Gluténérzékenység, laktózintolerancia, tojásallergia… ezek csak a leggyakoribb betegségek, amelyekkel nem könnyű az élet, különösen akkor, ha rendszeresen sportolsz. Mire figyelj, és mivel pótolhatod a „hiányzó” ételeket és tápanyagokat?
Ételallergia
Sok esetben mindenféle betegség nélkül sem egyszerű változatos és kiegyensúlyozott étrendet kialakítani, de a dolgodat tovább nehezíti, ha valamilyen táplálékallergiában szenvedsz. Fontos, hogy ilyenkor még többet törődj az étrended összeállításával, hiszen ha nem viszed be a megfelelő tápanyagokat a szervezetedbe, annak hosszú távon komoly következményei is lehetnek.
Tojásallergia
Ha rendszeresen sportolsz, biztos Te is figyelsz arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét vigyél be a szervezetedbe, emiatt olykor biztosan elfogyasztasz egy rántottát vagy egy tojásos szendvicset. Bár a sportolók a tojássárgájával általában csínján bánnak (a magas koleszterintartalma miatt), mégis előfordul, hogy a tojás ezen részét is használod sütéshez-főzéshez. Ha azonban a tojásfogyasztás után bőrviszketést, bőrpírt, zsibbadást és hasmenést tapasztalsz, érdemes teljesen kiiktatnod az étrendedből ezt az élelmiszert. Ha ezt teszed, akkor fokozottan figyelj a megfelelő fehérje és B-vitamin pótlásra.
Tipp: Rántotta helyett válaszd inkább a magas fehérjetartalmú müzlit!
Gluténérzékenység
Az egészséges étrendben a teljes kiőrlésű pékáruk és a zab alapú élelmiszerek fontos szerepet töltenek be, de a gluténérzékeny és gabonaallergiás emberek ezeket a termékeket nem fogyaszthatják „büntetlenül” (többek között székrekedés, hasmenés, puffadás léphet fel a glutén fogyasztását követően). Ha Te is azok között vagy, akiknek gondot okoz a glutén, akkor fontos, hogy ne csak a sütésnél, főzésnél előforduló alapanyagokra figyelj, hanem az étrend-kiegészítőket is körültekintően válaszd meg. Nézd meg azok összetevőit, mert azok között olykor búzakeményítő is szerepelhet!
Tipp: Zabpehely helyett egyél quinoat reggelire!
Étrend ételallergiásoknak
Laktózintolerancia
A laktózérzékenység talán az egyik leggyakrabban előforduló ételallergia, ezért mára már számos olyan élelmiszer van, amit a tejcukor érzékenyek is fogyaszthatnak. Külön örülünk annak, hogy a gyártók sportolókra is figyelmet fordítanak, így egyre több laktózmentes étrend-kiegészítő van a piacon. A címkéket azonban akkor is érdemes ellenőrizned, ha nem gondolnád, hogy laktózt tartalmaz (pl. vitaminoknál), mert az átvivőanyagok között olykor laktóz is előfordulhat.
Tipp: Dobd fel a salátáidat laktóz- és kalóriamentes öntetekkel!
Tejallergia
Ha nemcsak a tejcukor, hanem a tej egyéb alkotóeleme is problémát okoz Neked, akkor sem kell elkeseredned, hiszen így is remek termékek állnak a rendelkezésre. Ízlésednek megfelelően választhatsz akár az állati eredetű (marha-tojás) fehérje és a növényi fehérjék (rizs-borsó) közül. A fehérjepótlás mellett, azonban mindenképp figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű Kalciumot és D-vitamint is vigyél be a szervezetedbe!
Tipp: Ne csak a fehérjeporokat próbáld ki, hanem a növényi eredetű fehérjeszeleteket is!
Te is valamilyen ételallergia miatt kényszerülsz szigorúbb étrend betartására?