek, akiknek nátrium szegény étrendjükbe ezek nem a legmegfelelőbben beilleszthetők.
Állítólag a magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkező vizek kizárólagosan fogyasztva vesekövet is okozhatnak, ezért azt javasolják, hogy érdemes kiegészítened egyéb alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizekkel, vagy csapvízzel a napi folyadékpótlást.
Ugye tudod, hogy az emberi szervezetnek naponta átlagosan 2,5-3 liter folyadék elfogyasztása az ideális?!
A PET palackos (műanyag) ásványvíz veszélyei
A palackozott ásványvízzel kapcsolatban azonban nem is igazán a tartalom az, ami egészségügyi kérdéseket vet fel, hanem maguk a PET-palackok. Azon felül, hogy ezek a palackok környezetszennyezők, és az újrafeldolgozásuk még nem teljesen megoldott, a pillepalackokból hő hatására mérgező anyagok kerülhetnek a vízbe – érvelnek a szakemberek. A PET-palackok egy antimon nevezetű anyagot tartalmaznak, amely az arzénhoz hasonlóan toxikus. Ha meleg helyen tárolod az ásványvizet, akkor előfordulhat, hogy az antimon a vízbe oldódik. Egy másik, a műanyag palackokból kioldódó, emberre veszélyes phtalát vegyület is kioldódhat a palack anyagából a meleg hatására. Ehhez még hozzájön, hogy esetleg egyszerre nagy mennyiségben vásárolsz ásványvizet, és ha a felhasználásig meleg helyen tárolod a palackokat, akkor jó az esély arra, hogy a méreg a vízbe kerül. Az ásványvizek ráadásul könnyedén fertőződhetnek baktériumokkal is, hiszen a palack felbontása után már „szabad a pálya” a különböző mikroorganizmusoknak, főleg ha több napig is eltart egy palacknyi víz elfogyasztása.
Csapvíz pro és kontra
A csapvíz viszont egy zárt rendszeren keresztül jut el hozzád, és egy komoly tisztító procedúrán esik át, mielőtt még a lakásba kerül. A csapból folyó vízzel nem is ez a probléma, hanem sokszor maga a tisztítás, ugyanis általában klórvegyületeket használnak a fertőtlenítéshez, és ez sokszor jellegzetes ízt ad a víznek. Persze vannak nagyobb gondok is annál, hogy éppen nem a legkitűnőbb aromájú a csapból érkező ivóvíz, például az, hogy a csapvíz akár gyógyszermaradványokat is tartalmazhat.
Itthon állítólag a vizsgálatok ezt nem igazolták.
A csatornahálózatban található vizek elvileg megfelelnek az előírásoknak, a házba lépve azonban már más a helyzet. Egész más lehet a jól indult vízminőség ellenőrzés vége, amikor új építésű, műanyag vezetékes házon fut végig a víz, és akkor, amikor egy régi épület ólomcsövein fejezi be útját.
Tisztított csapvíz a legjobb?
Végre a mindent megoldó megoldás lehet a tisztított csapvíz? Az otthoni víztisztítókat forgalmazó cégek szerint ez a tökéletes megoldás!
Kiszűrik a klórt és a káros anyagokat a csapvízből, így jóval egészségesebb, kellemesebb ízű és illatú vizet ihatsz. Sajnos azonban ennek a megoldásnak is vannak buktatói!
Általában a legnagyobb problémát a baktériumok elszaporodása jelenti, főleg amikor nem megfelelő a szűrők karbantartása, cseréje. A fordított ozmózis elvén működő víztisztítók pedig a hasznos sókat (kálcium, magnézium) is kiszűrik a vízből, amelyek pedig fontosak lennének a szervezetednek, cserébe viszont száz százalékosan eltávolítják a klórt és a vasat az ivóvizedből.
A kör bezárult, és sokkal okosabb se lettél, ahogy én sem. Dönthetsz a saját meggyőződésed, szokásaid szerint, vagy némileg figyelsz a mértékletességre. Vagyis a szervezeted folyadékpótlását nem csak kizárólag palackozott ásványvizekkel, hanem csapvízzel, frissen préselt zöldség-, gyümölcslevekkel, különféle teákkal old meg!
Ásványvízből se mindig csak egy bizonyos márkát vásárolj, a vásárláskor, nézd meg a palackos víz összetevőit is!
Te meg szoktad nézni vásárláskor az ásványvizek szavatossági idejét is?
Hozzászólások
Eddigi hozzászólások a "Ásványvíz vagy csapvíz? Tudod, hogy melyik egészségesebb a napi folyadékpótlásban?" című cikkhez