33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!  KATT IDE!
 

Fitt sajtos rúd! Egy kis peak-trükkel!

Fitt sajtos rúd! Egy kis peak-trükkel!

Készíthetünk fitt és finom sajtos rudat - plusz hozzáadott zsír nélkül... egy kis fehérje-dúsító csavarral!

Készíthetünk fitt és finom sajtos rudat - plusz hozzáadott zsír nélkül... egy kis fehérje-dúsító csavarral!

-+=
Olvasási idő: 2 perc

Neked mi jut eszedbe a sajtos rúdról? Sajt, zsír, szénhidrát…és még több zsíííír! Biztos nem a tavasz beköszöntével kell ilyet sütögetni…Vagy mégis?

Azon gondolkodtam, mi lenne az a rágcsálnivaló, amit vihetek magammal bárhova, várhatok vele vendégeket, és nem édesség!

Persze mindemellett az is szempont volt, hogy a hasnyálmirigyem (amely felelős a szervezet szénhidrát-háztartásának szabályozásáért) se kapjon sokkot tőle, szóval ne terheljem le nagyon az emésztésemet vele.

…és most jön a Peak-trükk!

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Na ekkor eszembe jutott, hogy vannak a szuper Peak Slim Protein Soup porok, melyekből van sajtkrémleves ízesítésű is. Alapvetően is nagyon jó ízük van, este szívesen eszem meleg vacsora gyanánt bármelyiket.
…és a Peak-cuccok felhasználásának csak a fantázia szab határt, így miért is ne lehetne tészta tartozék, hogy növeljük a kis nasink fehérje értékét? 🙂

Anyukám szakácsnő, és Apukám is nagyon szeret főzni, úgyhogy nem áll távol tőlem, hogy néhány internetről lesett alaprecept alapján gond nélkül megalkossam a saját kis finomságaimat. Most is sokat segített a gugli. ? Láttam, hogy ennyi liszt, ennyi margarin, annyi sajt… és az alábbi recept sült ki belőle!

> Peak-tipp! Gondolj bele, mennyire mennyei lesz reggelire sonkával, zöldséggel Húsvétra… vagy csak uzsonnára… mondjuk egy finom, krémes Peak Slim csokis-rumos „kakaóval”!

Oh, és érdemes akár dupla adagot is lesütni, mert napokig finom marad!

Tápanyagadatok
Fitt sajtos rúd - egy kis peak-trükkel!
Mennyiség egy adagban
Energia (kcal) 349 Ebből zsírsavak (kcal) 189
% DV (napi érték)*
Összes zsír 21,3g 32%
Szénhidrát 15,2g 5%
Fehérje 25,6g 50%
* Referencia beviteli érték egy átlagos felnőtt számára (8400 kJ / 2000 kcal).

Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20 perc
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Mindent, ami a tésztához kell, gyúrj össze alaposan. Ha nem áll össze, tegyél hozzá még egy kicsi lisztet, - ahogy a képen is látszik – tökéletes állagúra lehet készíteni.
  2. Utána már csak nyújtsd kb 6-8 mm vastagságúra, kend meg tojásfehérjével, szórd rá a sajtot, és vágd fel kis csíkokra derelyevágóval (vagy késsel)
  3. Közepes lángon 20-25 perc alatt süsd meg!

Fehérjeleves lehet a lasagne-ban is! ÍGY!

sajtos rúd

fitt sajtos rúd

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Fontos vagy nekünk!

Itt vagyunk, ha írsz nekünk!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pölös Zsófi
Összegyűjtöttünk neked néhány érdekes írást!

Fitt sajtos rúd recept a legjobb csajos partikhoz!

Fitt sajtos rúd recept a legjobb csajos partikhoz!

Fitt sajtos rúd, avagy a legjobb diétás nasi a csajok partikhoz. A zabpehely kiváló helyettesítője a fehér lisztnek és az alakod miatt sem kell aggódnod.

Fitt sajtos rúd, avagy a legjobb diétás nasi a csajok partikhoz. A zabpehely kiváló helyettesítője a fehér lisztnek és az alakod miatt sem kell aggódnod.

-+=
Olvasási idő: 4 perc

Sós nasi a baráti összejövetelekre, a depressziós csajos napokra vagy csak úgy:) Inkább menj biztosra és szánj egy kis időt az elkészítésére, mintsem a bolti chipset rágcsáld.

Milyen zsírokat használj a sütéshez, vagy egyáltalán ahhoz, hogy valóban FITT legyen az alakod is?

A zsírok nedvességet és lágyságot biztosítanak a süteményed készítésekor. Gazdag ízűek lesznek az ételek, ha zsírokkal főzöl és sütsz, és selymes és arany csillogást biztosítanak a ropogós sütinek. De amit a konyhában elérnek kevésbé fontos ahhoz képest, amit a testeddel csinálnak.

Ezek a zsírok gyulladásba hozzák a szervezeted, de meg is előzhetik azt. Feltüzelhetik az anyagcseréd, de le is lassíthatják. A zsírfogyasztásod befolyásolja, hogy a sejtek hogyan kommunikálnak egymással. Arra is kihatással vannak, hogy a génjeid hogyan fejezzék ki magukat.

És ekkor, ha bizonyos zsírokat, nem megfelelő hőmérsékleten használsz (a gyulladáspontjuk felett), akkor oxidatív károkat okoznak, mely hatás mutálja a sejteket, és a rák kialakulásának esélye előremozdul.

Ha azonban a MEGFELELŐ zsírokat használod, a megfelelő hőmérsékleten, akkor a lehető legjobbat teszel velük az egészségednek. Az egészséges zsírok, csökkentik a gyulladásokat, fokozzák az agyműködést, leradírozzák a ráncokat és a zsírraktáraid „NEM RAKTÁROZ” üzemmódba kerülnek.

Ebben a pillanatban talán már majdnem mindenki érti, hogy akkor ha zsírokat eszel, ez még nem feltétlenül tesz kövérré. A tény az, hogy inkább a magas, egészséges zsírtartalmú diéták azok, melyek betarthatóak, mert ezekkel a hormonrendszered egyensúlyban van, a vércukorszinted az ellenőrzésed alatt, és a magas zsírmennyiség miatt kevésbé vagy éhes.

Miért van az, hogy azok a zsírok, amelyeket főzéshez, sütéshez vagy más ételkészítéshez használsz, némely esetben egészségesek, néhányszor pedig inkább ártanak?

Nagyon sok ember azt gondolja, hogy az a növényi olaj, amelyre az van ráírva, hogy „vegetable oil”, már csak jó lehet. Dehogyis!

Volt már erről szó, de a boltokban kapható növényi olajok egész egyszerűen, súlyosan finomítottak. Sokszor a fenti listából, az egészségesnek tűnő olajok is átesnek ilyen finomító eljárásokon. Ezek a technológiák a gyárakban nagy hőmérsékleten, nagy nyomáson, ipari körülmények között zajlanak, olyan oldószerek használatával, mint a hexán.

Az ezekkel a finomító eljárásokkal készülő olajok NEM EGÉSZSÉGESEK a számodra, akkor sem, ha ez kókuszolaj vagy olívaolaj. Miért?

A szójaolaj, gyapotmagolaj, kukoricaolaj, sáfrányolaj és az ezekhez hasonló növényi olajok, főképpen többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak. Az ilyen zsírsavak azok, amelyek a legjobban reagálnak más anyagokkal. Hatalmas reakció készségük miatt, szabad prédák ha oxidációról van szó. Szabad gyököket képeznek erős hő vagy fény hatására.

A feldolgozott, többszörösen telítetlen olajok azok, amelyek mind között a legerősebb gyulladást okozó képességgel rendelkeznek.

33,5% OFF mindenre a Peakshopban! Kezd az ÚJ évet, még egészségesebben, a Peakkel!

Gyorsan reagálnak a testedben lévő anyagokra, hő hatására. Ezek azok a gyulladásfajták, amelyek végül szív- és érrendszeri problémákat, rákot és más betegségeket okoznak.

Fontos, hogy tudd, hogy a FELDOLGOZATLAN, többszörösen telítetlen zsírforrások mindannyian veszélytelenek. Ilyenek a magok, diófélék zsírtartalma. Az omega-6 és omega-3 zsírsavak IS többszörösen telítetlenek. Apropó a kutatások jelenlegi állása alapján, a legegészségesebb, ha omega-6 zsírsav is van a halolajadban.

A fenti listán lévő olajok, általában mind finomított formában kerülnek forgalomba, amely azt jelenti, hogy még MIELŐTT főznél velük, már gyulladásokozó hatásúak, hiszen hő és fény hatására reakcióképesek.

Az alábbi a sorrend a zsírok stabilitását tekintve: (hő és fény hatására. Az 1. a legkevésbé stabil):

1. többszörösen telítetlen
2. egyszeresen telítetlen
3. telített

Itt az információ, amelyet kevés helyen olvashatsz…..

Valójában a telített zsírok azok, amelyekkel a legegészségesebb főznöd! Miért?

Azért, mert stabilak, amikor melegíted őket és kevésbé hajlamosítanak a gyulladásra. Ezért van az, hogy a trópusi olajok, mint a kókuszolaj (de még az állati eredetű zsírok is, mint a vaj) a legjobbak főzéshez.

Nagyon kis részben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, és főképpen természetes telített zsírokból állnak, melyek nem túl reakcióképesek.

Ezért a természetes vaj (NEM A MARGARIN!) és a hidrogenizálatlan kókuszolaj a legjobb megoldás a konyhában:

1. Természetes vagy füves takarmányon nevelt állatok tejéből készült vaj: Ha sütnöd kell, inkább ezzel dolgozz. Az ilyen vaj, sok-sok CLA-t tartalmaz, és már írtam egyszer melyik vaj elérhető Magyarországon: a Kerrygold Ír vaj. (írd be a Google-ba)

2. Már sokszor, sokszor írtam neked a kókuszolajnál, hogy azért különleges, mert MCT-t, azaz közepes láncú triglicerideket tartalmaz, amelyek sok magyar ember étrendjéből hiányoznak. Az MCT olajnál egész egyszerűen nincs jobb, egészségesebb, diétához elengedhetetlen és eközben finom ízű olaj. Tény, hogy az MCT bőséges lauric sav tartalma erősíti az immunrendszered, és éppen fertőző betegségek kutatásához is végeznek kísérleteket MCT-vel.

Tehát röviden:

– a legegészségesebb és finom megoldás főzéshez a valódi vaj és a trópusi olajok, mint a kókuszolaj
– a kókuszolaj vagy kókuszzsír hidrogenizált formában, nem rendelkezik egészségvédő hatékonysággal!
– egyedi, különleges olaj az MCT olaj, amelynél őszintén nem tudok jobbat javasolni. Itt olvashatsz róla!
– az extra szűz olívaolaj megfelelő, alacsony főzési hőmérsékleten
– a többszörösen telítetlen szójaolaj, kukoricaolaj, gyapotmagolaj, sáfrányolaj a legkevésbé alkalmas sütéhez és főzéshez.

Ne felejtsd el kérlek. Minimalizáld a főzéshez szükséges olaj mennyiségét, hiszen ez csökkenti a napi kalóriabeviteled. Ha szereted a telt ízeket, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az MCT olaj ajánlott!

2. Diófélék: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, pekándió, brazil dió és makadám? Ezekkel minden diétát ki lehet bírni!

A diófélék 75-90%-ban zsírokat tartalmaznak, sok-sok vitaminnal, ásványokkal és antioxidánsokkal. Magas a fehérjetartalmuk is. Ha ilyeneket eszel, egész egyszerűen nem kívánod a szénhidrátokat. Variálhatod őket, vagy turmixold le a fehérjéddel.

Jó trükk, ha 20 perccel evés előtt egy maroknyi ilyen magvat elrágcsálsz. Ezekkel a magvajakkal is mennyei süteményeket tudsz készíteni.

Tehát a FITT sajtos rúd hozzávalók:

  • 250 gr darált zabpehely
  • 250 gr zsírszegény túró
  • 100 gr kókuszzsír (NEM hidrogenizált!)
  • 1 db tojás
  • zsírszegény sajt
  • E-Z Coat Olajspray, amelynek nulla a kalória értéke

A HELYESEN alkalmazott zsírtartalom miatt lesz valóban FITT ez a sajtosrúd. A kókuszzsír minőségét mindenképpen ellenőrizd vásárláskor , tehát még egyszer: a hidrogenizált verziók ártanak az egészségednek.

A darált zabpelyhet, a túrót és a kókuszzsírt alaposan gyúrd össze. A masszát nyújtsd ki kb. 1 ujjnyi vastagra, vágj belőle téglalapokat, majd kend meg tojással és ízlés szerint szórj rá sajtot.

E-Z olajspray-vel fújj ki egy tepsit, fektesd rá a rudacskákat és 220 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre is sütheted. Csábító lesz, de azért hagyd kicsit kihűlni, mert akkor nem fog széthullani.

Mi ez az E-Z Olajspray?

A Guru, a palacsintázóiban ezzel süti az óriáspalacsintákat, mert egyszerűen semmi sem ragad le, ha használod, ráadásul nulla kalória. Sokoldalúan felhasználható szigorú diétában és koleszterinmentes. Vajaromás olaj spray húsokhoz és palacsintákhoz is tökéletes. Tóth Endre sztárséf, és Erdei Zsolt ajánlásával, de kb. flakon 1600 fújásra elég, azaz legalább 6 hónapig. Az EZ Coat olaj spray amerikai termék, melyet kizárólag professzionális szakácsok, és a vendéglátóipar számára fejlesztettek ki.

A Fitt rúdhoz is ezt használtam, hogy a kalóriatartalma ne emelkedjen. Jó diétázást!

dietas_sajtos_rud_recept

Sajtos rúd

Diétás sajtos rúd

Források:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hexane
http://ajcn.nutrition.org/content/61/6/1368S.short
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877402002431
http://animres.edpsciences.org/articles/animres/abs/2000/03/z0301/z0301.html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0952327808001270

Vidd el a BOMBABIZTOS és CUKORMENTES bejgli receptet - amit a Peak CUKRÁSZA készített.

Fontos vagy nekünk!

Itt vagyunk, ha írsz nekünk!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások

Eddigi hozzászólások a "Fitt sajtos rúd recept a legjobb csajos partikhoz!" című cikkhez
  1. A sütőpapír jobb megoldás, mint az olajspray, garantáltan kalóriamentes ?

Pölös Zsófi
Összegyűjtöttünk neked néhány érdekes írást!

2024 legsikeresebb Peak Ajándékai VISSZATÉRNEK, pár napra! KATT!