-+=
Olvasási idő: 3 perc

Írom, és a videóban szeretettel mutatom, hogy mi az ami ténylegesen,  a GYAKORLATBAN VAN.

Hogyan édesítünk a táplálék kiegészítők esetében jelenleg? Valójában állandóan feladat van az édesítéssel kapcsolatosan, mert jönnek mennek a trendek és a vásárlói igények, miközben az igény változatlanul magas: édesség kell, szénhidrátok és cukor nélkül.

Ha mindenféle édesítőszer nélküli fehérjeport keresel – itt bőven találsz azt is. 

A mesterséges édesítő szerek azok az édes ízű anyagok, amelyek a cukor helyettesítésére szolgálhatnak főzés vagy élelmiszer gyártás során. Azért használjuk őket, mert alacsonyabb, vagy NULLA a kalória tartalmuk.

Mesterséges Édesítőszer: 

aceszulfam K
aszpartam
szaccharin
szukralóz

NEM Mesterséges Édesítőszer:

erithritol
fruktóz
maltitol
mannitol
szorbitol
sztevia
tagatose (Naturlose)
xylitol

Mindegyiken nem megyek végig, biztosan változott már ez a lista, így húzzuk ki gyorsan, ami nem aktuális:

→ 1. Aszpartam: Maradjunk abban, hogy ezt, ha jól emlékszem 2009 környékén az összes Peak termékből kivettük, mert mindenféle érdekes tanulmány látott róla napvilágot. Közel nulla a kalória tartalma, mellékíze nincs, így való igaz, hogy jól működött, ha fogyni kellett. A Light Cola-ban még mindig van aszpartam, és én szoktam is ilyet inni – nem tulajdonítok neki nagy jelentőséget. A Te döntésed, hogy élsz-e aszpartammal.

Peak Black Friday! 33% OFF + Ajándék Szaloncukor a rendelésedhez! És még sokféle más Karácsonyi kedvezmény! Tárazz be!

Októberi kampány – Shop akció

→ 2. Fruktóz: Van benne szénhidrát, dehát az édesítőszerek közé van besorolva. A glukózzal szemben, extra előnye nincs, de azért sok helyen látom feltüntetve, mint édesítőszer. Ha diétázol, kihúzhatod a listádról, mint alternatívát. Mi NEM használjuk, mert akkor NEM FOGYNÁL LE.

→ 3. Szorbitol: Van kalória tartalma. A szorbitol energiatartalma alacsony, grammonként 2,6 kilokalória (11 kJ), míg a cukor 4 kilokalóriát (17 kJ) tartalmaz.
Ezzel nem sokra megyünk. Diétához nem megfelelő.

→ 4. Mannitol: Grammonként 1.6 kcal-t tartalmaz, azaz a cukorhoz képest 40%-kal alacsonyabb az energiatartalma, azonban 50%-kal csökkent az édessége. Nem használható jól diétához.

→ 5. Maltitol: A maltit tisztán édes ízű, édessége a cukor édességének körülbelül 60–90%-a. Energiatartalma is valamivel alacsonyabb, mint a cukornak, kb 2,4 kcal/g. A tiszta maltit hasznosításához az emberi anyagcsere nem igényel inzulint, fehér kristályai ezért diabetikus termékekhez megfelelő lehet.  Néhány Peak termékben előfordul – főképpen amiatt, hogy az eritrit TÚL NAGY mennyiségben és tömegben kerülne bele egy krémbe, vagy fehérjébe. (akár 30%-ban….)

→ 6. Xilitol: Ez a nagy kedvence volt  mindenkinek, egy ideig. Jól hangzik a nyírfacukor elnevezés. A xylitol egy úgynevezett cukor alkohol, de rövidítsünk ezen azzal, hogy van kalóriatartalma Kb. a fele a cukorénak. Ezzel tehát nem tudunk diétázni.

Igen igyekszünk egyszerűsíteni, mert a glikémiás index is számít a szénhidrátok esetében, és az is, hogy az adott anyag mekkora mennyisége szívódik fel az emésztő-rendszeredben.

Nem vagy Te táplálkozás tudós, hogy naphosszat kalóriákat ossz és szorozz, hogy most megeheted ezt a süteményt, vagy nem. Így nem lehet élni, viszont Te is le akarsz fogyni. Ezért javasoljuk azt a megoldást, hogy a cukros és fehérlisztes összes ételt és terméket kerüld. Ezért arra tanítunk, hogy a szénhidrát tartalomra ügyelj az ételekben – és csak erre az egy szempontra érdemes figyelni. Maradt tehát a listánkról, a tagatose és a sztevia.

→ 7. A tagatose-nak is van bőven kalória tartalma – kb. 40%-a a cukorének. Kihagyjuk.

→ 8. Sztevia: A szteviának olyan mellékíze van, hogy a terhességem során mindig rosszabbul lettem, mintha nem ettem volna semmit sem. Ezért a legtöbb termékben, amelyik szteviát tartalmaz, ennek az édesítőszernek az aránya kb. 5 ezrelék körül van. EZRELÉK igen. 🙂 Nem sok, de a csomagoláson jól mutat a kis szteviás zöld levélke.
Én csak azt kérem, nézd meg mi a valódi édesítő anyag abban a termékben. Segít ha ezt tudod, amikor diétázol.

→ 9. Maradt a szaccharin, a szukralóz és az acelszufám k – ezeket találni meg jelenleg a Peak termékekben. Azért használjuk jelenleg őket, mert ezek édesek, közel nulla kalória tartalmúak, azaz valóban eléred velük a céljaid.

→ 10. Már megint kihagytam valamit! Az eritrit KIMARADT!

Az eritrit hasonlít a szorbitolhoz és a maltitolhoz, és kiváló tulajdonságai vannak, ráadásul természetesnek is tekinthető. Nincs mellékíze, a glikémiás indexe 0. 60% édességű a cukorhoz képest, és 0,2 kalória van benne grammonként. Az semmi.

A helyzet azonban az, hogy 100-szor annyi tömegű eritritet kell használnunk belőle, a szukralóz édesítő képességéhez képest. A szukralózból elég 1 gramm a megfelelő édességhez, de ugyanehhez az édesítő hatáshoz, eritritből 100 gramm kell majd.

Ez azt jelenti, hogy eritrites édesítés esetén, a whey proteined fehérjetartalma 80%-ról, 50%-ra fog csökkenni. Tetszene ez Neked? Áh, dehogy tetszene. Felháborodnál, hogy eritritolt árulunk fehérjepor helyett.

Ahol nem fontos a fehérjetartalom, például a készülő Peak édességeknél, vagy a Peak mogyorókrémnél, ott eritritet használunk. De a fehérjeporok esetén, még keressük a megfelelő technológiát – ez a dolgunk.

A táplálék kiegészítők fejlesztése egy Utazás. Mindig más technológiákat keresünk, hogy minden egyes nap jobbak legyünk.

Elég a sok eredménytelen diétából?!
Ne vesztegesd tovább az időt!

Referenciák:

Peak
https://www.nature.com/articles/s42255-025-01227-8