Sós nasi a baráti összejövetelekre, a depressziós csajos napokra vagy csak úgy:) Inkább menj biztosra és szánj egy kis időt az elkészítésére, mintsem a bolti chipset rágcsáld.
Milyen zsírokat használj a sütéshez, vagy egyáltalán ahhoz, hogy valóban FITT legyen az alakod is?
A zsírok nedvességet és lágyságot biztosítanak a süteményed készítésekor. Gazdag ízűek lesznek az ételek, ha zsírokkal főzöl és sütsz, és selymes és arany csillogást biztosítanak a ropogós sütinek. De amit a konyhában elérnek kevésbé fontos ahhoz képest, amit a testeddel csinálnak.
Ezek a zsírok gyulladásba hozzák a szervezeted, de meg is előzhetik azt. Feltüzelhetik az anyagcseréd, de le is lassíthatják. A zsírfogyasztásod befolyásolja, hogy a sejtek hogyan kommunikálnak egymással. Arra is kihatással vannak, hogy a génjeid hogyan fejezzék ki magukat.
És ekkor, ha bizonyos zsírokat, nem megfelelő hőmérsékleten használsz (a gyulladáspontjuk felett), akkor oxidatív károkat okoznak, mely hatás mutálja a sejteket, és a rák kialakulásának esélye előremozdul.
Ha azonban a MEGFELELŐ zsírokat használod, a megfelelő hőmérsékleten, akkor a lehető legjobbat teszel velük az egészségednek. Az egészséges zsírok, csökkentik a gyulladásokat, fokozzák az agyműködést, leradírozzák a ráncokat és a zsírraktáraid „NEM RAKTÁROZ” üzemmódba kerülnek.
Ebben a pillanatban talán már majdnem mindenki érti, hogy akkor ha zsírokat eszel, ez még nem feltétlenül tesz kövérré. A tény az, hogy inkább a magas, egészséges zsírtartalmú diéták azok, melyek betarthatóak, mert ezekkel a hormonrendszered egyensúlyban van, a vércukorszinted az ellenőrzésed alatt, és a magas zsírmennyiség miatt kevésbé vagy éhes.
Miért van az, hogy azok a zsírok, amelyeket főzéshez, sütéshez vagy más ételkészítéshez használsz, némely esetben egészségesek, néhányszor pedig inkább ártanak?
Nagyon sok ember azt gondolja, hogy az a növényi olaj, amelyre az van ráírva, hogy „vegetable oil”, már csak jó lehet. Dehogyis!
Volt már erről szó, de a boltokban kapható növényi olajok egész egyszerűen, súlyosan finomítottak. Sokszor a fenti listából, az egészségesnek tűnő olajok is átesnek ilyen finomító eljárásokon. Ezek a technológiák a gyárakban nagy hőmérsékleten, nagy nyomáson, ipari körülmények között zajlanak, olyan oldószerek használatával, mint a hexán.
Az ezekkel a finomító eljárásokkal készülő olajok NEM EGÉSZSÉGESEK a számodra, akkor sem, ha ez kókuszolaj vagy olívaolaj. Miért?
A szójaolaj, gyapotmagolaj, kukoricaolaj, sáfrányolaj és az ezekhez hasonló növényi olajok, főképpen többszörösen telítetlen zsírsavakból állnak. Az ilyen zsírsavak azok, amelyek a legjobban reagálnak más anyagokkal. Hatalmas reakció készségük miatt, szabad prédák ha oxidációról van szó. Szabad gyököket képeznek erős hő vagy fény hatására.
A feldolgozott, többszörösen telítetlen olajok azok, amelyek mind között a legerősebb gyulladást okozó képességgel rendelkeznek.
1+1 most 3! Bármit bármivel kombinálhatsz! + Ajándék peak szakácskönyv ebook 2.990Ft értékben!
Gyorsan reagálnak a testedben lévő anyagokra, hő hatására. Ezek azok a gyulladásfajták, amelyek végül szív- és érrendszeri problémákat, rákot és más betegségeket okoznak.
Fontos, hogy tudd, hogy a FELDOLGOZATLAN, többszörösen telítetlen zsírforrások mindannyian veszélytelenek. Ilyenek a magok, diófélék zsírtartalma. Az omega-6 és omega-3 zsírsavak IS többszörösen telítetlenek. Apropó a kutatások jelenlegi állása alapján, a legegészségesebb, ha omega-6 zsírsav is van a halolajadban.
A fenti listán lévő olajok, általában mind finomított formában kerülnek forgalomba, amely azt jelenti, hogy még MIELŐTT főznél velük, már gyulladásokozó hatásúak, hiszen hő és fény hatására reakcióképesek.
Az alábbi a sorrend a zsírok stabilitását tekintve: (hő és fény hatására. Az 1. a legkevésbé stabil):
1. többszörösen telítetlen
2. egyszeresen telítetlen
3. telített
Itt az információ, amelyet kevés helyen olvashatsz…..
Valójában a telített zsírok azok, amelyekkel a legegészségesebb főznöd! Miért?
Azért, mert stabilak, amikor melegíted őket és kevésbé hajlamosítanak a gyulladásra. Ezért van az, hogy a trópusi olajok, mint a kókuszolaj (de még az állati eredetű zsírok is, mint a vaj) a legjobbak főzéshez.
Nagyon kis részben tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, és főképpen természetes telített zsírokból állnak, melyek nem túl reakcióképesek.
Ezért a természetes vaj (NEM A MARGARIN!) és a hidrogenizálatlan kókuszolaj a legjobb megoldás a konyhában:
1. Természetes vagy füves takarmányon nevelt állatok tejéből készült vaj: Ha sütnöd kell, inkább ezzel dolgozz. Az ilyen vaj, sok-sok CLA-t tartalmaz, és már írtam egyszer melyik vaj elérhető Magyarországon: a Kerrygold Ír vaj. (írd be a Google-ba)
2. Már sokszor, sokszor írtam neked a kókuszolajnál, hogy azért különleges, mert MCT-t, azaz közepes láncú triglicerideket tartalmaz, amelyek sok magyar ember étrendjéből hiányoznak. Az MCT olajnál egész egyszerűen nincs jobb, egészségesebb, diétához elengedhetetlen és eközben finom ízű olaj. Tény, hogy az MCT bőséges lauric sav tartalma erősíti az immunrendszered, és éppen fertőző betegségek kutatásához is végeznek kísérleteket MCT-vel.
Tehát röviden:
– a legegészségesebb és finom megoldás főzéshez a valódi vaj és a trópusi olajok, mint a kókuszolaj
– a kókuszolaj vagy kókuszzsír hidrogenizált formában, nem rendelkezik egészségvédő hatékonysággal!
– egyedi, különleges olaj az MCT olaj, amelynél őszintén nem tudok jobbat javasolni. Itt olvashatsz róla!
– az extra szűz olívaolaj megfelelő, alacsony főzési hőmérsékleten
– a többszörösen telítetlen szójaolaj, kukoricaolaj, gyapotmagolaj, sáfrányolaj a legkevésbé alkalmas sütéhez és főzéshez.
Ne felejtsd el kérlek. Minimalizáld a főzéshez szükséges olaj mennyiségét, hiszen ez csökkenti a napi kalóriabeviteled. Ha szereted a telt ízeket, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az MCT olaj ajánlott!
2. Diófélék: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, pekándió, brazil dió és makadám? Ezekkel minden diétát ki lehet bírni!
A diófélék 75-90%-ban zsírokat tartalmaznak, sok-sok vitaminnal, ásványokkal és antioxidánsokkal. Magas a fehérjetartalmuk is. Ha ilyeneket eszel, egész egyszerűen nem kívánod a szénhidrátokat. Variálhatod őket, vagy turmixold le a fehérjéddel.
Jó trükk, ha 20 perccel evés előtt egy maroknyi ilyen magvat elrágcsálsz. Ezekkel a magvajakkal is mennyei süteményeket tudsz készíteni.
Tehát a FITT sajtos rúd hozzávalók:
A HELYESEN alkalmazott zsírtartalom miatt lesz valóban FITT ez a sajtosrúd. A kókuszzsír minőségét mindenképpen ellenőrizd vásárláskor , tehát még egyszer: a hidrogenizált verziók ártanak az egészségednek.
A darált zabpelyhet, a túrót és a kókuszzsírt alaposan gyúrd össze. A masszát nyújtsd ki kb. 1 ujjnyi vastagra, vágj belőle téglalapokat, majd kend meg tojással és ízlés szerint szórj rá sajtot.
A Guru, a palacsintázóiban ezzel süti az óriáspalacsintákat, mert egyszerűen semmi sem ragad le, ha használod, ráadásul nulla kalória. Sokoldalúan felhasználható szigorú diétában és koleszterinmentes. Vajaromás olaj spray húsokhoz és palacsintákhoz is tökéletes. Tóth Endre sztárséf, és Erdei Zsolt ajánlásával, de kb. flakon 1600 fújásra elég, azaz legalább 6 hónapig. Az EZ Coat olaj spray amerikai termék, melyet kizárólag professzionális szakácsok, és a vendéglátóipar számára fejlesztettek ki.
A Fitt rúdhoz is ezt használtam, hogy a kalóriatartalma ne emelkedjen. Jó diétázást!